Knivstål?

OK, när jag tittar på din bild så inser jag att det är slipfasen du syftar på.

Själva grunden till din anordning ser ganska OK ut. Dock har den ett fundamentalt fel, nämligen avsaknad av en stödpunkt. Som det är nu så sviktar bladet varje gång som din fil går över det. Dessutom blir svikten större och större ju närmare spetsen du kommer. Detta resulterar i en konvex slipfas i stället för en skandinavisk dito.

Försök att hitta något som stöder bladet underifrån och inte tillåter att det sviktar/böjer sig. Du kan då lägga på mer press och slipfasen blir helt plan. I samband med att du kommer närmare kurvaturen intill spetsen så måste du också tänka på att höja vinkeln. Slipfasen bör vara lika bred över hela knivens längd.

~Paul~

ok tack! Hur gör du när du gör knivar då? har du någon jigg eller kör du på känn?
 
ok tack! Hur gör du när du gör knivar då? har du någon jigg eller kör du på känn?
Just nu gör jag inga knivar alls. Min boendesituation tillåter inte dylika utsvävningar.

I samband med de få knivarna som jag trots allt tillverkat så hade jag en kloss i trä med varierande vinklar/lutning i vilka jag placerade ämnet. Jag körde först den plana delen för sig och den böjda för sig.

Men varför fråga mig när vi har experter som till dags dato tillverkar knivar på "löpande band" :). Hur gör du Seved i samband med det första grovarbetet?

~Paul~
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Just nu gör jag inga knivar alls. Min boendesituation tillåter inte dylika utsvävningar.

I samband med de få knivarna som jag trots allt tillverkat så hade jag en kloss i trä med varierande vinklar/lutning i vilka jag placerade ämnet. Jag körde först den plana delen för sig och den böjda för sig.

Men varför fråga mig när vi har experter som till dags dato tillverkar knivar på "löpande band" :). Hur gör du Seved i samband med det första grovarbetet?

~Paul~

jaha ok. Ja jag vill gärna ha så mycket hjälp jag kan få! :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips