Lofotensommar?

  • Trådstartare t.peters@delta.telenordia.se (Torbjörn Peters)
  • Start datum

t.peters@delta.telenordia.se (Torbjörn Peters)

Gäst
Jag och hustrun hade en härlig men alltför kort hojvecka på Island förra sommaren och nu leker vi med tanken på att denna sommar äntligen göra allvar av den gamla Lofoten-drömmen.


Vi hade tänkt oss ett par veckor med full packning. Tält och kök m.a. o. Vad man undrar över är det här med vädret och trafiken. Vi är inte främmande för båtturer. Är t.ex. Röst värt ett besök? Har sett Lofoten-bilder där fjället stupar brant ner i det sandstrandsbrämade havet - var finns detta och andra exklusiviteter? Lämplig flygväg: Oslo-Bodö / Oslo-Narvik /Oslo-Tromsö? Andra plus och minus?


Synpunkter och ideér i stort som smått värdesättes!
 

malj@entek.chalmers.se (Maria Ljunggren)

Gäst
Satsa på Vesterålen

Cyklade på både Vesterålen och Lofoten (Stokmarknes-Henningsvaer) i mitten av juli 1999. Fantastiskt fin tur! Vädret var minst sagt varierande - några svinkalla dagar med ihällande regn och några där temperaturen steg mot, för oss otroliga, men enligt lokalbefolkningen helt normala +25C!


Välj rutt med omsorg! På Lofotens vägar måste man samsas med både motorcykel-karavaner och tyska husbilar. Rätt så intensiv trafik ibland. Vesterålen, som inte marknadsförs lika hårt, var betydligt lugnare, men minst lika vackert. Kolla in www.vesteralen-online.com


Vi tog tåget t.o.r Narvik, buss från Narvik till Sortland och snabbfärja från Svolvaer till Narvik. Våra egna cyklar hängde med hela vägen.


Ta med fiskespö, så har ni middagen fixad. Det nappar!
/Maria
 

thure.bjorck@sssk.se (Thure Björck)

Gäst
Ta med kajak.

Hej Torbjörn.


Jag antar att ni skall åka bil upp. I och med det så kan ni ta med kajaker också. Bilvägen ut till Å längst ut på Vestvågöy är OK att cykla på men rätt trafikerad och mycket ont om tältplatser, då det finns bebodda hus vid varje ställe vid vägen som skulle kunna erbjuda tältunderlag. Campingplater finns dock och gott om möjligheter att bo i rorbue. Med kajak blir många tältplatser vid fjordarna tillgängliga som man knappast når på annat sätt.
Röst är väl värt ett besök både med cykel och kajak. Ta med bilen ut till Röst så har ni bägge möjligheterna.
Kirkefjord innanför Reine är en höjdare med kajak. Även Trollfjorden norr om Svolvaer är väl värd ett par dygns kajaktur.
Motsvarande möjligheter finns naturligtvis på många ställen utmed norska kusten. Lofoten är mer tättbefolkat än de flesta andra nordnorska områden vilket gör det lite svårare med tältning men det är ett oerhört häftigt landskap.
Ett besök vid Svartisen med kajak kan också rekomenderas.
Jag har åkt både via Bodöy och norrifrån med bil. Bodöyvägen är ca 1 dag kortare från Stockholm om man kör 8-10 timmar per dag.
Beträffande cykling bör man kunna ha goda möjligheter att lägga upp turer med åter eller utfärd med färjor eller hurtigrutten.


Thure
 
Flyg

Flyg till Bodö, därifrån kan ni åka båt ut till såväl Lofoten som öarna runt omkring. Båtturen ut är dessutom underbar i fint väder.


/m
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.