Pannlampa uttalat bred/jämn ljusbild?

Tjaa, de flesta köpare vill nog ha mer ljus i blickens riktning, men vissa lyxiga kan bredda vinkeln och moderna lampor har bredd också.
Anatomin är ju lyckligtvis så beskaffad att blickens riktning inte nödvändigtvis och i varje stund sammanfaller med näsans riktning - vilket är orsaken till min preferens. ;)
Väldigt få moderna lampor har "bredd" imho, det är i stort sett bara den typ av band-lampor som jag länkade ovan som har en ljusbild som kan beskrivas som bred i absolut mening. Människans synfält är ungefär 180 grader brett medan pannlampor, även moderna, i allmänhet har en mer eller mindre skarpt avgränsad ljuskon på 15-60 grader, med en mer eller mindre framträdande hotspot i mitten. Kontrasten mellan den kraftiga belysningsstyrkan centralt och den lägre perifert gör dessutom att man inte får full nytta av det "breda" ljusfältet.

När man pratar om geometrin på ljusspridning är två begrepp centrala, beam angle och beam field. Per konvention utgörs beam angle av det område (eg vinkel) där belysningsstyrkan perifert uppgår till 50% av den maximala. För begreppet beam field är förhållandet 10%. Det gör alltså att utfästelsen att en lampa "lyser 80 grader brett" i praktiken inte är särskilt förpliktigande...

Ingen av de två lamporna från M Tiger Sports presenteras med någon beskrivning eller illustration av ljusbild, utöver några flaxiga filmklipp från bredvid-perspektiv. Det är alltså svårt att få en vettig uppfattning om ljusbilden före köp.
En bekant har köpt den här och den såg ut att sprida ljuset jämnt i mina ögon. Priset är så pass lågt att du kan testa och se om den duger.
Clas Ohlson pannlampa
Tack för tipset, det skall jag faktiskt göra. Tyvärr misstänker jag att kvaliteten inte är på topp, men som du säger är den ju billig. Jag försökte beställa en Liteband men deras amerikanska webshop hade inga fraktalternativ till Sverige.
Kan du tänka dig att ha ett par pannlampor för att sprida ljuset?
Jo, det har jag som sagt redan provat - det blev ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt stort steg. ;)
 
Senast ändrad:
En bekant har köpt den här och den såg ut att sprida ljuset jämnt i mina ögon. Priset är så pass lågt att du kan testa och se om den duger.
Clas Ohlson pannlampa
Jag köpte en i helgen och provade, mest som proof of concept. Och konceptet funkar för mig, det är just den typ av spridning/ickeljusbild som jag är ute efter. Däremot är utförandet ingen höjdare, halvskräp på samma nivå som väldigt mycket på Clas Ohlson är idag.

+ Jämn spridning utan nämnvärt definierad ljusbild alls
+ Billig
+ Lätt
+ Rött ljus bakåt

- Slarvigt sydd och monterad
- Väldigt basal design, bakljuset saknar reflektor/motsv
- Pannbandet justeras bara på ena sidan, så batteripack och baklampa hamnar snett
- Svagt ljus (200 lm) jämfört med andra liknande lampor
- Micro-USB för laddning, den kontakten gör ingen glad längre
 
Jag köpte en i helgen och provade, mest som proof of concept. Och konceptet funkar för mig, det är just den typ av spridning/ickeljusbild som jag är ute efter. Däremot är utförandet ingen höjdare, halvskräp på samma nivå som väldigt mycket på Clas Ohlson är idag.
Kul att den var bra "ljusbildsmässigt" men -som du beskriver- designen för övrigt är väl det som gjort att dom satt ner priset. Du vet i vart fall att din idé är riktig!
 
petzl pixa kanske? jag använder den som arbetslampa just för att den har så bred ljusbild. ingen hotspot öht men heller inte den som lyser längst. Tycker dock att den har både väldigt bra ljus och lång brinntid
 
Lite sent svar men jag har inte upptäckt tråden förräns nu (det kan ju vara intressant för andra än TS/OP också). Såväl Luminite Compass som Armytek Wizard nämns i tråden.
De är väldigt lika i formen (ryktet säger att finska Luminite köper skalen från kanadensiska Armytek).
En 18650-lampa blir en smula större än en som går på ett AA-batteri.
Vill du ha mycket ljus är dock den storlekskillnaden något som du måste ta helt enkelt.
Bägge två är sjukt bra pannlampor enligt mig, där jag bor kör Fjällräddningen övergripande med Compass R. Vi kör även med den mindre Pixel i Räddningstjänsten och den är bra för det den ska göra. Klockren till och med.
Jag, som kör en Armytek Wizard V4 C2 Pro (pust), noterar att min sprider mer. Jag har kört dom sida vid sida och jag har en "vägg av ljus" där Compassen är mer spetsig. Den är inte toksmal men smalare och därför har den förstås längre räckvidd på motsvarande "lumen". Skillnaden är att med Wizarden kan jag läsa en bok relativt bekvämt men att med en Compass jagar ögat en hotspot hela tiden. Det jag stör mig mest, personligen förstås, på Luminite är att de inte kan producera en pannlampa med riktigt lågt lägsta läge, dvs det som brukar kallas "moonlight". I min värld är det inte moonlight om det inte kommer rejält under en lumen.
Dessutom skall man kunna komma in i det läget från "AV" för att slippa blända sig själv och andra.
Kan verka elitistiskt men när man vaknar mitt i natten och skall ut och pissa så räcker typ 0,2 lumen otroligt bra som ledning. 5 lumen i samma situation är att sabba nattseendet och eventuellt väcka folk runt omkring sig. De lampor som börjar på högsta går i min värld helt bort. Blitzkrieg tillhör 40-talet och inte dagens pannlampor. En stor fördel med riktigt lågt lägsta är att de går att lägga bort för kvällen i det läget, inga problem att hitta dom på natten om det skulle behövas.
Det jag även, personligen igen förstås, tycket om är lite "varmare" ljus, dvs lägre "kelvintal". Många billiga lampor ligger nånstans 6000-6500K och det ser snyggt ut till en början men sen blir det mest påfrestande. Detta brukar även kombineras med låg färgnogrannhet, ännu en förkortning "CRI", och på sikt blir det bara jobbigt. (kortfattat så ju lägre CRI så saknar det färger, dvs en glödlmpa som är blå har hela färgspektrat men än vägd mot blå, en låg-CRI-led som är blå har bara blått ljus). Lägger man pengar på en pannlampa som an ska ha ett tag så tycker jag att man ska sikta på minst 90 CRI, helst också en färgtemperatur under 5000K men det sista är lite tycke och smak.
Kontentan av dessa siffror är av den enkla anledningen att det är lättare att identifierna vad man tittar på och att det blir mindre slitsamt i längden.

Med det sagt, om Soforn SP40 hade spridigt en gnutta mer och haft ett riktigt moonlightläge hade den varit den mest prisvärda, i min mening, pannlampan någonsin. Om den hade haft laddning via USB-C istf B.

Till sist skall ni detta inlägg för vad det är, en icke-auktoritet som kommer med åsikter... :)

Tillägg: Sen finns det saker som inbyggd laddning etc. Min EDC är en Zebralight 52FW. Den går på AA. Iom att den gör det tycker jag att inbyggd laddning är oväsentligt (den har dessutom ett fantastiskt bra gränssnitt). För en 18650-lampa tycker jag det är nödvändigt. Och då hamnar förstås tankebanorna i om man vill ha det via ett properiärt system (ex Armytek och Luminite) eller om det skall vara en standard där man redan har kablar (USB-C el USB-micro B).
 
Senast ändrad:
Pannlampa är en djungel så jag utgick från under vilka omständigheter jag kommer att använda en pannlampa. Den skall tåla regn och ha lång batteritid. Helst inte väga över 2 hekto. Jag hade heller ingen aning om hur många lumen som skulle krävas för att uppfylla mina behov. Det finns visst pannlampor i alla prisklasser också. Mitt första köp blev till slut en Black Diamond Spot 200. Den har 3 lampor som man kan ställa var för sig steglöst. Vad gäller hur mycket ljus jag behövde visade sig att ha pannlampa på det lägsta läget var vad ljus jag behövde och med det så blev det 200h batteritid med 3 AAA batterier. Vintertid så varade batterierna inte riktigt så länge vilket är förväntat. Efter att ha haft den några år så tröttnade jag på att behöva köpa batterier. Deras Revolt 350 kan köras med uppladdningsbart batteri (120h på lägsta och 200h med 3 AAA batterier) så jag köpte en sådan och 2 uppladdningsbara batterier. Den är jag mycket nöjd med. Jag har min pannlampa för att sätta upp tältet på kvällarna och som lampa i tältet innan jag lägger mig för att sova + belysning för att plocka upp efter hunden. De 3 lamporna ger följande; den största med reflektor fungerar som spot strålkastare, mellanlampan ger rejäl spridning, rödljuset ger likadan spridning. Mellanlampan och rödljuset använder jag mest. Det är väldigt sällan jag vill ha en spot.
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
erik_odal Pannlampa för riktigt kallt klimat? Utrustning allmänt 25
Tundraman Pannlampa Silva SWE-Light Utrustning allmänt 0
Silver Fang Vilken pannlampa Utrustning allmänt 15
zotter Petzl Tikka XP Pannlampa Utrustning allmänt 3
ludvig_svensk Pannlampa Utrustning allmänt 24
salvion Köpråd, Pannlampa, Damasker tex Utrustning allmänt 4
JerkaV Finns den typ av pannlampa jag söker? Utrustning allmänt 4
SLUGGA Pannlampa? Utrustning allmänt 22
rJohansson Bra pannlampa? Utrustning allmänt 8
CFM Stark pannlampa Utrustning allmänt 8
LarsElm Vilken pannlampa ska jag köpa? Utrustning allmänt 27
avslutatmedlemskap160620 Pannlampa med gamla 6V batterier Utrustning allmänt 6
Jackiie Pannlampa för vandring/skidåkning Utrustning allmänt 21
zardoz Köpråd/frågor om pannlampa Utrustning allmänt 7
Ayrin Liten pannlampa Utrustning allmänt 26
niking Ersättare till Silva L1 pannlampa Utrustning allmänt 18
alven Pannlampa för nattåkning utför Utrustning allmänt 9
niklaz Ny pannlampa - Petzl Myo RXP eller? Utrustning allmänt 21
Jonas.O Pannlampa? Utrustning allmänt 5
stigdaniel Fenix HP10 LED Pannlampa Utrustning allmänt 3
Nitsson Förslag på pannlampa som också har rött nattljus Utrustning allmänt 12
niklaz Ev. ny pannlampa - Petzl Myo RXP? Utrustning allmänt 1
martinlif Petzl eller Silva pannlampa?? Utrustning allmänt 13
Swamprat Pannlampa för löpning Utrustning allmänt 14
owahlund Silva L1 pannlampa=Brunton L2? Utrustning allmänt 12
spajk Pannlampa? Utrustning allmänt 12
johanniska Pannlampa Utrustning allmänt 1
MagArne Lätt pannlampa till joggingrunda Utrustning allmänt 25
Martin Fjäderlätt Pannlampa för byggarbete? Utrustning allmänt 16
Sallle Pannlampa för cykling? Utrustning allmänt 5
Tipp Pannlampa? Utrustning allmänt 13
Jonas_K4_9596 Petzl TacTikka - ny pannlampa med rött filter Utrustning allmänt 5
anyweather Pannlampa? Utrustning allmänt 2
pirrepirraya Pannlampa -vilken modell? Utrustning allmänt 9
Scout^ Köp av pannlampa - konfunderad Utrustning allmänt 10
-Patric- Pannlampa.. UL vs. effekt (ub?) Utrustning allmänt 49
Bengtsson Någon som använt Black Diamond Spaceshot 2 pannlampa? Utrustning allmänt 1
avslutatmedlemskap1004 Ljusstark LED-pannlampa Utrustning allmänt 3
oloan Pannlampa - hjälp mig välja vilken jag ska köpa Utrustning allmänt 7
granhagen pannlampa - Lago Utrustning allmänt 0
jmlove LED PANNLAMPA? Utrustning allmänt 11
jonkandonkan Mjuk flaska med bred öppning Utrustning allmänt 8

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.