• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Knivslipning för nybörjare

För hemmabruk och nybörjare rekommenderar jag denna. Det är helt överlägset då vinkeln är totalt kontrollerad.
Mitt hemmabygge ger i princip samma funktionalitet. Fast jag kör inte med brynen då utan våtslippapper.

Men det är klart att om man inte gillar att bygga själv är det kanske mycket jobb. Jag hade ju turen att ha lite överblivna bitar laminathyllplan och ett par gamla hårddiskar att plocka magneter ut.
 
Mitt hemmabygge ger i princip samma funktionalitet. Fast jag kör inte med brynen då utan våtslippapper.

Men det är klart att om man inte gillar att bygga själv är det kanske mycket jobb. Jag hade ju turen att ha lite överblivna bitar laminathyllplan och ett par gamla hårddiskar att plocka magneter ut.
Ja din variant tyckte jag var väldigt finurlig. Bra jobbat!
 
Overall så var kittet 10/10 och gjorde sitt jobb all
alldeles utmärkt. Nu är jag sugen på att polera kniven så bladed får sitt orginal utseende, tipps på utrustning för detta?
Kul att kitet funkade bra, blev själv lite sugen på att testa nu :)

Kan tyvärr inte hjälpa dig med bra tips på polerknep, den enda gång jag polerat en kniv tog jag någon polerpasta för annat syfte som låg i garaget, det funkade bra nog. Men skulle tro att andra på forumet kan ge betydligt bättre info än så :D

Egentligen postade jag för att fråga efter bilder på slutresultatet!
 
Är väl en klon av Edge Pro. Hade dock rått till diamantstenar istället, som inte slits och bågnar..
Sen tycker jag att den största nackdelen är att bladet inte låses på hyllan. Vissa har magneter där, mycket bättre.
 
Skulle vilja, och behöva lära mig att slipa ordentligt. Har övat på lite olika knivar genom att slipa på våtsandpapper och sedan stroppa på hemmagjorda stroppar med olika polerpastor.

Resultatet har blivit bra. Inte perfekt men bra. Har inga problem med att få en hackig egg till att bli jämn och fin. Samt att kniven erhåller bra skäregenskaper. Däremot märker jag att längs eggen har jag en tendens att få olika lutningar. Allra helst i början av eggen och längst upp mot toppen.

Är detta något jag helt enkelt måste träna på för att få ett lyckats resultat eller är det något vanligt fel man gör som bidrar till detta?
 
Ja det kan bli så. Mitt råd är att köpa ett guidat system och inte lägga tip på handslipning. För hand kan man bryna ute i fält. Men att etablera en bra grundegg gör man bäst med guidning.
På knivarna jag gör så drar jag av dem grovt på bandslipen och finjusterar sedan med ett enkelt system från DMT, magna guide. Blir kanonbra.
 
En Lansky klon, beprövad modell. Men det grövsta brynet är alldeles för fint för att återställa eller etablera en ny egg och stegen mellan de olika grovlekarna är för små tycker jag. Titta på Lanskys diamant-set med tre stenar (120-280-600 korn) och lägg till deras gula keramiska bryne (1000 korn) så har du en fin uppsättning tror jag.

https://www.slojdfokus.se/shop/knivslip-lansky-3-10509p.html

https://www.slojdfokus.se/shop/slipsten-til-lansky-9243p.html


Sen kan du strigla lite. Lansky har även ett läderbryne till deras system som man kan köra med då. Slutar du bryna på 1000 korn så behöver du inte någon extremt fin brynpasta. Jag slutar på 1200 korn och använder grön, blir perfekt.