• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Knivblad i vikingastil

Jag har fått för mig att skafta en kniv eller två i vikingastil i någorlunda historiskt korrekt stil.

Nu verkar det som att allroundknivarna på den tiden ändå hade en del skillnader mot dagens mora, så nu undrar jag om någon har tips på var man kan få tag på passande knivblad?

Eftersom det är svårt med bra info och jag är långt ifrån någon expert kan jag inte säga exakt vad jag vill ha, därav har jag behov av att hitta någon som faktiskt har koll på läget. Den största skillnaden mot moderna blad vad jag förstår är att man generellt hade mycket tjockare blad, ofta 5-8mm över ryggen.

Jag är alltså ute efter en smed (eller fabrik) som tar det där med historiskt korrekt på tillräckligt stort allvar för att basera bladen på arkeologiska fynd.

Någon som har bra tips?
 
Jag har tillverkat en del knivar och det är inget som kräver några avancerade verktyg eller är så svårt, givet att man har ett blad.

Smide är såklart en annan femma men det finns även möjlighet att köpa ett bladämne och själv slipa fram formen. Därefter skickar du in det för härdning innan det poleras/slipas. Det kanske kan vara ett alternativ, även om det är ovanligt med så tjocka ämnen finns de.


Ex:http://mixfishing.se/knivmaterial/knivstal/80crv2/80crv2-6x40x595-mm.html


/Gustav
 
Kolla med museum. Finns garanterat någon med insikt som lyfter statlig lön med uppdrag att förankra historien hos allmänheten och andra förvaltningsfloskler. Tror nog att det även under järnåldern fanns stora geografiska skillnader i hur knivarna såg ut.

Och egentligen, varför göra vikingaknivar? Är detta nåt försök att smyga in något lajvande som friluftsliv? Uh hemska tanke.
 
Intressant fråga. Knivar rostar så sannolikt finns inte så många bevarade från den tiden.

Med googling finns det mkt att välja på https://www.celticwebmerchant.com/en/viking-knife-blade-17-cm.html

https://www.medievalcollectibles.com/product-category/weaponry/daggers/viking-daggers-daggers/

Jag har ingen uppfattning om det finns något belägg för att vikingar använde liknande knivar.

Du kan söka i databasen på Historiska museet i Stockholm. http://mis.historiska.se/mis/sok/resultat_foremal.asp

Där kan du hitta bilder som den nedan från Birka.

Thure
 

Bilagor

sök i historiska museets digital samlingar http://mis.historiska.se/mis/sok/sok.asp?qtype=f&sm=0_3
när jag sökte efter sakord kniv och begränsade det till vikingatid fick jag över 1500 träffar


edit såg nu att posten ovan hade postat samma sak

Stålet i en kniv från vikingatiden kommer antagligen från en blästerugn och kanske från myrjärn. Antagligen var stålet väldigt skört jämfört med moderna knivar. Kanske därför kniven är tjockare.
 
Senast ändrad:
Jag har fått för mig att skafta en kniv eller två i vikingastil i någorlunda historiskt korrekt stil.

Nu verkar det som att allroundknivarna på den tiden ändå hade en del skillnader mot dagens mora, så nu undrar jag om någon har tips på var man kan få tag på passande knivblad?

Eftersom det är svårt med bra info och jag är långt ifrån någon expert kan jag inte säga exakt vad jag vill ha, därav har jag behov av att hitta någon som faktiskt har koll på läget. Den största skillnaden mot moderna blad vad jag förstår är att man generellt hade mycket tjockare blad, ofta 5-8mm över ryggen.

Jag är alltså ute efter en smed (eller fabrik) som tar det där med historiskt korrekt på tillräckligt stort allvar för att basera bladen på arkeologiska fynd.

Någon som har bra tips?
Helle viking. Skapad utifrån vikingatida knivar.

https://www.canadianoutdoorequipment.com/helle-viking-blade-blank.html
 
sök i historiska museets digital samlingar http://mis.historiska.se/mis/sok/sok.asp?qtype=f&sm=0_3
när jag sökte efter sakord kniv och begränsade det till vikingatid fick jag över 1500 träffar


edit såg nu att posten ovan hade postat samma sak

Stålet i en kniv från vikingatiden kommer antagligen från en blästerugn och kanske från myrjärn. Antagligen var stålet väldigt skört jämfört med moderna knivar. Kanske därför kniven är tjockare.
Producerade de så mycket stål och i så fall användes den för något så simpelt som knivar? Jag har ingen som helst kunskap om hur det var men spontant skulle jag gissa på att bruksknivarna var av enklare järn.
 
Producerade de så mycket stål och i så fall användes den för något så simpelt som knivar? Jag har ingen som helst kunskap om hur det var men spontant skulle jag gissa på att bruksknivarna var av enklare järn.
Knivar tror jag tillhörde det mest avancerade som tillverkades här uppe i norden och var inte något simpelt. Svärd och liknande lyx importerades nog för en ytterst liten överklass. Ingenting tillverkat av järn/stål var enkelt/billigt. Om det blir stål avgörs av kolhalten som bestäms under reduktionen i blästerugnen då järnet reagerar med träkolet. Om man offrade järn på att tillverka en kniv så använde man antagligen järn/stål med lämplig kolhalt
 
Senast ändrad:
Jag läste en gång två terminer arkeologi i Lund och är långt ifrån någon expert på ämnet, men det finns en del skrivet om just knivar av t ex Birgit Arrhenius. De flesta knivar var nog materialmässigt långt ifrån dagens med järnknivar och enklare stål men formmässigt går det ju utifrån fynd skapa moderna varianter och förslagsvis får man ta kontakt med en knivsmed och beställa ett blad. Här finns lite att läsa iaf:
http://samla.raa.se/xmlui/bitstream/handle/raa/2099/1970_040.pdf?sequence=1&isAllowed=y
http://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:641408/FULLTEXT01.pdf
http://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:641408/FULLTEXT01.pdf
 

Liknande trådar