Läkare i Stockholmstrakten med koll på fingrar?

För sex veckor sedan drog jag till något i handen på ett klätterpass. Ett ploppande ljud följt av smärta men det var ljudet som var det mest obehagliga. Av mina konsultationer med internet förstod jag att jag förmodligen skadat en pulley, den som sitter längst in mot handen.

Jag förstår att det tar tid för skadan att läka men känner ändå att det vore bra att konsultera en läkare som har koll på klättring och de skador som kan uppstå.

På Klätterförbundets hemsida finns Skadehjälpsnätverket som listar två personer, en i Upplands Väsby och en i Saltsjöbaden. Någon som har erfarenhet av dessa eller kan ge tips på andra?
 
Troligen räcker det att hitta en (normalt) kunnig ortoped som är någorlunda engagerad...
Det verkar dock inte så lätt.

Det står mest om pulleyskador på nätet, men jag har dragit av nån av det två längsgående senorna till hälften (partial ruptur) en gång på vardera ringfingret, och det hördes mycket tydligt även det. En rätande stödplastskena och rehabträning kan då vara till nytta.
 
Du kan gå till en vårdcentral och tjata till dig en remiss till handkirurgen på SÖS.

Tyvärr finns det troligtvis inte mycket de kan göra annat än att konstruera en plastring som håller pulleyn på plats.
 
Min son har varit hos en handspecialist på Täby Närsjukhus (Aleris) med ett klättringsrelaterat fingerproblem. Han kom dit via en remiss från husläkaren och blev bra omhändertagen.
 
Vårdcentralen kan du ju gå till om du har massa tid över som du inte vet vart du ska göra av med.
"vanliga" läkare har ingen aning om klätterskador å du vet säkert redan mer än dem i detta läget iom att du sökt upp informationen via nätet.

Jag gick till en person som var listad på förbundets hemsida och hon undersökte mig på ett bra sätt som inte ens de på (VC var i närheten av) och uteslöt en hel del saker. Nu verkade inget vara helt sönder men skulle det vara de hade hon också möjlighet att skicka direkt till handkirurgen om så behövdes.

Även om det inte var i samma stad som jag bor i och att det krävdes en ansträning från min sida så va det värt det. Ett seriöst intryck och en seriös bedömning av problemet och att man fick vägledning hur man skulle göra för att påskynda läkningen utan att göra det värre.

Så jag tror du "tjänar" på att ringa någon av dem på förbundets sida.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.