Knivar från Sika Hill

Härdningen på s30 var inte så farligt. Kan man bara ställa ugnen på hålltider så är det inte så farligt. Inte så hög temp. Sen är det om det tar emot härdningen bra eller om det är kinkigt vilken temp det är om det är exakt en temp eller om det är lite vidare område. Cpm154 gick bra på den lägsta tempen. IOF så har jag bara härdat ett blad.

Hardening
Austenitize: 1850-2050°F (1010-1120°C)
Hold time at temperature: 10-30 minutes depending on section
size and austenitizing temperature. Lower temperatures require
longer soak times. Lower austenitizing temperatures impart
greater toughness, higher austenitizing temperatures impart
higher wear resistance.
Quench: Salt quench, interrupted oil quench, positive pressure
gas quench or air cool at a minimum cooling rate of 150°F/min
(80°C/min) to below 1000°F (540°C). Cool to below 125° F (50°
C) before tempering. For optimum vacuum heat treatment
response, a minimum 4 bar gas quench is recommended.
Temper: Immediately after tools have cooled to below 125° F
(50°C) Double temper at 400-750°F (200-400°C). Hold for a
miniumum of 2 hrs. each temper. But tempering above 800°F
(425°C) may result in some loss of corrosion resistance.
A freezing treatment may be employed between the first and
second tempers, if desired. Freezing treatments should always
be followed by at least one temper.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
S30 var det tydligen med vissa problem i början. Detta är dock löst sedan några år tillbaka efter att Crucible kommit med nya tabeller och justeringar.

Jo, det är alltid bra om glansen finns där. Om inget annat så är det ett bra säljargument ;).

~Paul~

PS Ej medlem i soldf. ännu
 
Ja dom hade endel problem vet ja. Med strukturen å härdningen vet ja. Det är väl det som hänger i och gör att man drar sej för att köpa det. Men det är kanske fixat nu. Det är väl annars ett av dom få stål som är gjort för att göra knivar av.

Japp många gillar blanka blad.:)

Seved
 
Ja dom hade endel problem vet ja. Med strukturen å härdningen vet ja. Det är väl det som hänger i och gör att man drar sej för att köpa det. Men det är kanske fixat nu. Det är väl annars ett av dom få stål som är gjort för att göra knivar av.

Japp många gillar blanka blad.:)

Seved
Precis. Inga problem nu för tiden. Har du testat det här stålet tidigare?

~Paul~
 
Precis. Inga problem nu för tiden. Har du testat det här stålet tidigare?

~Paul~

Nej jag har inte provat det. Det är bara andrahands info. Jag såg snittytorna på en kniv som gått av och det såg inte så bra ut. Om det berodde på stålet eller om det var dåligt härdat vet jag inte.

Seved
 
Men jag vet inte dom kanske har rätt ut det där nu. Har du hört nåt mer. Jag vet att Jesper Voxarn har använt det och han har inte haft problem vad jag vet.

Seved
Alltså, man har fått bukt med "barnfelen" men trots det så har jag fått rapporter på att det inte är det lättaste stålet att värmebehandla eftersom det handlar om små toleranser.

Jo, jag vet att Jesper kör med detta stål. Kanske läge att mjölka honom på lite info ;). Hälsa från mig i så fall :).

~Paul~
 
Alltså, man har fått bukt med "barnfelen" men trots det så har jag fått rapporter på att det inte är det lättaste stålet att värmebehandla eftersom det handlar om små toleranser.

Jo, jag vet att Jesper kör med detta stål. Kanske läge att mjölka honom på lite info ;). Hälsa från mig i så fall :).

~Paul~

Jag undrar om han härdar själv, jag tror inte att han gjorde det förut iaf. Jag ska iaf höra med han. Annars kan man väl köpa en bit o prova.

Seved
 
Jag undrar om han härdar själv, jag tror inte att han gjorde det förut iaf. Jag ska iaf höra med han. Annars kan man väl köpa en bit o prova.

Seved
Hm, inte säker på om han härdar själv. I början gjorde han det inte i alla fall. Då menar jag för ca 8 år sedan. Testa vet jag!

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips