Renars betestryck i härjefjällen

Efter att ha spenderat ett par veckor i härjedalsfjällen senaste året så kan jag inte sluta fundera på hur det egentligen är med hållbarheten i renskötseln. Jag kan observera att det just nu springer runt en hel del ren i Vemdalen (bland husen i skalet). Det är ren längs vägen mellan Sveg och Funäs. Det är inte renar på kalfjället (kesu-helags) och det är extremt hårt betat där. Där det vuxit renlav är marken bar! Bara ris som återstår. Och det gäller alla områden jag besökt från flatruet ändå upp till vålådalen.

Detta leder mig till att tro att renbetet på fjället kollapsat! Och med negativa följder för alla arter på fjället som gnagare och alla som kalasar på dessa. I början på juni kunde jag se tjugo samtidiga fjällabbar sitta längs flatruetvägen och äta insekter! Nu är det inga alls. Skulle tro att dom hoppar över häckningen när det inte finns några lämlar och stuckit ut till kusten.

Vad är det som reglerar mängden renar i en sameby? Jag tycker att det verkar gått galet här med negativa konsekvenser för alla!
 
Håller med!

Jo det är ett dilemma och tillika svårlöst problem.

Kan bara hålla med om att det är riktigt eländigt i Härjedalsfjällen och tyvärr ganska dåligt var man än vandrar i Sverige. Man får vandra i riktigt oländig blockterräng för att hitta någon "riktig" renlav över huvud taget.

Vet inte om det finns regler, men misstänker att det är upp till samebyarna att bestämma. Och som alla vet som vandrat i fjällen är rennäringen idag starkt motoriserad och därför givetvis dyr i drift. Är ju inte gratis direkt att flyga kors och tvärs med helikopter. Och man läser ju ofta om renägare som får kämpa med ekonomin. Tyvärr är ju inte vår fjällvärld speciellt bra lämpad för industriell boskapsskötsel, vilket medför att betestrycket är på tok för högt.

/ Stefan
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
På Sonjället

var det ganska mycket fönsterlav och renlav när jag besökte berget för ca en månad sedan. Därför blev jag förvånad över att där också var mycket ren. Frågan är om renantalet har ökat där nyligen och om laven riskerar att försvinna även där?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips