Mörkberget - lite frågor

Jag var i Mörkberget i maj i år med ett par vänner. Vi hade varit där året innan och blev minst sagt förvånade när vi kom dit (i mörker) och skogen var avverkad. Vi fick spendera en ganska ordentlig stund med att leta efter stigen (som numera mest följer hjulspår från skogsmaskiner). Om man inte har varit där förut kan det vara bra att komma dit när det fortfarande är ljust. Vi parkerade genom att svänga av vägen en liten bit upp på hygget, så att vi inte stod i vägen. Ingen klagade, vad jag vet.

Någon hade gjort ett fantastiskt jobb med att borsta upp leden "Familjefadern" (jag tror det var den i alla fall). Förutom stora väggen, som är helt underbar, särskilt när man kommer upp en liten bit, är vildmarksväggen väldigt fin – kompakt, fast, relativt hög och med en lite vänlig lutning. Dock hann vi egentligen inte klättra på den då en av vännerna tog ett otäckt pendelfall på "Ungkarlsliv" och bröt foten... Men EN fin dag blev det i alla fall!
 
Hej!

Några uppdateringar vad gäller parkering sen sist den här tråden var aktiv?
Hur är det med tältplats? Vad är bäst vid den här tiden på året?

mvh
Johan
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Nytt sen tråden var aktiv är att det finns en "häckande rovfågel" på klippan och att det därför är klätterstopp fram till sista juli. Det var ju inte svar på din fråga, såhär års är fåglarna inte kvar. Parkeringen vet jag inget om, men det är ju inte jättelångt att gå från den allmänna vägen.
 
Bodde under fem års tid inte många hundra meter från Mörkberget, och de två mer spektakulära rovfåglarna jag sett/hört där var kungsörn och berguv, så jag hoppas ju att det är någon/bägge av dem som häckar där. Jag inbillar mig att det fram till 1/7 skulle kunna gå att hitta någon klätterled på Förnebobergets klippor bakom gamla skolan i Förnebo, några hundra meter österut. :)
 
Tack för svar!

Vi hade planer på att åka dit i helgen som varit men hörde om snö mm. Vi for söderut istället. Tack för info om fåglarna dock, kan vara bra att veta i vår.

mvh
Johan
 
Jag bumpar den här tråden lite, finns någon som har koll på hur Mörkberget ser ut nu för tiden? Kan se av inlägg att det verkar ha borstats 2010? Är det fortfarande klätterbart? Är det någon aktivitet där alls, någon som klättrar där regelbundet?
 
Jag bumpar den här tråden lite, finns någon som har koll på hur Mörkberget ser ut nu för tiden? Kan se av inlägg att det verkar ha borstats 2010? Är det fortfarande klätterbart? Är det någon aktivitet där alls, någon som klättrar där regelbundet?

Bara så du inte missar det:

Sverigeföraren sa:
Det finns häckande fåglar på Mörkberget vilket innebär klätterförbud från 1 april till 31 juli.
 
Jag var senast på Mörkberget i september förra året. Vi träffade på andra klättrare där och de hävdade att utanför fågelhäckningssäsong klättras det på Mörkberget i princip varje helg, åtminstone något replag. Nu var vi bara där en dag, så vi hann inte med så mycket. Men mitt intryck var att de flesta turerna på Stora väggen var hyggligt rena och klätterbara. På Vildmarksväggen ser det mesta relativt rent ut en bit upp, men instegen kan vara lite igengrodda.

En ornitolog jag pratat med menar att fågelskyddsperioden är alldeles för väl tilltagen. Han menar att det skulle räcka gott om fågelskyddet gällde juni månad ut eller möjligen till 15 juli, men att ha en period som sträcker sig över hela juli är onödigt och överambitiöst. Men det motiverar ju inte att vi bryter förbudet, utan snarare att man lobbar hos länsstyrelsen för en ändring av reglerna.
 
men wow vad roligt! hittade liksom inget uppdaterat så jag var beredd på att det skulle vara helt mossigt. skönt att höra! (bor i göteborg och har hittat klättringen här, men kommer ursprungligen från söderhamn och kan ju verkligen tänka mig att klättra lite även i hälsingland.) också roligt att höra att det överhuvudtaget finns klättrare i hälsingland! :D

kanske lite OT, men vet ni nån annan klippa i hälsingland som är klätterbar i dagsläget? (olberget besökte jag förra året, och det var ju fint, men jag vill helst klättra trad..)
 
Men skriv in på Sverigeföraren att det inte är så mossigt längre! Så slipper nästa person leta efter informationen.
 
Bultstatus? Sportklättra?

Jag var vid Mörkberget idag för att kolla, det var lite svårt att hitta men tog mig ändå upp vid vad jag tror var planetväggen. Där satt det gamla kilar, ett tretal som såg rostiga ut (jag skulle nog inte några klättra dem) och en kedja längre upp som dock såg fräsch ut.

Är det nån som vet hur många leder man på ett säkert sätt kan led/toppreps-klättra på Mörkberget idag (om man inte trad-klättrar).

I Sverigeföraren och på 27 crags står att det är flera delvis bultade leder med bara 1-3 bultar.. vet nån om det finns några planer på att bulta fler leder så att fler vågar klättra där? Btw är det kommunen som bestämmer sånt?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips