Löparknä...ännu en gång.

Jag vet att det har skrivits x-antal inlägg om löparknä och jag kommer nu till somligas förtret att göra det igen.

Det hela började förra hösten under ett långpass (2 mil) då jag fick skadan på vänster ben. Blev fri från det, men fick efter två månader samma skit på höger ben. Sedan dess har jag haft skadan på högra knät till och från och alldrig blivit riktigt bra. För några veckor sedan började jag se ljuset i tunneln då det kändes helt ok. Jag hade komit igång med MTB, lite skogs-löpnig och lite styrka. Sedan stack jag iväg och körde en orienterings-tävlig (vilket jag brukar och det har funkat ok om man är försiktig) och... pang! Löparknä med full effekt, på BÅDA knäna!! Nu känns all stretching och rehab-träning förgäves och jag ser ingen lösnig på detta längre!
Vad gör man i detta läge?? Gå till doktorn och tjata till sig en operation eller kortison-injektion?? Eller är det någon som har någon annan idé??
Nu är det inte kul längre!!
 
Vilken skit!!

Hej!Löparknä i båda knäna låter fördjävligt. Har du väldiga felställningar i fötterna tro? Stretching gör att jag håller tillbaka ett löparknä i vänsterknät. Har opererat högerknä från löparknä. Gjorde det på GMC i göteborg, kostade mig 15 000kr.. Usch!

Men det är helt ok nu. En kompis hade samma prb, han stretchade så mkt han kunde men hade kvar samma problem...
När han slutade stretcha så försvann problemen, jag tyckte det var konstigt men det funka för han.(Detta är absolut inget jag kan rekomendera)

Kortisonsprutor kan hjälpa också, men kolla ryggen och fötter så du inte har en massa felställningar.
 
Alternativ

Tjenare.
Har själv haft löparknä, varpå jag gick till en massage-terapeut. HOn konstaterade kraftiga muskelknutar och hög allmänn muskeltonus i sätesmuskulaturen på aktuella sidan av skadan. Fick behandling och blev bättre. Mitt råd till dig är att inte i första hand gå till vanlig husläkare, om inte för att få remiss till sjukgymnast, prova massageterapeuter eller några kliniker specialiserade på idrottsskador innan.

Ha d
 
Osis

Jag antar att du testat allt och lusläst alla tips på puls.se. Utöver alla stretching, läkar och sjukgymnasttips så skulle jag ha minst 2 par olika (utprovade) par skor för att variera belastningen på knäna och omkringliggande muskulatur och sluta springa i skor som tappat spänsten och stödet. Jag har haft löparknäproblem 2 ggr och haft det på gång någon gång mer. Att variera skorna har faktiskt hjälpt när jag kännt begynnande problem och att kasta skor som är slut.

Lycka till

Tommy
 
akupunktur?

Hade problem i våras med löparknä som jag gång på gång lyckades bli av med, men som alltid kom tillbaka igen. Till slut gick jag till idrottsskadecentrum i Uppsala, där det konstaterades att jag hade fått en broskbildning som gjorde att problemen alltid kom tillbaka igen när jag började öka på löpträningen. Två akupunkturbehandlingar tog hand om detta, och det har varit bra hela sommaren.

Nu är dock problemen tillbaka igen, och nu blir jag INTE av med dom, så livet är lite eländigt... och jag är väl tvungen att hitta den underliggande orsaken, vilket brukar vara knepigt.
 
Lösningen= SKOINLÄGG

Nu har jag varit hos en specialist på sko-inlägg. Han tog en grundlig titt på mina fötter och konstaterade att det var åt he***te med dem. De hade genom åren blivit missformade av allt onaturligt hårt underlag som finns i vår moderna miljö och pronerade kraftigt innåt med snebelastning som resultat. Detta har enligt honnom lett till att vridningar uppstått upp i knä, höftleder och ända upp i nacken.
När han prickade rätt på mina krämper utan att fråga så kändes det som att jag kanske har hittat lösningen tillslut. Hade tidigare ingen aning om att jag med tiden format sådana fötter, men när han nu säger det känns det självklart!
Nu hoppas jag på det här och om två veckor får jag inläggen. Kommer att följa upp resultatet av användningen här. Nu lever jag åter på hoppet! =)
 
Stretching

Hej.
Jag har haft löparknä sedan fyra år tillbaka. För mig fungerar det emellertid att stretcha för att slippa otyget. Förmodligen har du redan prövat övningen, men i fall du inte gjort det beskriver jag den här:
Det gäller att stretcha yttersidan av lårmuskeln. Som jag förstått det är det en alltför kort ytterlårmuskel som sträcker i en knäsena, som sedan förorsakar löparknäet. Om du skall stretcha höger lår, ställ vänster fot till höger om högerfoten och luta överkroppen åt vänster. Nu ska det höger ytterlår sträckas ut. Det är en väldigt enkel stretchningsövning, så du kan göra den flera gånger om dagen då tid medges. För mig fungerar det alldeles utmärkt och jag plågas inte av löparknä så länge jag stretchar regelbundet på detta sätt.
MVH //Thomas
 
Bättre!

Jag såg att andra trådar om löparkna var uppe, så jag ska passa på att uppdatera hur det gått för mig...:)

Jovisst har det blivit bättre! Nu kan jag springa 6 km i spåret utan några känningar. Längre än så vågar jag för tillfället inte kuta, i rädsla för att känna av knät igen.
Inläggen som jag skaffade verkar funka bra. Fotspecialisten som jag köpte dom av sa att mina fötter var felvinklade och att det kunde vara roten till mina problem med ont i ryggen och löparknä. Nu har jag haft dem i snart två månader och det känns mycket bättre.
Samtidigt har jag stretchat sätesmuskeln, där den fäster ner mot ITB senan. Verkar hjälpa bättre än vanliga metoden.

Så det kan vara ett hett tips till alla med löparknä, ryggont mm. Fixa skoinlägg med pronationsskydd (stavning?) hos en specialist!
 
Re: Bättre!

Lethron; sa:
Jovisst har det blivit bättre! Nu kan jag springa 6 km i spåret utan några känningar. Längre än så vågar jag för tillfället inte kuta, i rädsla för att känna av knät igen.

Samtidigt har jag stretchat sätesmuskeln, där den fäster ner mot ITB senan. Verkar hjälpa bättre än vanliga metoden.

Det var roligt att höra! Sex kilometer är bättre än ingenting och när man börjar umgås med möjligheten att lägga löparskorna på hyllan är varje löpande meter mycket värt.

Då det gäller den strechövning du nämner så måste jag hålla med om att den är effektiv. Rörligheten i sätesmuskeln påverkar hela löpsteget och kan man få en bättre balans där är mycket vunnet och löparskadorna kan hållas stången.
 
Stretching av Tensor Fascia Latae och Gluteus Maximus
Kolla fötterna - överpronation ger ofta knäproblematik
Träna upp stabiliteten över höften särskillt Gluteus medius och minimus.
Tre enkla och bra saker för att undvika löparknä
Operation har visat sig funger bra, men normalt avråds det från att göra operativa ingrepp.
//Andreas Bjurman
 
övning?

Glajjan; sa:
Träna upp stabiliteten över höften särskillt Gluteus medius och minimus.

Ok.... Hur ser övningarna ut?
Kan ibland känna att jag har lite dålig stabilitet i höfterna... men jag vet ingen bra övning för att motverka detta.
 
Skidåkning

Jag blev inte bra förrän jag började åka skidor. Efter en säsong med mycket skidträning var besvären borta och har inte kommit åter trots bl.a. lidingölopp.
Och eftersom jag själv är dr så vet jag att det inte är så stor idé att tjata sig till en operation...
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...