Jordnötssmör.

snickerskakor

när jag var mindre och yngre så brukade vi göra de här kakorna till trevliga tillfällen:

2 dl socker
2 dl sirap
1 brk jordnötssmör med bitar
1 l rice crispies (med de där 3 jävla alverna på)
1 dl kokos
ljus blockchoklad (går nog åt 2 kakor)

Häll socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull
och låt det smälta ihop till en skön geggamojja.
Blanda det med resten (utom choklad) i en skål och
ös ned det färdiga bööset i en smord form och
platta ut med en gaffel. Ställ formen i frysen
en stund, smält sedan chokladen och häll den över
smeten. In i frysen igen, sedan åter ut och skär
isär i bitar.

sen kan man ju alltid diskutera packvolym och vikt och gå naken i fjällen och sov i en plastpåse och ät barr som fastnar mellan tårna och det där men kakorna är iallafall goda..
 
Finfint!

Vid mina turer (sommar som vinter) brukar jag alltid ta med en liten burk (ej originalförpackningen) med jordnötssmör. Finfint på macka. Helst ett sån därnt modernt mörkt och saftigt bröd med mycket socker i. Jag kan förstå om det växer i munnen på en del, men jag har övat mig under ett skolår i staterna. De hemmagjorda energikakorna som näms i ovan i tråden verkar fina de också, men då måste man ju planera och inte fixa allt i sista sekunden som jag tyvärr alltid gör.

/pimmen
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Kraftkakor modell "Rune" är utmärkta att trimma med hackade jordnötter - det gör jag alltid.
De enda som inte gillar Runekakor är folk som avskyr godis. Vi har till och med haft det som julgodis.
Det brukar räcka med ett smakprov för att mina turkamrater ska börja tigga om att "bara få en liten bit till". Vid en paddeltur döpte en kompis dem till "Lembas".

Hur som helst, jordnötssmör regerar! Världens bästa pålägg. (men för en finsmakare som mig ska det helst vara "äkta" jordnötssmör, med bara jordnötter och salt. Ingen tillsatt olja, inget socker)
Ha det på mackan så får du lite kolhydrater och fibrer också.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips