Renodlat solo gaskök

Jag undrar en sak. Har aldrig haft ett gaskök. Vad är fördelar och nackdelar vs spritkök alá Trangia? Är det inte krångligt att köpa en massa gasbehållare hela tiden?

Jag använder en sprit som heter Tenol i stället för T-röd. Tenolen sotar mindre.
 
Jag undrar en sak. Har aldrig haft ett gaskök. Vad är fördelar och nackdelar vs spritkök alá Trangia? Är det inte krångligt att köpa en massa gasbehållare hela tiden?

Jag använder en sprit som heter Tenol i stället för T-röd. Tenolen sotar mindre.

Den viktigaste skillnaden om jag fattat det rätt är att alkohol ger/innehåller mindre energi per gram jämfört med gas och bensin.

I runda slängar så går det åt dubbelt så mkt alkohol (räknat i gram) att få en liter vatten att koka...
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag undrar en sak. Har aldrig haft ett gaskök. Vad är fördelar och nackdelar vs spritkök alá Trangia? Är det inte krångligt att köpa en massa gasbehållare hela tiden?

Jag använder en sprit som heter Tenol i stället för T-röd. Tenolen sotar mindre.

Effekten och enkelheten. Även vikten.

Effekten är dock ganska relativ. Kör man ett komplett Trangia med spritbrännaren bredvid ett gas/bensinkök utan vindskydd under en normalblåsig dag på fjället vinner ofta trangiat pga effektiv vindskyddskonstruktion =)
Monterar du en gasbrännare i trangias kök däremot... =)

Du slipper spill och slipper packa ner en eventuellt läckande halvfull brännare i ryggsäcken.
Du kan reglera värmen oerhört exakt.

En normalstor gasflaska (230g) räcker 50-60 minuter om du kör full gas på ett 3kW gaskök. En person klarar sig en vecka på en sådan flaska utan att snåla.

Själv föredrar jag dock bensinkök. De känns roligare att hålla på med helt enkelt =)

EDIT: En spritflaska kan man knöla ihop vartefter den töms, det går inte med gasflaskor. Du går hem med samma volym som när du for =)
 
Tack för snabbt svar. Funderade ett tag på gaskök men är nöjd med Trangia spritköket .

Kollade ett tag på Jet-Boil men lite av tjusningen med sprit tycker jag är att man får sitta och titta på när maten blir klar sakta, sakta och sakta...Smakar bättre när man fått väntat länge.
 
Tack för infon, min erfarenhet sträcker sig inte längre än att grilla saker över öppen eld eller kolgril. Så de kloka orden uppskattas!

Eftersom du har begränsad erfarenhet av friluftskök vill jag nämna att toppmonterade kök är vindkänsliga. Ökad bränsleåtgång är alltså priset du får betala för kökets låga vikt.

Om du istället prioriterar vindtålighet blir priset ett tyngre kök.
I så fall finns Trangia modell 27 som kan kompletteras med gasolbrännare. I lättviktsversion ligger modell 27 på 690 gram med spritbrännare. Byter du till gasolbrännare blir det cirka 80 gram tyngre. Lämnar du en kastrull hemma spar du cirka 100 gram. Med andra ord gasolbrännare + vindskydd + 1 kastrull + stekpanna + tång ≈ 670 gram.

Sök här på forumet så hittar du långa trådar i ämnet toppmonterat kontra bra vindskydd och viktbesparing kontra ökad bränsleåtgång .

Till slut en liten varning. Det finns separata vindskydd av grov folie att köpa. De är till för brännare som står på egna ben bredvid gasoltuben. Försök inte sätta ett sådant runt ett toppmonterat kök. Gastuben blir för het.

Lycka till,

Klas
 
Det är ett gruppkärl att koka vatten i. Matlagning kräver värmespridning, dvs tjockare botten eller värmespridare under. Kärl i den här storleken bör ha hanke för att platsa som friluftskärl.
Börja med att titta på en portion, det är ca 3-4 dl. 3/4 liter räcker länge.
Modet med påsvetsade värmesamlarplåtar är utmärkt för vattenkokning men en källa till vidbränning om du försöker dig på att laga mat i dem.
Som alltid är det ditt val.

En Ekströms pasta t ex från Ica tycker undertecknad är en mager portion, ska kokas i 5 dl och då tillkommer innehållet i påsen. Med endast ett kärl är minimistorleken för undertecknad 8 dl, helst en liter.

...3-4 dl för matlagning är definitivt minimalistiskt...;)

//J
 
Folievindskydd fungerar väl kring toppmonterade kök, men givetvis måste man ansa dem i botten så att de släpper in luft till kylning och förbränning, kökssaxen klarar det gallant.
Envar som vill får bära tunga kök, men lättare står att bruka.
 
Om man funderar på Trangia kan man lika gärna kolla på ett gaskök på tre ben. Lika bra vindskydd som trangia, det man mister är konceptet Trangia. Vinster är att man kan använda vilken kastrull/stekpanna som helst. När jag använde Trangia kände jag mig låst vid deras kastruller. Att använda en jägarpanna tex är svårt.

Se tex på Primus Spider tillsammans med ett kastrullset.

Brännaren väger 200 gram, sen ett vindskydd ca 40 gram. Kastrullset från ca 100 gram.

För er som gillar att vänta på maten så finns en funktion på gaskök som spritkök inte har: steglös justering. Justera ned lågan lite så får ni er väntan :)
 
Om man funderar på Trangia kan man lika gärna kolla på ett gaskök på tre ben. Lika bra vindskydd som trangia, det man mister är konceptet Trangia. Vinster är att man kan använda vilken kastrull/stekpanna som helst. När jag använde Trangia kände jag mig låst vid deras kastruller. Att använda en jägarpanna tex är svårt.

Se tex på Primus Spider tillsammans med ett kastrullset.

Brännaren väger 200 gram, sen ett vindskydd ca 40 gram. Kastrullset från ca 100 gram.

För er som gillar att vänta på maten så finns en funktion på gaskök som spritkök inte har: steglös justering. Justera ned lågan lite så får ni er väntan :)

Det finns visst justering på Trangia spritkök. Ett lock till som man kan justera över brännaren och bestämma lågans storlek.
 
Om man funderar på Trangia kan man lika gärna kolla på ett gaskök på tre ben. Lika bra vindskydd som trangia, det man mister är konceptet Trangia. Vinster är att man kan använda vilken kastrull/stekpanna som helst. När jag använde Trangia kände jag mig låst vid deras kastruller. Att använda en jägarpanna tex är svårt.

Se tex på Primus Spider tillsammans med ett kastrullset.

Brännaren väger 200 gram, sen ett vindskydd ca 40 gram. Kastrullset från ca 100 gram.

För er som gillar att vänta på maten så finns en funktion på gaskök som spritkök inte har: steglös justering. Justera ned lågan lite så får ni er väntan :)

Vilken brännare/vindskydd/kastrullset har du erfarenhet av? Primus verkar ha mycket bättre priser än t.ex. de MSR modellerna jag såg. Är det egentligen någon märkbar skillnad på brännare i ~600-1100kr klassen? Är det någon idé att investera i dyrare kastruller? Intrycket jag har fått av de jag pratat med är att t.ex. non-stick bränns bort rätt fort ändå.

Tack för tipsen!
 
Vilken brännare/vindskydd/kastrullset har du erfarenhet av? Primus verkar ha mycket bättre priser än t.ex. de MSR modellerna jag såg. Är det egentligen någon märkbar skillnad på brännare i ~600-1100kr klassen? Är det någon idé att investera i dyrare kastruller? Intrycket jag har fått av de jag pratat med är att t.ex. non-stick bränns bort rätt fort ändå.

Tack för tipsen!
Tror inte jag orkar rabbla upp alla kök jag har/haft, det är för många.

Just nu använder jag Primus kastruller med värmeväxlare när jag använder kök på tre ben. Detta då man spar bränsle på långa turer men det ställer högre krav på effektjusteringen. Köper man kastruller i rostfritt stål så kommer du kunna ha den mycket länge men dessa är tunga. Nonstick brukar nötas bort om man använder kastrullen mycket även på dyrare är min erfarenhet. Bränns inte bort om man inte kokar torrt. Men samtidigt är det trevligt med nonstick. Titan är sådär att laga mat i, leder värmen dåligt.

MSR Windpro har jag haft och den är bra, sprider värmen på ett bra sätt, ett plus är att den består av få delar. Primus Spider har jag inte använt men har samma brännare i ett kök och där är lågan mer koncentrerad. Primus Spider är nog den som är mest "solo" av dom. De har båda har bra justering av lågan. Köper du en Spider får du både brännare och kastruller för priset av en MSR. Glöm inte vindskyddet.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips