Jägareförbundet: Licensjakt ska reglera björnstammen

I en gemensam satsning agerar Jägareförbundet i de tre länsföreningarna Norrbotten, Västerbotten och Mitt Norrland för en förändrad syn på björn och främst jakten på björn. Förvaltningen av björnstammen sker idag i ökad grad genom skyddsjakt på våren, vilket oroar medlemmar och förtroendevalda.
– Vi vill i mesta möjliga mån förvalta björnstammen via ordinarie licensjakt, skriver företrädare för Jägareförbundet.

Årets licensjakt på björn är avslutad. Under några intensiva jaktveckor har 291 björnar fällts i sju län.
Jägareförbunden i Region Norr konstaterar att det är en speciell jakt på ett omskrivet och respekterat vilt med krav på hög etik i jakten och tillvaratagandet av bytet.

Mål i förvaltningen
Myndigheter, ortsbefolkning, samer och jägare har alla ett intresse av att reglera björnstammens storlek.
”Jägarna ser också på många håll ett behov av att begränsa björnstammen då den tar ett större antal älgkalvar under försommaren. Det finns alltså en samsyn mellan många intressen att ha en stark men inte överstor björnstam,” skriver företrädarna i ett pressmeddelande.
Så långt drar alla åt samma håll, men det finns i Jägareförbundet en stark och växande oro över att allt mer av förvaltningen styrs mot skyddsjakter på våren.

Ett växande problem
VS5FX2JKBA1DQL0-e1560412406887-120x150.jpg

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland.
I Jämtlands län med landets högsta tilldelning under licensjakten på björn ser Jägareförbundet Mitt Norrlands ordförande Gun Fahlander ett växande problem.

– Det är olyckligt med skyddsjakterna, och även om vi i Jämtland har ett relativt stort utrymme för licensjakt så ser vi att vi ligger långt över förvaltningsmålen för björnstammen. Myndigheterna har både hängslen och livrem i förvaltningen, säger Gun Fahlander.

Med en licensjakt som fredar honor med ungar ökar andelen reproducerande honor i björnstammen.

– Det ser man. Möter man en björn i skogen så är det oftast en hona med en eller flera ungar, och det måste man ta med i beräkningen för björnstammens tillväxt, säger Gun Fahlander.



Ingen bra utveckling
20171130_103852-e1516108254698-120x158.jpg

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet Norrbotten.
I Norrbotten är jaktvårdskonsulent Björn Sundgren oroad över utvecklingen.

– I Jämtland och Västerbotten finns det ändå en grundinställning att björnstammen ska förvaltas genom licensjakt, men i Norrbotten håller sig länsstyrelsen till en striktare tolkning och ser skyddsjakten som ett lämpligt förvaltningsverktyg. Det är ingen bra utveckling, säger Björn Sundgren.

Forskning har visat att licensjakt på hösten är ett bra sätt att kontrollera och förvalta björnstammen, på ett sätt som effektivt minskar skadorna på bland annat renkalv under våren.

– Vi är för en licensjakt som håller nere björnstammen på nivåer som minskar predationen på både älg- och renkalvar, säger Björn Sundgren.



Stötande hantering
AF98Y13ORBM2NVG-e1601897093357-120x165.jpg

K G Abramsson, ordförande, Jägareförbundet Västerbotten.
K G Abramsson, ordförande i Jägareförbundet Västerbotten, ser de återkommande och ökade skyddsjakterna på björn som etiskt tveksamma.

– Det är stötande när djur som skyddsjagas därefter förstörs. Vi tycker att det är viktigt att vi istället genom ökad licensjakt tar höjd för de skador som björn bland annat orsakar rennäringen, säger K G Abramsson.

Källa: Svensk Jakt webbupplaga.

Nu får vi hoppas att det mynnar ut i något bra! Det är fel tycker jag att så mycket björn ska skyddsjagas och där skinn och kött går till spillo. I Norrbotten har LST och samebyarna skjutit 60 björnar bara i skyddsjakt och 20 björnar har vi jägare fått jaga.
 
Senast ändrad:
Enligt Länstyrensens handläggare vid en intervju i P4 Norrbotten så "kan björnjakten inte hanteras på annat sätt med de verktyg vi har till förfogande" (fritt tolkat ur minnet). Så det lär knappast bli nån ändring om inte Lst får tvingande direktiv från högre håll. Tyvärr....
 
Enligt Länstyrensens handläggare vid en intervju i P4 Norrbotten så "kan björnjakten inte hanteras på annat sätt med de verktyg vi har till förfogande" (fritt tolkat ur minnet). Så det lär knappast bli nån ändring om inte Lst får tvingande direktiv från högre håll. Tyvärr....

Jag hörde det på radio Norrbotten också!
Citat från ett jaktforum: " Jo men för det flesta renägare är det bättre att björnarna skjuts på hösten så dom inte hinner ställa till med något alls kommande vår. Att hålla en överstor björnstam gynnar få så det är rimligt att vi försöker hålla förvaltningsmålen som är satta utan hängslen, livrem, kudde i rumpan och hjälm." Killen ifråga bor i Vindeln i grannlänet söder ut.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.