Knivar från Sika Hill

Njaa. Är det bra 12c27 stål så fungerar det alldeles utmärkt. Inga problem för mig iallafall.
mvh Kimmo Lilja
Det borde du veta att det inte är så enkelt ;). Det hela har att göra med bladgeometrin, dvs eggens slipfas och vinkel. Jag har ett antal 12C27 knivar och de kräver olika behandling, var och en av dem.

Ponera att du har en kniv som är 3,7 cm hög och 2 mm tjock i bladryggen med en jämnt avtagande konvex slipfas och en egg som är på 12,5 grader. Du har sedan en liknande kniv som är 2,8 cm hög, 1,8 mm tjock i bladet och slipfasen är flat och 13 grader. Båda har zero-egg och båda är 12C27 värmebehandlade på samma sätt och slipade i samma fabrik....

Vilken av dessa två blad behåller skärpa längre om man skär i exakt samma material och lika långa snitt?? ;)

~Paul~
 
Det borde du veta att det inte är så enkelt ;). Det hela har att göra med bladgeometrin, dvs eggens slipfas och vinkel. Jag har ett antal 12C27 knivar och de kräver olika behandling, var och en av dem.

Ponera att du har en kniv som är 3,7 cm hög och 2 mm tjock i bladryggen med en jämnt avtagande konvex slipfas och en egg som är på 12,5 grader. Du har sedan en liknande kniv som är 2,8 cm hög, 1,8 mm tjock i bladet och slipfasen är flat och 13 grader. Båda har zero-egg och båda är 12C27 värmebehandlade på samma sätt och slipade i samma fabrik....

Vilken av dessa två blad behåller skärpa längre om man skär i exakt samma material och lika långa snitt??

...Morakniven...
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
re

Det borde du veta att det inte är så enkelt ;). Det hela har att göra med bladgeometrin, dvs eggens slipfas och vinkel. Jag har ett antal 12C27 knivar och de kräver olika behandling, var och en av dem.

Ponera att du har en kniv som är 3,7 cm hög och 2 mm tjock i bladryggen med en jämnt avtagande konvex slipfas och en egg som är på 12,5 grader. Du har sedan en liknande kniv som är 2,8 cm hög, 1,8 mm tjock i bladet och slipfasen är flat och 13 grader. Båda har zero-egg och båda är 12C27 värmebehandlade på samma sätt och slipade i samma fabrik....

Vilken av dessa två blad behåller skärpa längre om man skär i exakt samma material och lika långa snitt?? ;)

~Paul~

Hej Paul. Vi prtade om stålsorter och 12c27 är ett bra stål. Självklart så har en flat slipad bättre skärande egenskaper men håller den eggen lika bra?? Vad tror du?Inte är det flat slipad enligt mina erfarenheter.
mvh Kimmo Lilja
 
Hej Paul. Vi prtade om stålsorter och 12c27 är ett bra stål. Självklart så har en flat slipad bättre skärande egenskaper men håller den eggen lika bra?? Vad tror du?Inte är det flat slipad enligt mina erfarenheter.
mvh Kimmo Lilja
Jo, jag vet att vi pratar om 12C27. Min poäng är att en viss kniv tillverkad i 12C27 kanske inte behöver brynas i samband med ett specifikt arbete, medans en annan kniv i exakt samma stål måste kanske brynas både 1, 2 och tre gånger. Allt beroende på bladgeometrin.

Mitt exempel var faktiskt en slammkrypare. Det går inte få till en kniv med de måtten som kniv nummer två har. Jag har bara velat visa att man inte kan kategoriskt säga att 12C27 tål ett visst arbete utan att ta hänsyn till bladets slipfas och alllmäna bladgeometri.

~Paul~
 
re

Hej Paul.

Självklart så påstår jag inte att 12c27 stål är bäst. Jag har inte heller sagt att flat. hollow, scandi osv... skulle vara bäst. Det måste du ha förstott. Allt beror på vad man ska använda kniven till. Jag tror att vi båda vet vad slipfaserna är. Skulle förövrigt vara kul att se en av knivarna du gjort om du har en bild.
mvh Kimmo Lilja
 
Senast ändrad:
Hej Paul.

Självklart så påstår jag inte att 12c27 stål är bäst. Jag har inte heller sagt att flat. hollow, scandi osv... skulle vara bäst. Det måste du ha förstott. Allt beror på vad man ska använda kniven till. Jag tror att vi båda vet vad slipfaserna är. Skulle förövrigt vara kul att se en av knivarna du gjort om du har en bild.
mvh Kimmo Lilja
Självklart vet jag att du förstår allt detta Kimmo.

Hm, tyvärr så har jag ingen digicam :(. Får se om jag kan be någon om hjälp. De pjäser jag har tillverkat är dock inte av det "skandinaviska snittet" om man säger så. Har heller inte gjort något på kanske tio år. Min boendemiljö tillåter tyvärr inte det.

Har du alltid pysslat med enbart skandidesign?

~Paul~
 
re

Hej paul.

Nej då jag har inte bara gjort scandi style. Har också gjort bowie . chopper . dolk (stabber) buköppnare, tanto. osv.. Tyvärr inte bild på alla men en del. Vad jag förstått så kan du en hel del om knivar . Håller på med en modell mindre fulltånge kniv med blad ca 7cm just 12c27 stål flat grind. Tänkte om jag skickar den till dig och du gör en recension på den? Enda kravet jag har är att du är jägare eller allmänt ute mycket i skogen.
mvh Kimmo Lilja
 
Hej Kimmo.

Den 6:e nästa månad åker jag på en kombinerad fiske-/jaktresa och är borta i ca 10 dagar. Det skulle självklart passa bra att ge kniven ett försök. Tack för förtroendet, förresten. Jag har lämnat några recensioner tidigare på det här forumet men då har det handlat om de mest kända knivmärkena/modellerna. Kika gärna på dem.

~Paul~
 
re

Hej Paul.

Ska försöka hinna med den tils dess. Måste jobba också men försöker hinna med det på mina lediga stunder.

Mvh Kimmo Lilja
 
re

Hej Paul,
Jg gör mitt bästa så får vi se om det blir nu eller senare. Hoppas det blir en bra resa villket fall som helst. Vart ska du förresten?
mvh Kimmo Lilja
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips