Meny á la fjällvandring - hur ser din matsedel ut?

Re: Alkohol på fjället?


Såg även att någon annan på denna tråd medförde sprit.
Är det i medicinskt syfte? Om det inte är det så känns det för mig väldigt främmande att ha med sig alkohol på en fjällvandring! Det är ju inte dirkekt nyttigt.....

Mvh
Anders


Vem har sagt att allt behöver vara nyttigt? Det är ju i varjefall gott....

// Jimmy som också gärna bär med sig whiskey och kanske någon öl också :)
 
Re: Alkohol på fjället?

andrevs; sa:
Reagerade lite på vad Petra har med sig i sin packning:

petratetra; sa:
Åsså whiskeyn då (30 cl)

Såg även att någon annan på denna tråd medförde sprit.
Är det i medicinskt syfte? Om det inte är det så känns det för mig väldigt främmande att ha med sig alkohol på en fjällvandring! Det är ju inte dirkekt nyttigt.....

Mvh
Anders

andrevs; sa:
......och håller även på med en del militärungdomsverksamhet genom Hemvärnet. HAr även varit på diverse andra ungdomskurser genom flygvapnet och amfibierna.

Att peppra på varandra med gevär eller andra ännu värre vapen är inte heller särskilt nyttigt, i alla fall inte för den som står i vägen... :( men det gör vissa ändå!

///Claes (Pacifist, ja visst!)
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?
Vis mans råd

Vad gäller alkohol tycker jag att den legendariske Axel Hambergs åsikt står sig rätt bra:
(Ur "Sarekfjällen, vägledning för färder i högfjällen mellan lule älvs källarmar" (1922)):

"Spirituosa bör alldeles undvikas under pågående strapatser, men vid hemkomsten till lägret efter en ansträngande dag är en liten konjak en härlig, fast ingalunda nödvändig sak."

F.ö. är hans provianteringslista ganska intressant. För en vecka i Sarek bröd, mjöl, gryn, konserver, ost, smör, mandel, russin m m (ca 10kg totalt) samt, sist men inte minst:

"1 burk söt kondenserad mjölk.
1 burk sardiner.
1 burk gåslever."

(Plats nu för en debatt om gåsleverns lämplighet!)
 
Torka 1 kg köttfärs !!!
Köp ett kilo bryn det Krydda gärna med vitlök. Torka i ung under natten 50 grader. Glänta i ungnen (släppa ut vätska)Kompletera all "huvudmat" fungerat jättebra MED annan torrfoder.
Matserik
 
Ät gott på fjället!

Man ska ha det gott på fjället och därför släpa med sig ordentligt med mat!

- FRUKOST
Välling med müsli (godare än det låter!)
Mackor med tubost/hårdost/kaviar/...
Te/varm choklad

Någon gång under turen blir det nybakade scones (har gjort en liten platta, med små ca halvcentimetern höga ben och med något mindre diameter än Trangiakökets största kastrull, som jag lägger i stekpannan och lägger på kastrullen uppochner.) dessa serveras naturligtvis med smör och marmelad.

- LUNCH
Nudlar
Mackor med pålägg
Fruktsoppa

- MIDDAG - alltid trerätters!
* Soppa (gulasch och farmarsoppa är två favoriter)
* Huvudrätt t.ex. gryta på torkad lövbiff, och torkade grönsaker (lök, paprika, mm) med ris.
Alternativt pasta med någon sås. Bättrar man på pulversåserna med kryddor och lite torkade grönsaker kan de bli riktigt aptitliga.
Och någon gång en god flaska vin.
* Efterrätt fruktkräm/citronformage/chokladpudding
* kaffe och konjak
Oftas kokkaffe, men fick tipset av en kompis att ta med en esspressobryggare (en såndär som brukar vara tolvkantig och gjord av aluminium) ett bra tips för den som vill ha gott kaffe!

Man går ju i fjällen för att ha det skönt och njuta!
Tycker inte att fjällvandring är någon elitidrott och kan därför ta mig en lite whisky på kvällskvisten. (Tips för gramjägare är att ta cask strength-whisky /55-60%/ och späd ut till angenäm styrka och smak)

Naturligtvis en massa choklad. m.m.

Det tristaste jag ätit under en vandring är en sådan där färdig påse fjällmat som går att köpa i sportaffären. Det var en grå sörja som kallades kalops, men varken smakade eller såg ut som det.
Aldrig mer!
 
Gåslever

pfjell; sa:
(Plats nu för en debatt om gåsleverns lämplighet!)

Kör till.... vi provar Gåsleverspåret!!

Frågan är bara vilken vinkling vi ska ha??
Ska vi köra: Gåslever grymt mot gåsen:(, se nedanstående länkar.

http://www.svd.se/dynamiskt/Brannpunkt/did_2592750.asp
http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,19199545_UTR_p_19991028,00.html
http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,21425740_UTR_p_20000105,00.html


eller ska vi köra: gourmetvarianten:), med ett smaskigt recept, tillrättalagt för friluftsliv:

Gåslever med calvadosgelé

Fortfarande är gåslever den förrätt många fjällvandrare väljer när den lyckade toppbestigningen ska firas. Här får den sällskap av en frisk calvadosgelé. Smörstekt toast och en liten sallad är gott till.

Till 2 förrätter:
2 x 40 g gåslever
75 g calvadosgelé
2 skivor vitt bröd
smör
vitpeppar
salt, gärna flingsalt

Låt gåslevern bli fickljummen innan den serveras.
Kantskär och smörstek vitt bröd i trangiapanna på sparlåga.
Lägg gåslevern på det varma brödet i matkåsan. Strö en aning vitpeppar och lite flingsalt över gåslevern. Ett par droppar olivolja är också gott till. Servera med calvadosgelé.

Servera gärna även en liten sallad på späda björklöv, späda blad från daggkåpan eller fjällkåpan, spetsat men lite harsyra och droppa över vinägrett (3 msk mild olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, salt, peppar)
Gott att dricka till: Sauternes eller varför inte en dyr Champagne

///Claes;)
 
Nu snackar vi gourmetmat...

Vilket underbart recept! Mer sånt...

Jag kan iof erkänna att jag aldrig smakat gåslever. Däremot anklever och det var ju smaskigt.


Någon skrev om efterrätter. Vi brukar också ha med såna ibland - chokladpudding, jordgubbsfromage eller så. Oftast i form av överraskning - dvs nån tar med en i smyg. Alltid lika uppskattat.


Det värsta jag ätit i fjällen var snabbmakaroner med en Knorr-sås som enligt förpackningen skulle smaka ädelost. Exakt vad den smakade kan jag inte beskriva, men inte var det ädelost. Dessutom åt vi detta i ett läge då vi var i slutet av en oerhört ansträngande och problemfylld vandring. Nu hade vi även tidspress. Vi skulle gå tills det blev mörkt och gå upp så fort det ljusnade - och detta var middagen innan... Vi hulkade och grät medan vi tvingade i oss eländet. Blä.
 
som vanligt enklast

Jag packar väl numera 16-17 kg för en tiodagars tur i
Norge. Jag hoppas det blir den lägre siffran.
Maten är väl denna:

http://www.mai.liu.se/~pehac/mat.html

Om jag fortsätter med Spaghetterian kommer jag enbart att
välja Bolognese, eftersom den smaken är bäst, precis
som jag av snabbkrämen alltid väljer den bästa sorten
Drottningkräm. Jag ska experimentera lite med påssåser,
pulvermjölk och Barillas treminuters spaghetti.
F ö har jag märkt att pulvermoset smakar vidunderligt
om man lägger två buljongtärningar i vattnet.

Den här menyn är så pass enkel att jag klarar att
inhnalda och paketera all mat inom c:a 2 timmar.

Jag blir inte fet på maten, men jag blir inte hungrig
och jag blir inte trött. I ALperna nyss varvade jag 11 tältnätter med
stugor eoch en natt på campingplats; det blev ett och annat
tillskott och jag har givetvis tappat en del i vikt.
Det vet jag i morgon!

il C.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips