Komponenter till nytt bakhjul?

Ritchey hjul

Jag har kört ett halvår från Nov- och är hel nöjd. Specen är Röda OCR disc comp med DT comp svarta ekrar samt X-Ray nav. Dom är bygda av Evalds Mtb och jag tycker att det blev bra hjul. Dom är förhållandevis lätta, Det känns som att dom är välbyggda, fast det beror ju på den som bygger :). Jag tror på iden som Ritchey har med OCR, men viktigast är nog den som bygger hjulet att han/hon är nogrann då får man ett hållbart hjul. Lycka till. // Mats Sjögren
 
American Classic?

Fortsätter här med en fråga om det är någon som testat American Classic naven?
Några synpunkter, bra/dåligt med dom?

Finns hos cyclecomponents bla

Kullager tilltalar med klart mycket mer än de vanliga konorna och att navet sen inte väger många hekto gör ju inte saken sämre...

/Ola
 
Hej Ola,

Jag har själv ingen erfarenhet med American Classic's nav men det finns en del reviews på MTBR. Klicka på linken nedan så kan du se vad andra tycker. Vet inte om du brukar kolla på MTBR men jag har gjort det i flera år och har funnit att deras reviews nästan alltid stämmer mycket bra (om det finns mer än fem personer som har skrivit in sina åsikter).

Lycka till

Hakan

http://www.mtbr.com/reviews/hub/index_A.shtml
 
Re: American Classic?

balo; sa:
Fortsätter här med en fråga om det är någon som testat American Classic naven? Några synpunkter, bra/dåligt med dom?

Jag har hört att de milt uttryckt inte är särskilt fillförlitliga.

De mest prisvärda naven man kan köpa är sannolikt Shimano XTR. De bästa naven man kan köpa är Chris King. Spelar i en helt annan division än American Classic.

Funktionellt är XTR och Chris King tämligen likvärdiga i normal terräng. I stökig teknisk terräng är King ett strå vassare, svarar omedelbart, perfekt för "ratcheting" alltså.

Per
http://user.tninet.se/~ipg289h/fu99/MTB.html
[Ändrat av ipg289h 2003-04-15 kl 08:41]
 
Re: Re: American Classic?

ipg289h; sa:
De mest prisvärda naven man kan köpa är sannolikt Shimano XTR.

Är de verkligen så mycket bättre än XT modellerna? De kostar ju iaf 3 ggr så mycket å det kan jag ta om de håller så pass mycket bättre. Det är fortfarande konor och lösa kulor även i XTR-naven väl?

/Ola
 
XT vs XTR

balo; sa:
Är de verkligen så mycket bättre än XT modellerna?

De är lättare och har bättre material, titan axel etc. Om de är värda pengarna eller ej är en smaksak. Har man en blytung ram från mitten av 90-talet är sannolikt den marginella nyttan per krona större av att köpa en ny ram. O s v.

[/i]
Det är fortfarande konor och lösa kulor även i XTR-naven väl?

Ja, det är det. Jag är ingen specialist på innanmätet i hjullager men en skillnad jag har personlig erfarenhet av är att XT har kulor av vanligt stål (som kan rosta) medan XTR har kulor av rostfritt ståll. Blev nämligen tvugen att byta kulor i ett XT-lager jag hade eftersom de var helt sönderrostade efter en vinters hård åkning.

Frågan är vad det är för lager i American Classic. Har hört att de och White är usla, rostar, etc, men har ingen erfarenhet.

Per
http://user.tninet.se/~ipg289h/fu99/MTB.html
 
Om ett nav är riktigt bra så ska man väl inte märka att det är där. XT håller hög kvalitet och dom flesta tycker väl att för en del komponenter är det inte värt dom extra pengarna. Som Per sa beror det på hur petig du är, hur bra cyklist du är, och vad du har för andra komponenter på cykeln. Jag har en hel del XTR grejor på min hoj men har koncentrerat dom på komponenter som jag tycker är viktiga. Har aldrig provat ett XTR nav, alltid kört med XT utan problem, men jag skulle absolut köpa ett Chris King istället för XTR. Bättre än CK finns inte och dessa nav är kända för att hålla i stort sett hur länge som helst på grund av deras annorlunda konstruktion.

Håkan
 
Har kollat på lite åsikter om just American Classic nav på andra ställen på nätet och det verkar som att kvaliten på dom varierar kraftigt så de är nu avskrivna.

Chris King är säkert ypperliga nav (borde vara det med tanke på priset) men det är nog lite i överkant för min del så tror nog att det blir ett XT nav trots allt.

/Ola
 
CK låter som bin på frihjul

1Swede; sa:
Om ett nav är riktigt bra så ska man väl inte märka att det är där.

Det håller jag gärna med om, fast det gäller inte CK-nav. De är tysta, märks inte alls så länge de drar, men på frihjul surrar de högt som en bisvärm. Somliga gillar ljudet andra avskyr det. Frihjular man så hörs man!

Personligen tycker jag att hjulen, efter ramen, nästan är den viktigaste komponenten. Naven gör naturligtvis mycket men fälgen (roterande massa) och hur de är byggda spelar minst lika stor roll. Är svag för Mavic 517 ceramic, urstark, lätt fälg, som håller hur länge som helst. Har åkt något i stil med 12-1300 mil på ett bakhjul med packning delvis på urusla vägar och mycket berg och ceramicen har inte lossnat. Tror att det var en barnsjukdom.

Har f ö bra erfarenhet av STX nav föregångaren till Deore. Verkar kunna gå i all evighet.

Per
 
När jag skrev att en bra nav märker man inte menade jag inte ljud utan mer att det bara sitter där och man inte behöver bekymra sig för eventuella problem. Lite oklart kanske...... CK är ju som du nämnde ganska högljudda men jag gillar verkligen ljudet. Tyvärr är dom naven inte gratis men kan nog vara en bra investering eftersom dom håller så länge. Jag kör just nu med XT nav och X517 (non ceramic) och tycker att den kombinationen fungerar väldigt bra. Ganska starkt och relativt lätt.

Håkan
 
Mer om CK

1Swede; sa:
Lite oklart kanske...... CK är ju som du nämnde ganska högljudda men jag gillar verkligen ljudet.

Inte alls oklart. Ljudet är f ö en form av "ljuddoping", motsvarar barrering av hästar, effekten är att cyklisten i alla lägen trampar för att spara på trumhinnorna och inte förlorar tid med att slöa på frihjul.

CK är härliga nav. Men bortsett från att de är sexiga är det egentligen bara i riktigt stökig terräng där man använder ratcheting som de är märkbart bättre än XTR. I andra avseenden uppfattar jag XTR som likvärdiga.

CK har också nackdelar. Vid stark kyla bör man ha "Tri-flow" eller ngn bättre (10w) syntetisk olja i "ringdriven", risk finns annars att den slutar funka vid -10 c eller så. "Bodyn" slutar då att ta, spinner bara runt när man trampar framåt. Något som händer förr om man tvättar hojen ofta med vatten. Själv har jag bara råkat ut för det en gång på fyra år. Vi stack ut en svinkall men snöfri juldag för några år sedan och efter tre kilometer spann drivlinan fritt utan att minsta kraft överfördes till hjulen. Det var bara att åka sparkcykel hem o byta hjul.

En annan nackdel är man helst ska ha specialverktyg för att kunna serva dem ordentligt. http://www.chrisking.com/tools/tls_hubs.html Mig veterligen finns ingen LBS som har verktygen i Sverige. Rätta mig gärna någon om jag har fel! Det säljs helt enkelt för få för att det ska löna sig.

Slutligen CK är alltid trevliga att ha att göra med. Mail besvaras omgående. Nyligen hade jag bekymmer med en kona som hade fastnat. Jag frågade CK om vad jag skulle göra. De sände omelbart (gratis!) en ny "axelcup" med kona, med flygpost. Tog fyra dagar.

Shimano är långt ifrån lika trevliga att ha att göra med. De kan vara högst ojämna. Är särskilt missnöjd med deras XT framväxlar, som alltid tycks bli skramliga. Å andra sidan har de en gång på mindre än en dag genom en LBS leverat tämligen udda reservdelar till mina gamla 747or. Något jag var mkt nöjd med.

Per
http://user.tninet.se/~ipg289h/fu99/MTB.html


[Ändrat av ipg289h 2003-04-16 kl 09:15]
 
XT-nav

Min erfarenhet av LX och XT-nav är att de inte alltid är optimalt justerade från fabrik. Ett lite för hårt åtdraget lager resulterar ganska snabbt i en förstörd kona. Senast jag köpte XT-nav justerade jag dem själv själv efter konstens alla regeler direkt innan jag började använda dem.

Info om lagerjustering finns bl a på:
http://sheldonbrown.org/cone-adjustment.html

Peter
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
linslusen66 Komponenter Mountainbike 9
Vildkatt Komponenter som fastnat. Mountainbike 5
perwickström Kostnad för uppgradering av komponenter Mountainbike 4
gustaf_peterson Felaktiga komponenter i RockShox Judy T2? Mountainbike 2
Köpa komponenter Mountainbike 3
Kogoyo Åre - var till kalfjället? Mountainbike 8
GladeVandraren Byta cyclocross till MTB styre? Mountainbike 6
RedBreather Spår till GPS/Smartphone Mountainbike 1
l_udde Remote kit till ROCK SHOX Ario RL för Scott twinloc Mountainbike 0
viggrun CykelVasan 2014 - time lapse från start till mål Mountainbike 11
thureb Treriksröset till Grövelsjön I dagens DN Mountainbike 3
Enzym bygga om en vanlig cyckel till ihopfällbar Mountainbike 10
Scholander Till er kunniga om en mountainbike Mountainbike 11
hassex Pimp från 3 till 2 speed Mountainbike 5
hassex Pimpa min bike från 8 speed till 9 speed Mountainbike 5
Förövaren Hjälp med reservdelar till min crescent Mountainbike 4
4623 Kärra till fulldämpat? Mountainbike 6
kalle111 Kassett och kedja till nishiki 301 Mountainbike 4
CajsaNilsson 2 hardtail MTBer stulna i Umeå natten till 15e maj Mountainbike 0
Fotoroger Bästa vägen till Pältsa Mountainbike 1
MagArne Rätt däcktryck till hybridcykel Mountainbike 16
froilan Bromshandtag till Shimano XT läcker olja Mountainbike 2
MagArne Diameter på sadelstolpe till Nishiki 501 Mountainbike 3
MagArne Fjädrande sadelstolpe till stel hybrid Mountainbike 7
Frida0314 X-sports 4 Giant något att slå till på? Mountainbike 0
Aldrin MTB till 11 åring Mountainbike 3
Frida1 Hjälp till cykelköp! Mountainbike 6
nertus Bromsbelägg till Avid BB7 Mountainbike 3
Jozii Mtb till bruk i Göteborgs skogar Mountainbike 13
MonicaKa 9-delat reglage till 8-delat baknav? Mountainbike 11
enghult Till&från-jobbetcykel sommar + vinter Mountainbike 18
EasyRider Passar pedalen till skon? Mountainbike 6
Henkan94 Kostnad på byte till skivbroms Mountainbike 3
marieb Hur går jag till väga för att börja cykla Mtb? Mountainbike 7
nermander Damasker till dämpare? Mountainbike 9
greenjuice Vad krävs att byta till Singlespeed Mountainbike 13
dsmith Hörlurar till cykling Mountainbike 22
Joakim Ambrosson Fodral till cykel? Mountainbike 3
maslit98 Reservdelar till Rock Shox Indy SL Mountainbike 2
fredrik_h Hjälp med att finna Rep. ställ till min mtb Mountainbike 2
jöran Kartfodral till cykel Mountainbike 5
XmadiceX Olja till kedjan? Mountainbike 30
klingeborn Lift till Finnmarksturen från Uppsala Mountainbike 0
eliljendahl samåkning gbg-sthlm till 08xc Mountainbike 3
dabac Slicks till MTB - dimensionens inverkan Mountainbike 25
Klassebasse Great Divide: Kanada till Mexico Mountainbike 9
Drifter Vilket är bästa smörjmedlet till kedjan? Mountainbike 5
mackan42195 MTB-Tjej till Åre Extreme Challenge Mountainbike 0
thomalin Cykelställ till bilen... Mountainbike 12
Jonik Cykelväskor till mtb Mountainbike 12

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...