Järnnätter och sovsäck

Jag läste precis om fenomenet järnnätter: frostnätter som ibland inträffar tidig eller sen sommar. Om detta nu är en risk, bör man då inte alltid - förutom under mitten av sommaren - använda en sovsäck som håller en varm vid 0 grader? Det låter ju som att det nästan kan vara farligt om man använder sig av en sommarsäck i så fall?
 

HasseQ

Temp. avstängd
Sovsäckens komfort-temperatur är en bra vägledning av vad den klarar. Sen kan man kolla väderleksprognoser oxå. Det kan bli några minus på natten i fjällen, även under sommaren. Då måste man ha en sovsäck som klarar detta.
Eller oxå kanske det är det >15 C hela natten -- :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Väderprognoser, det är en poäng. Kan väderprognoserna förutse de här osannolika järnnätterna?

Jag syftar inte på fjällen. Jag menar om man går ut och vandrar i början av sommaren i icke-fjäll-miljö, tex i nån skog där man vanligtvis förväntar sig att det ska vara varmt på natten.
 
Jag hade aldrig satsat på en sovsäck för utomhusbruk i våra trakter som inte klarar håller mig varm ner till nollan, inte ens för inlandet i söder. Jag är uppväxt med camping och tält på semestrarna och en frostnatt eller temperaturer på bara några plusgrader på småtimmarna även mitt i sommaren är inte ovanligt. Sovsäckar som bara klarar temperaturer en bra bit över nollstrecket är mer för inomhusbruk eller varmare breddgrader.
 
Jag håller i princip med smux, men man får göra någon sorts sannolikhets- och rimlighetskalkyl. Ska man verkligen gardera sig för den allra lägsta någonsin förekommande temperaturen, får man en sovsäck som är för varm för de allra flesta nätterna man är ute.

Den där sista procenten (eller någon annan statistiskt förekommande andel man anser sig vilja "riskera") är IMHO mer rationellt att vid behov parera med något/några rast/förstärkningsplagg, som man ändå har med sig. Bara varma sockor och buff/mössa gör stor skillnad, för att inte tala om en dunjacka.
 
Hm, ok.

@smux Ojdå. Ungefär var tältar du i så fall? Är det så även i södra Sverige skulle du säga? Visste inte att det var vanligt förekommande.

@joanna Låter rimligt om man ändå har med det. Tar du höjd för eventuella järnnätter på detta sätt? Dunjacka tar iofs rätt mycket plats om man skulle ha med den på sommaren...
 
Glöm inte heller att mikroklimatet kan ha betydelse, dvs var i terrängen du väljer att slå läger.

Jag glömmer inte hur jag under min utbildning gjorde en liten temperaturstudie i östra Skåne. Försommar -82, på dagarna shorts och t-shirt, dvs kanske 25 grader. På nätterna klart och vindstilla och i vissa svackor i terrängen kröp temperaturen ner flera grader under nollan.
 
(...) @joanna Låter rimligt om man ändå har med det. Tar du höjd för eventuella järnnätter på detta sätt? Dunjacka tar iofs rätt mycket plats om man skulle ha med den på sommaren...
Dunjacka är lättare, varmare och tar, nerpackad, mindre plats än vilken vanlig tjocktröja som helst. Så inte helt fel ens härnere i Skåne, om jag vill sitta ute på kvällen utan att frysa. Men annars gäller ju resonemanget valfritt annat varmt plagg, som man ändå brukar ha med sig för rast/kväll.
 
Min sommarsovsäck är em Marmot Hydrogen Long (är 193cm därav storlek Long) som för min modell från 2013 har Tcomfort +4C och Tlimit-1C, För höst, vår använder jag en varmare sovsäck.
 
Järnnätterna inträffar i maj månad i södra sverige.
För att klara sig igenom dessa nätter så satsa på en sovsäck som klarar minst
-15 C° i södra sverige.
Jag vet att dessa nätter kommer varje år i maj så jag har alltid min vintersovsäck med mig
tills järnnätterna är över.
Det är inte dagstemperaturen som jag planerar för utan det är lägsta temperatur nattetid
som gäller.
Tältet är mitt hem och har varit det de senaste 16 åren.
Tält ger viss värme så se till att ha en sovsäck och liggunderlag som är överdimensionerade för
de lägsta temperaturerna du kan förvänta dig.
Blir det för varmt kan du alltid öppna dragkedjan på sovsäcken så mycket som krävs för att reglera temperaturen.
 
Frågan är väl om man verkligen ska "ladda för" alla tänkbara scenarion. Det blir en otroligt tung packning man får släpa på i så fall. Själv går jag upp och tar en rask promenad mitt i natten om det blir för kallt. Möjligen behövs i så fall någon timmes extra sömn på morgonen men oftast blir det ju sol på morgonen efter en "järnnatt" och då blir det varmt och gott i tältet.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips