Lite bilder från en överlevnadskurs

Den här anordnades av Studiefrämjandet i Stockholm.

Först två teorikvällar, sen en tillämningshelg från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag (det är därifrån bilderna är).

Det vi fick (och skulle) ha med oss var utrustningen vi tillverkat (ungefär motsvarande en nödask fast i tre filmburkar), tom 50 cl aluminiumburk, 1,5 l flaska med rent vatten, kniv, kläder och gärna sovsäck med liggunderlag. ("Utbildning, inte prov, så det ska inte vara för besvärligt" som jag själv uttryckte det.)

http://www.geocities.com/TheTropics/Coast/4807/ol-kurs0105/kurs0105s.html
 
Hej Urban!

Kul att du delar med dig av din överlevnadskurs. Alltid skoj att få ta del av andras "äventyr".

Jag känner ju till ditt knivintresse; vilka knivar hade folk i allmänhet med sig, och hur fungerade de?
Att du själv hade med någon rejäl kniv tvivlar jag inte på.

MVH

Benny
 
Knivar på kursen

2-3 var jägare och de samt nån till have vad man kan kalla typiska jaktknivar. Ungefär 4 hade billigare sortens moderna moraknivar.

Eftersom jag visste det skulle bli ganska mycket förflyttning och kursledaren hade rekommenderat just moraknivar valde jag mellan att ta med en stor kniv och en liten (WM1) för att prova hur de fungerade, men jag bestämde mig till slut för en EKA W11 och en Fällkniven F1 att använda omväxlande för att känna på deras respektive för- och nackdelar.

Bild på F1:an efteråt:
http://www.canit.se/~griffon/knives/fallkniven/f1-olhelg.jpg

Mer om knivar: http://www.canit.se/~griffon/knives/
 
Resultat?

Jag har själv en EKA W11 och en F1. Det skulle vara väldigt intressant att höra vad du kom fram till i din jämförelse av deras styrkor och svagheter!
 
Re: Resultat?

chainsaw.charlie; sa:
Jag har själv en EKA W11 och en F1. Det skulle vara väldigt intressant att höra vad du kom fram till i din jämförelse av deras styrkor och svagheter!
För den sortens användning handlar det i stort sett bara om vilken man tycker bättre om. Ingen av dem är "lurig" som vissa knivar, d v s att den känns bra 5 min i butiken och kanske första timmen hemma men efter en vecka hamnar permanent i nån låda.

På kursen i somras, däremot, önskade jag vid nåt tillfälle att jag haft en kniv där man kunde sönderdela en stubbe i mindre bitar genom att t ex banka på tången (d v s S1/F1, fast M.95:an var ändå bättre på att fälla mindre björkar och granar än en F1:a är).

W11 har en nackdel när det är kallt, och det är att handen kommer i direkt kontakt med metall.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.