Läckande gaskartusch - någon?

Det är i så fall ett _mycket_ ovanligt fel om det läcker efter sargen/kanten på 'A', där brukar det vara ordentligt pressat och tätt.

Är det läcka där så är det inte mycket man kan göra mer än bara och låta behållaren förbli utomhus och långt ifrån alla öppna lågor tills den är helt tom. eller med vilje skruva på en toppmonterad kök (utan tändare påmonterad) , öppna kran men _ej_ tända köket, utan låt gasen bara pysa, bara för att tuben skall tappas ur och bli tom snabbare, detta förstås utomhus och helst med lite vind samtidigt.

(genom att använda köket som utblandare med luft och sedan blandas ut med mer luft i toppen av brännaren helt naturligt av vinddraget så blir det inga stråk eller öar med brännbar gas en bit ifrån köket då gasen redan innan är utspädd med för mycket luft för att kunna brinna)

Man skall heller inte (försöka) använda tuben till köket genom att elda med köket om den läcker där efter sargen då man kan få låga att flamma upp runt tuben som inte går att stänga av och det blir snabbt farlig situation


I flest fall när folk klagar på läckage så är det mellan 'D' och 'C' i tidigare refererade Lindes produktblad och det bildas bubblor i hålet på 'A' om man kladdar för lite såpvatten/saliv
Det var en bra idé. Skruvade på köket och nu har all gas pyst ut. Tack för tipset! :)

Och tämligen nördig artikel om man ens funderar på att elda med kök inne i tält, eller vid högre höjd (typ från 3000 meter och uppåt), att få på sig vindrag av köksavgaser och matos från egna eller andras kök i närheten kan vara fatalt för den vidare klättringen uppåt...

http://zenstoves.net/COHazard.htm

Det handlar alltså om kolmonoxid-förgiftning och skall man följa alla länkar denna i sin tur hänvisar till så har man läsning för en bra tid framöver...
Tack för den länken, det var en himla tur att jag läste (nästan hela;)) den artikeln. Jag har nämligen köpt ett nytt kök (Soto windmaster) som man kan använda utan vindskydd. (Eftersom jag blev less på vindskyddet). Fast om man skruvar ner lågan så mycket det går, nästan, då kan den blåsas ut. Så jag funderade på att sitta i tältet och steka pannkakor istället, vilket hade varit helt galet, förstår jag nu. Det är tydligen extra farligt med gaskök som har kort avstånd mellan brännare och kastrull och att dessutom köra det på sjudningsläge.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Och tämligen nördig artikel om man ens funderar på att elda med kök inne i tält, eller vid högre höjd (typ från 3000 meter och uppåt), att få på sig vindrag av köksavgaser och matos från egna eller andras kök i närheten kan vara fatalt för den vidare klättringen uppåt...



http://zenstoves.net/COHazard.htm



Det handlar alltså om kolmonoxid-förgiftning och skall man följa alla länkar denna i sin tur hänvisar till så har man läsning för en bra tid framöver...



Det var något av det mest obehagliga jag läst i år. Jag ska tänka en extra gång innan jag tar med gasollyktan in i tältet framöver.
 
Man förbättrar läget mycket om man kan höja grytans/pannans höjd med bara 2 cm mot fabrikshöjd, och flera vet säkert redan vad jag tycker om kylflänsade grytor i avseende CO - har man läst och förstått förbränningsmekansimen och noterat att CO -> CO2 förbränningen inte sker förrän vid och över 1000 grader C i lågmanteln, så behöver man inte så mycket fantasi för att förstå att en kall kylfläns mitt i lågan som en kylflänsad gryta får hela den processen att tvärstoppa med stora CO utsläpp som följd.

Med andra ord sådana kök och grytor används bara utomhus och välventilerat!!

Somliga har säkert noterat att folk skadats och tom. dött av avgaserna från vanliga engångsgrillar som samlats i tält eller tom. eldar grillen inne i tält.

- träkolet som glöder utan luftdrag som hjälp blir ju inte ens 1000 grader varm och därför producerar väldigt mycket CO, när man ser de blå lågorna i en mycket varm kolbädd, då först har man beviset på att CO från glödande kolet omvandlas till CO2 och då förstår också att det är stora mängder CO som avges i rökgaserna av en glödande kolbädd....
 
kök i tält

Köket kan behöva köras inne i tältet pga regn/vind/snöförhållanden.
Men man behöver inte själv vara inne i tältet under tiden ....
Och man kan ventilera tältet innan man går in i det.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips