Rätt strykjärnstemperatur för vallning?

Såg på sidan http://www.swixschool.no hur man vallar nya skidor. Där använde dem sig utav ett strykjärn som skulle ha temperaturen 120 grader när man stryker över vallan. Jag undrar om någon vet vad för typ av program de skulle motsvara på ett vanligt gammalt strykjärn? bommull eller syntet? Max- eller minnivå?

Tack för hjälpen!
 
Jag vet ju bara hur mitt strykjärn var.
Men där var temperaturen för hög även när man körde den i botten.
Jag löste det genom att stänga av strykjärnet när lämplig temperatur uppnåtts.
Man brukar väll säga att vallan inte ska ryka (allt för mycket), i så fall är temperaturen för hög. I vart fall körde jag efter den principen med standardvalla när jag körde med strykjärn.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Kan tillägga att 120 grader inte gäller för alla vallor (120 är ca nr 8?). Kolla på burken vallan ligger i så står temperaturen. Om skidorna är helt nya så bör du kanske först ta en valla som är ännu mjukare (kräver lägre temperatur).

Börja med för låg temperatur om du är osäker, så att den precis smälter vaxet. Om det sedan är svårt att sprida ut vallan när du stryker på skidan och den känns hård och vaxig så höjer du en aning.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips