Nässlor

Hej Utsidare!

Förutom det vanliga sättet att koka soppa på nässlor har jag förstått att man kan hålla nyplockade nässlor över en lägereld/glödbädd och låta dem sloka för att sedan vara ätbara (brännhåren eldas upp). Jag har för mig att Ray Mears eller någon annan brittisk "bushcrafter" har gjort detta i teve vid något tillfälle.

Har någon av er provat detta och i så fall; hur var det? Jag tänkte jag skulle testa själv nu i veckan när jag ska till skogs.

/Nyfiken Sten


EDIT: äsch... nu hittade jag det här http://www.utsidan.se/cldoc/brannassla.htm - där finns ju faktiskt lite info. Jag missade artikeln.
 
Skall man få i sig någon näring så måste man äta stora mängder, och då måste man blanchera dem kort i vatten, sedan kan man krama ur vattnet. Det går otroligt mycket fortare än att hålla nässlor över en eld!
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Okej

Tack för det Kurt! I de fall kokkärl finns att tillgå är blanchering alltså att föredra, intressant. Jag ska hursomhelst testa båda sätten, det kan vara kul.

Simma lugnt och tack för info.

/TungSten
 
Källman slog ju hål på myten om C vitaminer från nässlor, att koka gröt på dem klarade nog bara repslagare av.
83% vatten.
go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips