Nedalshytta-Sylarna-Helags

Hej!
Har sökt och läst mängder av trådar på forumet, men ändå inte riktigt fått svar på det jag söker. Uppskattar all hjälp som kan fås av er rutinerade! :)

Sommarens rutt som ska vandras om några veckor har blivit ändrad. Vi blir tvugna att börja/sluta på samma ställe och rutten blir därmed:

Nedalshytta - Sylarna
Sylarna - Helags
Helags - Ner mot Sylsjön o Läger Någonstans
Läger Någonstans - Nedalshytta

Fråga1: Jag läste någonstans att det kan vara blött om man tar den västra leden från sylsjön och upp mot Nedalshytta. Är det många vad? Har aldrig vadat (inte frivilligt iaf) och är en rookie på det.

Fråga2: Sträckan från Helags och ner söderut och sedan via Sylsjön tillbaka blir för lång för en dagsetapp. Någon som har erfarenhet av bra lägerplatser utefter Sylsjön?

Fråga3: Vi ska göra en topptur (rookies även där, aldrig gjort det innan). Helags eller Storsylen? Vilken bör vi klämma?
 
Bumpar tråden lite, är fortfarande främst nyfiken på vad som "ger mest", topptur på Storsylen eller Helagsstöten? Sylarna "ser" maffigare ut nerifrån iaf, men hur är det utsikts/upplevelsemässigt?
 
Topptur vill man väl helst göra i hyfsat fint väder. I alla fall vill jag det. Så mitt tips är att låta vädret i någon mån få avgöra. Kommer du till Sylarna och vädret är bra så gör en topptur. Är vädret dåligt, regn, dimma, snöfall eller vad det kan vara som omöjliggör utsikt från toppen, så hoppas på bättre väder när du kommer till Helags.

En liten kommentar till dina markerade lägerplatser:
1 har du markerat i Tempeldalen. Den är stenig. Fina tältplatser finns närmare Sylarnas fjällstation.
Dessutom tror jag att du lättast gör toppturen via stigen upp i Slottsdalen. Den börjar vid bron straxt norr om fjällstationen.
2 har du markerat i sluttningen upp mot sjön 1342. Du hittar tältplatser närmare Helagsstugorna, i sluttningen upp mot Helags innan du går över broarna.
Ett alternativ till en topptur fam och tillbaka, kan vara att gå upp från öster och gå ner på västra sidan. Sedan vika av mot söder och gå mellan Predikstolen och Helags.

Jag har inte gått längs Sylsjön men det borde inte vara svårt att hitta lägerplats där.
Från Syldammen till Nedalshytta kan man, om man vill, gå större delen på väg.

/ Bertil
 
Jag gick samma tur för tre år sedan förutom att jag började i Ljungdalen och gick från Sylarna till Nedalshytta norr om sylmassivet. Ettapperna är rimliga men du kan gott sätta av en heldag till varje topptur dels för att få lite marginal och för att hinna njuta lite. Leden längs sylsjön och väster om sylmassivet var vid denna tiden på många ställen sumpigt och flera mindre vad. Din lägerplats tre ser sjysst ut. Tror att jag lunchade i den trakten. Vid predikstolens fot sov vi.
 
Gick nästan denna tur för två år sen. Startade i Nedalshytta sent på em och gick därför bara upp till Sylsjön. Hittade helt fantastiska tältplatser i änden av sjön, ganska snart efter det att jag passerat dammen. Väldigt annorlunda för att vara i fjällen. De solvarma klipporna och dopp i sjön (i mitten av september) förde snarare tankarna till Bohuslän än Jämtland.

Dag två gick längs sjön och fortsatte fram till korset där man kommer upp på leden mellan Fältjägaren o Helags. Blev nog ca 25 km. Ganska blött och klafsigt under långa partier vid sjön, men inte värre än att man kunde följa leden utan att göra omvägar. Väldigt platt också, vilket gjorde att det trots allt kändes lättgånget. Inga svåra vad alls. Vill minnas att där var mest vatten vid inloppet till Sylsjön (östra änden), men att vadet gick bra i låga kängor. Vad gäller tältplatser så är det mittenpartiet på sjön som inte är att rekommendera eftersom där är blött (se kartan, stämde ganska bra med verkligheten).

Från tältplatsen i vägkrysset traskade jag dag tre vidare till Helags, där det blev ett stopp för "gofika" och sen vidare färd till jokken nedanför Gåsen. Där finns många fina tältplatser.

Dag fyra gick till Sylarna och dag fem över ekorrpasset och "hem" till Nedalshytta. På det hela taget en mycket trevlig tur!

Vad gäller tältplatser så är de normalt inte svårfunna i Jämtland. Likaså brukar vaden vara beskedliga. När det gäller topptur så tycker jag personligen att Sylarna ger mer "toppkänsla" än Helags - men när det kommer till genomförande så är det bara att låta vädret vara styrande. Finväder = topp. Fulväder = vila eller vidare färd. Likaså tror jag också att det kan vara en fin variant att gå "över" Helags och passera Predikstolen - om solen skiner och ryggan inte är alltför tung.

Ska själv upp till tältplatserna i början av Sylsjön i år i september igen. Hoppas Ni får en trevlig tur innan dess!
 
Otroligt bra svar från er samtliga, jag bugar o tackar!!

Jag har pratat med personal på fjällstationerna också och har fått informationen om att den sydliga vägen runt Helags och efter Sylsjön inte är speciellt "sevärd", utan mer en transportsträcka. Med tanke på sumpigheten så får vi se lite hur vi gör, sumpmark vid denna årstid innebär mygg, mygg, blinningar, hästflugor o lite till mygg. Halva kroppsenergin går åt att leka luftvapen trots beckolja mm.

Angående tältplatser så läste jag någon annanstans just det där med Tempeldalen och att det var för stenigt, så du har helt rätt Bertil, det är nog bättre att slå läger närmare Sylarnas station. Får hoppas man får plats där bara, lär ju knappast vara ensam :)

Vid Helags så trodde jag att jag hade prickat lägerplatsen rätt, men tydligen inte. Får tacka för korrigeringen, jag markerade tältplats efter tips i någon annan tråd här på forumet, men det är svårt att översätta text till karta ibland.

Jag hade också fått för mig att Sylarna ger mer "kick" att klättra upp på än Helags. Helags verkar rätt snällt för nybörjare dock. Å andra sidan vill jag ha valuta för energin om man väl har kommit upp på toppen och gärna se mer än en isfläck, så vi siktar nog på Sylarna och är vädret för kasst så tar vi Helags istället.

Mången tack för alla tips o råd!
 
En sak slog mig, hur är det med parkering vid Nedalshytta?
Är det betalparkering och tar de visakort eller måste vi växla till norska mynt?
 
Tältning Sylarna, gå förbi stationen, ca 1 km, då kommer det en liten nerförsbacke och ner mot sylälven finns gott om platser där man är utom synhåll från stationen.
 
Vad är det för kartprogram du använder?
Google Earth med fjällkartorna till... google earth är ju dessutom gratis, dock inte fjällkartorna..
Tycker det är klockrent iaf :)

Tältning Sylarna, gå förbi stationen, ca 1 km, då kommer det en liten nerförsbacke och ner mot sylälven finns gott om platser där man är utom synhåll från stationen.
Japp, det blev tältning strax söder om stationen, vid älven.
 
Turen är nu över för i år!

Vi gjorde en ny rutt i sista stund och bestämde oss för att runda Sylarna "bara" och gå tillbaka till Nedalshytta i Norge. Parkeringen i Norge var för övrigt gratis (till skillnad mot för t.ex. Storulvån i Sverige).

Vädret var riktigt bra, dock lite i blåsigaste laget stundoms. Det stod 6m/s på väderrapporterna, men det kom byar som var bra mkt mer krut i och Nallotältet fick bekänna färg rejält första natten.

Jag får erkänna att vägen från Ekorrdörrens vindskydd o till Sylstationen var något av det jobbigaste jag vandrat på väldigt länge. Först en rejäl stigning uppför och sedan sten, sten och åter sten. Tack gudskelov att man vandrar i kängor o inte tennisskor iaf...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
68678 Helags -Nedalshytta -Sylarna Fjällvandring 3
olleeriksson Tips inför vandring Nedalshytta - Sylarna Fjällvandring 6
kpn Från Nedalshytta till Sylarna med barn Fjällvandring 4
Fjäderklätt Nedalshytta vs Storerikvollen Fjällvandring 2
Morgan Storulvån-Nedalshytta Fjällvandring 25
TheWolf Blåhammaren - Nedalshytta Fjällvandring 4
PZON_390 Bilväg till Nedalshytta i Norge ?? Fjällvandring 3
Fredrik Nilsson Parkera vid Nedalshytta Fjällvandring 0
Runner75 Bil till Nedalshytta från Malmö Fjällvandring 0
Skutter Sovsäck till Sylarna runt - Augusti / september Fjällvandring 8
Walters Sylarna sommar Fjällvandring 8
Wwiddan Tips på rundvandring i Jämtlandsfjället Fjällvandring 9
Lindamariaerika Förlänga tur mellan enafors och ramundberget. Gå via gåsen eller annat? Fjällvandring 7
Moga Snöläge Kebnekaise eller Sylarna runt 20 juni? Fjällvandring 7
Consultra Fjällstationsvandring (Helags-Sylarna) i september - vill man ha med tarp? Fjällvandring 16
felixb Kläppen-Helags-Sylarna och tillbaka på 4 dagar? Fjällvandring 10
Ralphandersson Annat än Helags och Sylarna för wow-känsla? Fjällvandring 4
Yve Sylarna runt? Fjällvandring 4
FamHolst Gåsen, Sylarna, Helgas Fjällvandring 7
Jonas Renemar Sylarna, Helags bergsvandring Fjällvandring 5
greenfish Sylarna v36 (september) i 2 veckor, snö? Fjällvandring 6
m490c Sylarna med omnejd utan gaskök... Fjällvandring 13
Sandnes94 Helags och sylarna Fjällvandring 12
dibblah STF har (delvis) förstört Sylarna Fjällvandring 428
Andreas84 Sylarna runt Fjällvandring 7
JuliaL1 Sylarna från Norska sidan? Fjällvandring 11
snuffle Storulvån-sylarna-gåsen-stendalen-Vålådalen Fjällvandring 1
andreaze Rekordvarmt vid sylarna Fjällvandring 1
JohannesA Samåkning/vandring Åre/Sylarna i början av augusti?? Fjällvandring 0
andreas.lindholm.5 Helags - Sylarna Fjällvandring 8
ksl65 Bestiga Sylarna i Oktober? Fjällvandring 8
DrJ Vålådalen-Gåsen-Helags-Sylarna-Vålådalen? Fjällvandring 11
roYal Hur är läget i Sylarna? Fjällvandring 2
davidvpt 5 dagar runt Sylarna eller Sarek? Fjällvandring 23
marinelady Ensamvandring: Helags-Sylarna-Gåsenstugorna-Helags Fjällvandring 2
Noahspappa Storulvån - Sylarna eller Ljungdalen - Helags Fjällvandring 7
olastefan storulvån-sylarna- blåhammarn Fjällvandring 4
Noahspappa Kläppen - Helags - Sylarna - Helags - Kläppen Fjällvandring 9
Kodiaken Runda Sylarna Fjällvandring 2
Onesport Tips runt Sylarna Fjällvandring 2
Patrik_L Hur ta sig till Sylarna från annat håll än Enafors? Fjällvandring 12
andreaze Planerna för nya sylarna Fjällvandring 49
maximiriam Bestiga Sylarna på 1 dag? Fjällvandring 18
greendanger Död funnen vid Sylarna Fjällvandring 7
viro sylarna-helags genom ekorrdörrn Fjällvandring 5
Lasse Be Upp på Helags och Sylarna, och ner Fjällvandring 0
Notorious Frepps Sylarna i Juni? Fjällvandring 14
greendanger Ungdomar vilse vid Sylarna Fjällvandring 17
robrox Vandra med vagn till Sylarna Fjällvandring 11
eliaz Myggsitationen i sylarna nu? Fjällvandring 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.