Önskar råd om skötsel av kniv

Hej på er

Jag frågade och fick hjälp i en annan tråd om att köpa en kniv (http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=40677&page=1244)

Det blev en Casström Wooodsman som jag fick idag och packade upp och tror jag blev lite kär...vilken otrolig känsla att ha den i handen, greppet och tyngden....och den var så vacker i Masur!

Så nu ligger ansvaret hos mig att ta hand om den på ett rimligt sätt och där kommer min fråga, jag har kollat in Casströms hemsida men hittar ingen guide eller tips om knivvård, googlade lite men fick inget bra svar där heller, så någon som kan hjälpa mig lite?

Info om kniven är:
Total längd Ca. 20.5 cm
Bladlängd Ca. 8,8 cm
Bladbredd Ca. 2,7 cm
Bladtjocklek Ca. 4 mm
Vikt ca. 156g
Stål Verktygsstålet Böhler K720 (Kålstål)
Hårdhet 58-60 HRC
Slipning Skandinavisk slipning
Skaft/Handtag Masurbjörk med svarta mellanlägg
Fodral/hölster Djup knivslida i tjockt vegetabilgarvat läder
Varumärke Casström
http://www.casstrom.se/knivar/knivar/casstrom/casstrom-woodsman-k720-masurscandi.html

Kolstål är om jag förstår rätt känsligt för rost så man behöver hålla det så torrt det går antar jag?

Smörja in bladet? olja? någon speciell

Fodral i läder tar man antagligen bara vanligt skofett.

Handtaget smörjs in?

Slipning och att hålla bladet vasst?
Vad för typ av bryne? teknik att slipa?

Länkar till sidor, böcker eller youtube går också bra.

Tacksam för råd och dåd :)
 
knivvård

Kolstål: stoppa aldrig en våt eller smetig kniv i slidan, torka av den först.
Det är egentligen den enda vård din kniv behöver förutom bryning.

Om du vill kan du använda linolja på skaftet. Olja in och låt torka. Upprepa några gånger. Efter oljning kan du om du vill anbringa vax på skaftet.
Denna behandling skyddar mot väta och gör att mönstret i träet framträder tydligare.

Vax kan även användas på bladet. Och på läderslidan. Om du använder annan smörja på lädret mörknar det ganska mycket.(Om det är ljust läder vill säga)
/John
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Jag skulle patinerat bladet direkt med något syrligt. Senap, ketchup, äpple eller liknande. Applicera jämt på hela bladet och vänta en stund. Ger en kontrollerad patina som är tåligare än blankt kolstål. Mindre noga i fält. Eller bara låt den få en patina naturligt men då ökar ju risken för värre angrepp.

Jag skar korv med en kniv i rosttrögt stål (Benchmade i 440c tror jag) en kväll för en massa år sen. Glömde torka av bladet och på morgonen var kniven rejält rostig. Salt är riktigt illa för stål.
 
Marinerat kött t ex kyckling har hög salthalt. Dricksvatten och avtorkning räcker länge.
Neutralt vax är bra både på bladet och slidan.

go tur
 
Tack för tipsen skall undersöka dom alla!

och försöka hitta guide för knivslipning

tack för hjälpen!
 
Googlar du på google.com knife sharpening får du 1 470 000 träffar.

Du kan även söka på utsidan.

Ett hjälpsystem för att hålla vinklarna är viktigt när man är nybörjare, sen när man väl lärt sig kan de flesta nog lära sig hålla vinkeln.

go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips