Pyreneerna: Pic d'Aneto?

Hejsan,

Sitter här med kartan framför mig och planerar en fjällvandring i Pyreneerna. Funderar på hur man kan bestiga Pic d'Aneto? Norrifrån verkar vara normal vägen (hittar iaf mycket information på nätet). Denna väg kräver dock stegjärn och isyxa vilket jag helst inte vill släpa på. Från syd-väst finns det en väg på kartan som är prickad vilket betyder "Pas dificultós. Itinerari BTT". Ehum ... ? Vad betyder BTT? Och hur svårt är 'dificultós'? Handisättning och 'scrambling' gör turen bara mer intressant, men om det är regelrätt klättring som gäller så väljer jag en annan väg.

Någon som vet?

/ Fredrik

ps. Förresten, kan man hitta kartor över Pyreneerna i Sverige? Vill ha Mapa Excursionista 23 Posets-Maladeta Aneto.
 
Hej,

Har själv inte varit uppe på Aneto men väl i närheten och på andra omkringliggande toppar. Normalvägen, som du nämner, kräver yxa+järn såsom jag fått det förklarat. Av att titta på folks utrustning under vandringarna har jag fått intrycket av att yxa+järn är standard även för många som inte siktar på toppar. För övrigt är ju en glaclär många gånger den lättaste och minst utrustningskrävande vägen upp på en topp. Scrambling och hangisättning får du nog räkna med även på ganska lätta leder. Min, förvisso begränsade, erfarenhet av pyreneerna säger att även lättare sträckor är svårare (brantare och mer balanskrävande) än de flesta ledade sträckorna i Sverige. Känner inte till de alternativa vägarna du nämner. Men en del stigar är dåligt markerade och kartorna inte heller alltid korrekta.

I Stockholm finns Kartbutiken på Kungsgatan nära Vasagatan. Där har dom mycket kartor men tyvärr bara Editorial Alpina som är fantastiskt inkorrekta. Har vandrat med dessa kartor och det är intressant att en karta på 1:25 000 gång på gång har fel på mer än 250 meter, ritar leden på fel sida om sjön, är dåligt uppdaterade mm. Satsa då hellre någon timma i en större stad på att hitta andra kartor (finns även ofta hos bokhandlare i småstäder närmare pyreneerna), t ex PRAMES som rekommenderats på flera håll - det ska jag göra nästa gång.
Annars finns en till kartbutik mittemot Centralstationen på Vasagatan, har dock inte varit där.

Hare

/Daniel
 
mcbain; sa:
Hejsan,

Sitter här med kartan framför mig och planerar en fjällvandring i Pyreneerna. Funderar på hur man kan bestiga Pic d'Aneto? Norrifrån verkar vara normal vägen (hittar iaf mycket information på nätet). Denna väg kräver dock stegjärn och isyxa vilket jag helst inte vill släpa på. Från syd-väst finns det en väg på kartan som är prickad vilket betyder "Pas dificultós. Itinerari BTT". Ehum ... ? Vad betyder BTT? Och hur svårt är 'dificultós'? Handisättning och 'scrambling' gör turen bara mer intressant, men om det är regelrätt klättring som gäller så väljer jag en annan väg.

Någon som vet?
Guideboken jag har framför mig (Kev Reynolds: Walks and Climbs in the Pyrenees) beskriver två vägar med bl.a. följande sammanfattningar:

- Refugio de la Renclusa - Pico d'Aneto (normalvägen)
Svårighetsgrad: PD
Längd: 5km
Höjdskillnad: 1264m
Tid: 5-5,5h
Utrustning: Rep, isyxa, stegjärn

- Refugio Forestal del Puente de Coronas - Pico d'Aneto (via Valle/Collado de Coronas, troligen lättaste vägen?)
Svårighetsgrad: F
Längd: 6km
Höjdskillnad: 1414m
Tid: 5-6h
Utrustning: Rep, isyxa, stegjärn
ps. Förresten, kan man hitta kartor över Pyreneerna i Sverige? Vill ha Mapa Excursionista 23 Posets-Maladeta Aneto.
Såvitt jag vet så är de franska kartorna bättre. De kan man t.ex. beställa direkt från IGN, http://www.ign.fr/ till helt OK priser. Jag har iallafall beställt kartor till min tur i september därifrån. Kartor är billigare hos franska Amazon men det verkar svårare att säkerställa att man får rätt kartor därifrån... :)
 
Tackar för svaren,

jag hade hoppats på att man normalt sett kunde gå/ta sig upp/ vägen via Valle/Collado de Coronas utan stegjärn&isyxa, men ska ta mig en funderare med min kompis och kanske nöja oss att bara gå förbi? Vyer lär vi få vilket fall som helst :). Å andra sidan jag håller med dig Daniel att glaciärer är många gånger en lättare väg att ta sig upp om man bara har med sig stegjärn&isyxa...

Tack för tipset om Kev Reynolds bok - den verkar bra. Tror att jag ska införskaffa den.

/ Fredrik
 
Spanskt forum

Ett gäng spanska grabbar och tjejer startade för nâgon tid sedan en utsidan-liknande site som heter http://www.madteam.net Den är specialiserad pà "berg" (bergsklättring/alpinism/ trekking etc), och bygger liksom utsidan pà användarnas aktiva medverkan i Forum, Rutt-tips, foto-galleri etc.

För den som kan spanska är den mycket givande just för att fà bra och aktuella tips om exempelvis Pyreneerna.

Dagens senaste inlágg i forumet "Rutas y ascenciones" var en som frâgade just om det aktuella láget pà Aneto, och detta var ett svar han fick:

2003-07-31 · 08:39:57 :: Jairo :: -email_opcional- ::

Al Aneto SIEMPRE CON CRAMPONES Y PIOLET. Tomate esto como norma general para pirineos y te ahorraras muchas sorpresas.

Lo de ir en el día es mas que posible si coges el primer autobus de la mañana, supongo que te dejará en la Besurta y desde allí a ritmo tranquilo en cinco horas te metes en la cima.

PARRIVA y a disfrutarlo.


Dvs, och enligt denna forumdeltagare vid namn Jairo, bör man alltid ha isyxa (piolet) och stegjärn (crampones) i Pyreneeran om man vill undvika ovälkomna överaskningar.

För övrigt har man även en engelsk version av forumet för att locka till sig utländska användare. Sláng alltsà gárna in din frâga där!

Mvh / Mats
[Ändrat av malindo 2003-07-31 kl 09:20]
 
dangermouse; sa:
Spanskt forum om berg och klättring, perfekt om man har frågor om spanska berg och samtidigt vill öva språket :)

Instämmer.

Mina spanska kunskaper inskränker sig till 'Me he perdido' ;). Måste lära mig mer...


/ Fredrik
 
Uppdatering

Det var ett förstås ett tag sedan jag kom hem, men här är en uppdatering:

Först: varför frågar man om Pic d'Aneto och vad är det?

Flera svar, men det såg ut att ligga i ett vackert/naturskönt område, (för oss) bekväma förbindelser och så råkar det vara högst i Pyrenéerna (3404m). Det här var andra gången jag var i Pyrenéerna så jag har ingen större koll på vart som är bäst/vackrast/etc att vandra.

Hur gick det att bestiga toppen?

Som det redan har sagts så behöver man stegjärn+isyxa för att bestiga toppen. Vi var dock för lata att ta med oss det så det blev heller ingen bestigning. Däremot gick vi upp till en sjö just söder om toppen
och såg att det var ett nesligt snöfält som hindrade vägen upp.

Ett kort över Aneto taget söderifrån:
Aneto_smaller.jpg


Ett tips om man har vägarna förbi (dvs går upp mot Pic d'Aneto) är att gå upp till Coll de Cregüena och kolla på vyerna:
vy_smaller.jpg


Hur tar man sig dit?

Vi gjorde (nästan) så här: Flyg till Barcelona, tåg från flygplats till Barcelonas tågstation (Sants), tåg till Lleida. I Lleida fixade vi karta, mat och gas, sov över och tog bussen mot Viehla via Tunel de Viehla där vi hoppade av (södra ingången). Sedan var det bara att börja traska. Lleida är inte värdens mest spännande stad och man ska inte ens börja jämföra med Barcelona... men det var hursomhelst ett rätt så bra ställe att organisera allt.

/ Fredrik
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
z95nida Löpning Pyreneerna Trekking 1
callemilla Vandra i Pyreneerna Trekking 3
camoscio Bilder från Pyreneerna Trekking 1
M.G. HRP Vandring i Pyreneerna Trekking 7
monnes GR11 Pyreneerna. Hjälp! Trekking 17
monnes Vandring Pyreneerna. Tips!? Trekking 3
Fabian90 Vilken sovsäck i Pyreneerna? Trekking 2
mbergqvist Pyreneerna - guide på plats Trekking 1
camoscio Sensommar i Pyreneerna? Trekking 0
camoscio Bilder från Pyreneerna Trekking 9
camoscio Tältregler i Pyreneerna. Trekking 0
byggarn Tips för nybörjare som vill vandra i pyreneerna Trekking 3
trolljohn Skor för pyreneerna? Trekking 6
JL83 Vandring över Pyreneerna - Tips på 2-veckorstur Trekking 4
arfsnarf Vandringstips centrala Pyreneerna, tack! Trekking 0
Gejdersson Vandring i Pyreneerna Trekking 0
camoscio Pyreneerna 07 Trekking 0
camoscio Pyreneerna 07, preliminär rapport. Trekking 0
Gohan Tälta i Pyreneerna Trekking 16
larkar Pyreneerna -GR11 kontra HRP mm Trekking 9
jenzoo Pyreneerna från Girona Trekking 2
ingka Vandra i Pyreneerna Trekking 1
Avslutat medlemskap Pyreneerna 2005 - preliminär rapport. Trekking 6
jonnylocktong GR 10 - pyreneerna Trekking 12
amontan Trekking i Pyreneerna Trekking 6
mardh Någon som vandrat GR11 i Pyreneerna? Trekking 7
gunillae73 Vandring i Pyreneerna Trekking 6
tocar Snö i Pyreneerna Trekking 0
dangermouse Tältsäkerhet och gas i pyreneerna Trekking 6
beo Vandring i Pyreneerna Trekking 9
dangermouse Pyreneerna - vatten mm Trekking 15
hakanharr Pyreneerna Trekking 0
Kalle E Aigües Tortes - Pyreneerna Trekking 1
bobshund Pic Lenin Trekking 2

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.