Kajakköp

Efter många års trevande ska jag o tjejen köpa kajak och behöver råd.

Jag är 55 år 193 cm samt 105 kilo
Tjejen är 52 år 170 cm och 63 kilo

Vi kommer att vilja göra helgturer i skärgården och när vanan finns även vra ute längre perioder

Vi bor i Göteborg....

Har ni även tips på bra ställe att köra en introkurs mottages detta varmt.

//J
 
Inte några specifika modeller men lite att se efter.

Till dig.
En större slagkryssare :). Något som är över 5m långt. Och antagligen närmare 60 cm bred. Högt fördäck du får ner dina ben i. Och gärna lite volym i kajaken så den tar din vikt. Eftersom ni inte direkt ska rolla och leka finns ingen anledning att ha akterdäcket i vattenlinjen. Räkna också med att du får ta den mesta packningen. Sittbrunnen ska vara rymlig till rekreativt paddlande för nybörjare. Sätt en knytnäve vid vardera höftkammen, så har du minimibredden. Längden gärna så du kan tråckla ner dina ben utan att åla dig in. Kanske uppåt 100 cm långt. Det svåraste är att komma i och ur. Roder, men försök att styra mycket med styrtag. Hyfsat plan botten, men gärna lite v-format.

Exempel på storlek: Tahe Marin Fit Large, Tahe Lifestyle 500. (Tittade bara på ett märke för att hitta vettiga modeller. Prova och se på många tillverkare)

Till frun.
En lågvolymare och lättdriven. Kanske 400-450 cm lång (kortare går men sänker farten) och gärna 55 bred. Om man är kort, med korta armar är det pest att paddla breda kajaker med höga däck. Man får sträcka sig ut till vattnet och har sittbrunnen uppåt armhålorna känns det som. Det räcker med en sittbrunn på 70 cm lång.

Exempel på storlek: Tahe Reval mini.

Sen ska ni ju paddla ihop. Då är det bra om hon har en lite smäckrare lättdriven kajak för att hålla ditt tempo. Du får ta att din blir mer balja och tar den större vikten. Så att ni är ungefär lika trötta när ni kommer fram. Om du skulle välja en smalare snabbare kajak och ni delar jämnare på packningen kommer du bara behöva vänta hela tiden och hon får slita för att hinna ikapp. Inte roligt för någon.

God vind!

Anders
 
VKV Seagull Offshore

Tål mycket last, och har en sittbrunn enligt Anders tips ovan. Sedan till tjejen en Tahe Wind solo 505. Om ni tycker de är ranka till en början, så lägg ner en eller 2 vattendunkar stadigt i botten, dessa kommer ni kunna ta bort efterhand.
Kanotcentrum har ett bra sortiment och kunnande. Hyra kajak för att pröva olika modeller kan man även göra hos Reidar på Marstrand, samt i Önnered och i Hinsholmen. Sen finns ju Orustkajak på Stocken oxå!
Lycka till!
/Peter
 
Tål mycket last, och har en sittbrunn enligt Anders tips ovan. Sedan till tjejen en Tahe Wind solo 505. Om ni tycker de är ranka till en början, så lägg ner en eller 2 vattendunkar stadigt i botten, dessa kommer ni kunna ta bort efterhand.
Kanotcentrum har ett bra sortiment och kunnande. Hyra kajak för att pröva olika modeller kan man även göra hos Reidar på Marstrand, samt i Önnered och i Hinsholmen. Sen finns ju Orustkajak på Stocken oxå!
Lycka till!
/Peter

För min del (mannen) har jag fått tips om två modeller som ni gärna får kommentera

Trapper Royal samt Tahe Wind 585...
 
För min del (mannen) har jag fått tips om två modeller som ni gärna får kommentera

Trapper Royal samt Tahe Wind 585...

Som alltid måste man prova sig fram. Jag är 55 år, 190 lång 100 kilo, och 45 i skor. Det tog lång tid at hitta en kajak som var både kul och bekväm. VKVn var det många som gillade förr, vi har många i vår klubb kvar. De flesta som har dem hos oss går över till kajaker med lite mer engelsk havskajakskaraktär. Själv tycker jag den är trist, men det är för att jag gillar kajaker som är gjorda för att kunna manövreras.

Jag har provat många kajaker. De två jag provat som varit mest trevliga för mig är SKUK (gamla NDKs) kajaker. De är formade som en kajak för små människor, med med en breddning upptill för knäna, långt över vattenlinjen. Det ger bra egenskaper. Bland billiga kajaker kan nämnas P&Hs Scorpio, som var den första kajak jag satt bekvämt i. Tied race som jag gillar har tyvärr missat med sina stora kajaker. Troligen skall den som designar en bra kajak för större själv vara större. Rockpool säljs mycket på danska sidan, och verkar intressanta, har dock ännu inte provat en själv.

--- Mats ---
 
För min del (mannen) har jag fått tips om två modeller som ni gärna får kommentera

Trapper Royal samt Tahe Wind 585...

Har paddlat en Barracuda som har samma skrov som Royal/Malawi. En mycket bra kayak. Med packning låg den som en smäck i vattnet och fixade grov (i kajakmått) sjö. Kanske lite kort sittbrunn när du är så lång. 54 cm är en smal kajak med din storlek. Kan nog kännas rank i början. Men du kommer ha mycket kajak i många år att utvecklas i.

Wind 585 verkar ganska likvärdig. Jämfört med mina tidigare förslag lägger du volymen på längden istället för bredden. Det ger en längre kursstabilare och snabbare kajak. Men klart mindre primärstabilitet. Nackdelen med en för lång kajak är att den blir svårmanövrerad och lång i trånga sund. Skulle nog satsa på Trappern i det läget. 565 cm är en lång kajak så det räcker.

Min kajak är 550 x 52 med utdragen stäv, dvs kortare vattenlinje i låga farter. Den svänger lätt vid kantning och styrtag. Men jag sysslar med mer teknisk paddling utan roder. En kajak nästan 6 m blir svårsvängd. Och du kommer sällan ha möjligheter att nyttja den ökade toppfart det kommer ge. Trappern är något kg lättare och har en mycket bättre framlucka. Det skulle nog omedelbart bli mitt val, men prova vad som passar dig. Jag är en dryg dec kortare än dig.

Sen pris och kvalité. Jag upplever Trapper som gedignare men de är också lite dyrare. Trappern här närmare 22000, medan Tahe på knappa 18000. Tahe är på inga sätt dåliga kajaker, men upplever dem lite "billigare" än Trapper. Man får vad man betalar för. Kan vara värt att lägga en del av mellanskillnaden på en riktig bra paddel istället. Den ska du hålla i timmar och svänga tusentals gånger. Man spelar inte på en stradivariusfiol med en stråke från musikskolan. Prisklass och kvalité på paddel och kajak bör hänga ihop. Räkna med 2-3000 för en paddel som gör kajaken rättvisa. Och så en delbar reservpaddel för runt 1500. Man vill ändå gärna kunna fortsätta turen om paddeln går sönder och inte bara ta sig hem iland. Med lite vettiga kapell, flytvästar, neoprenskor, pump etc finns det gott om saker att lägga pengarna på. Man bör inte lägga allt på kajaken och sedan snåla på småsakerna. En billigare flytväst med sämre passform är en pina. Också runt en 1000-lapp.

VKV seagull offshore som någon rekommenderade ovan kostar över 30000. Ja de gör gedigna kajaker, men också lite tråkiga. Och faktiskt lite dyra jmf vad man får. Men de görs ju här i Sverige. De flesta andra kajaker i Estland.
 
Senast ändrad:
Anders, han verkar insatt och grundlig. Han har beskrivit önskade egenskaper som ligger perfekt någonstans mellan Romany Surf och Explorer.

--- Mats ---

Som jag förstår det så är TS nybörjare och syftar till helgturer i Skärgården. Vi pratar lasta i tält, sovsäckar, stormkök, lite god mat, paddla ut till en ö, slå läger och romantiskt se solen gå ner bortom Vinga Fyr. OK? För det tycker jag en initialstabil kajak med hyfsat packutrymme till han och en lågvolymare till henne, så hon kan hålla någorlunda jämna steg med honom, passar bäst. Med roder, som jag själv aldrig paddlar med.

Jag har aldrig provat SKUK kajakerna. Bara sett dem på en mässa. Snyggt och bra gjorda. Men inte alls vad TS verkar vara ute efter. Dessa kajaker är fullblod. De har en utpräglad rocker, skarpa slag och är byggda för surf och hård sjö. Skäddakajaker som kräver bra styrtag, lutning i girarna och bra balans. Kan tänka mig att de svarar direkt och hur kul som helst i lite sjö. Och kostar 27000. Det finns ingen anledning i världen att lägga ner de pengarna som nybörjare för att göra helgturer i skärgården. De är för specialisten som kör rockhopping utanför Kosteröarna och tycker Tjurpannan är en skön utmaning. Och åker på surfsemester till Cornwall. Lite som att köpa en sportbil för att åka till ICA.

Fast det handlar ju också om vart man vill gå med sin paddling. Är det lek och vågor som lockar? Eller längre turer över en vecka eller två? Rena expeditioner utan proviantering längs vägen? Teknisk paddling med snirklar genom trånga sund? Åt grönlandshållet med SoF, roll och GP? Kan vara svårt att veta som nybörjare. Bättre att köpa en bra kajak man trivs med nu och som man kan sälja den dagen man vill ha annat. Som nybörjare finns det få anledningar att gå över 20000 för själva kajaken. Det blir inte roligare för det och man har inte tekniken att nyttja dessa kajaker till max. Inte för billigt heller, det skapar bara problem med saker som går sönder och tröga baljor. Inget att utvecklas i. Men någonstans 15000 +/- 3000 är väl vettigt om man är seriös med sin nya hobby.
 
Hej Zeus!

Kolla in även :
Prijon Touryak för dig
och
Prijon Motion för din tjej

PS glöm inte bort att skaffa lätta paddlar t.ex. Robson eller Werner
se http://kajaktiv.se/

Försök att hyra eller prova kajakerna innan ni bestämmer er!

Hälsningar
Lennart
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.