Klövja med hund

I sommar blir första vandringen med övernattning i tält tillsammans med hunden och det är tänkt att han själv ska få bära sin mat och lite andra grejer. Det funkar fint att vandra med klövja på honom så det kommer förhoppningsvis gå fint. Men jag undrar en sak... Har läst en hel del på nätet i ämnet och ser återkommande tipset om att successivt lägga över lite av sin egen packning i klövjan i takt med att hundmaten äts upp för att hålla vikten konstant hela vandringen för hunden. Eller alternativt att packa hundens mat i ryggsäcken och ha andra grejer i klövjan. Samtidigt påpekas att det är skönt att den egna ryggsäcken då blir lite lättare. Jag kanske är korkad, men fattar inte varför det är viktigt med samma vikt för hunden... Borde det inte vara lika skönt för hunden som för mig att packningen blir lite lättare med tiden? Vad är det jag missar i resonemanget? Hur gör ni?
 
Hunden är ett arbetande djur. Den drar våra slädar, bär våra väskor, den jagar åt oss och håller vakt mot allt och alla... Så var det förr och är fortfarande i vissa kulturer och hos vissa djurhållare.
Idag så ser vi hunden som våran bästa vän, kompis och ett sällskapsdjur som vi behandlar näst intill likvärdigt med oss själva. Vi ger den ett eget liggunderlag och sovsäck och den har sin givna plats inne i tältet, väl skyddad från allt och alla... Så självklart skall även hundens packning minska i vikt ju längre turen är för vi kan definitivt inte behandla vår bästa vän som "en hund"...

Min Lapphund bär obehindrat en packvikt på fem kilo så för en vanlig helgtur så skulle jag kunna låta honom bära tält, sovsäck, köket och lite annat, plus sina egna prylar... Men det har han aldrig gjort och kommer troligtvis aldrig att behöva göra heller, han är ju min bästa vän, min kompis...
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag tror inte att det har någon som helst positiv verkan på hunden att packvikten är konstant.

Det som kan vara positivt är att ha samma packning på hunden varje dag om man varit väldigt noga med att väga in så att båda väskorna på klövjan väger lika mycket innan man far. Att snedbelasta hunden är ganska lätt och kan göra saker och ting jäkligare än nödvändigt för djuret. Det bästa för att undvika sånt är mig veterligen (undantaget noggrann vägning av väskorna) att ha en klövja med så få band som möjligt. Ett framför bröstet och ett under magen, fler band kan göra att en snedbelastad väska ser ut att ligga bra.

Att plocka över saker från sin egen packning skulle jag påstå att enbart handlar om att man själv vill slippa ifrån lite vikt. Men eftersom de flesta procentuellt lastar sina hundar mindre än sig själva är det ju också ett acceptabelt alternativ :D.
 
Hej, någon direkt fördel med konstant vikt på klövjeväskorna har jag aldrig hört talas om, men här kanske det finns någon med större erfarenhet av arbetande hundar än jag har som vet.

Hunden bör ju i idealfallet dock ha övat en del med den vikten den ska bära innan en långtur, själv går jag nu ca 3 gånger i veckan med klöven och ökar belastningen med ett halvt kilo varannan vecka så hon ska klara gott och väl 1/4 av sin vikt på fjälltur i sommar.
Min fru ska också med på turen.
Jag går med ryggsäck av och till, frun har den aldrig när vi går turer runt hemmet.
Så hunden har stor bärvana, jag har inte lika bra och frun stort sett ingen, så jag misstänker starkt att både hunden och jag kommer att vara lika belastade i slutet på turen som första dagen. :-D

Naturligtvis varierar det hur stor vana man har med säcken, många går med full packning och har lika stor bärvana som hunden, då finns det ingen anledning att hunden ska slita jämnt, medan om hunden har tränat mycket med klöven och du inte har tränat med säck är risken att hunden skadas av konstant packning liten, medan det ökar njutning och minskar skaderisken för dig att lätta din packning.

Om däremot du tränar ofta med säck och hunden väldigt sällan med klöven är skaderiskerna självklart omvända.

Hundar älskar ju att jobba och känna sig viktiga, så det har ingen negativ effekt att hunden får jobba, naturligtvis under förutsättning att man packar klvjeväskorna jämnt på båda sidor och håller koll på hundens tassar, ser efter att klöven inte skaver och ser efter att hunden inte haltar eller tagit skada på annat sätt.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips