Muurikka, allmänna tips

Hej
Jag funderar på att önska mig en Muurikka i julklapp. Passar bra till kåtan. Det blir för tillfällen då man inte går så långt.
Jag har aldrig använt en dylik och skulle vilja ha lite råd.
Vilken storlek är bäst? material?
Tips på bra maträtter.
Hur reglerar man värmen bäst/ glöd eld etc.

mvh
ht
 
Kolla så att den har följande:
Bra hadtag/greppmöjligheter
Inte är för liten (minimum som en pizzatalrik)
Inte är för tun (tjockare gods fördelar värmen bättre)
Har en viss kantfals (inte mycket bara en cm räcker)
Gärna inte är flatbottnad i mitten utan har en jämn krökning över hela.
Avtagbara ben.
Häldre för långa ben än för korta.
(om möjligt bör det gå att kompletera med egna ben av typ gängstång eller liknande i lagom längd för olika tillfällen)
Benen ska sita långt ut mot ganten på muurikkan (stadigare, bättre möjlighet att reglera elden) samt vara tre till antalet.
Material: UNDVIK FÖR ALLT I VÄRLDEN TEFLON OCH LIKNANDE SKIT!

(Hittar du ingen som passar rekomenderar jag att du låter få en gjort åt dig på en verkstad eller gör än själv häldre än skaffa nått halv ok)

Ang maten säger jag bara: Snåla inte med fettet eller fantasin och var försikigt med värmen, det är lätt att bränna mat på en muurikka.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
bredviken; sa:
Hej
Jag funderar på att önska mig en Muurikka i julklapp. Passar bra till kåtan. Det blir för tillfällen då man inte går så långt.
Jag har aldrig använt en dylik och skulle vilja ha lite råd.
Vilken storlek är bäst? material?
Tips på bra maträtter.
Hur reglerar man värmen bäst/ glöd eld etc.

mvh
ht

Nu har jag lite tid...

Jag har lagat mat på Muurikka´s 48 & 58 cm-varianterna,så de kan jag tala om.Det första som ska göras är att svärta/bränna in dom,värm upp och fetta in ca tre gånger.Efter det behöver du bara koka upp lite vatten i den och skrapa,torka av med hushållspapper och olja in igen.Ang. maträtter så fungerar allt som du kan laga på en vanlig stekpanna eller wok,de tål den höga värmen.Värmen regleras genom att antingen placera hällen rakt över elden och hårdsteka i mitten och lite långsammare längre ut,eller placera den i kanten av eldstaden om det du ska laga har lika lång stektid,då kan den "ovärmda" delen användas för varmhållning.


peter
[Ändrat av ping 2005-12-06 kl 13:49]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips