Hur snabbt fryser slask ihop?

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Klurig fråga, det borde gå snabbare än vanlig istillväxt så det borde vara mindre än ca 5 timmar, men frågan är hur stor andel av slasket som redan är fruset. Antagligen ganska mycket vatten som skall bli is. 3-4 timmar kanske?

En fråga för fysiker, kommer värmen vid utstrålning helt tas från slasket eller sker det samtidigt som slasket fryser till även en istillväxt på undersidan av kärnisen under slasket?

-Palle
 
Den del av slasket som består av snö är redan is. Det som återstår är att få vattnet i slasket att frysa. Består slasket av hälften vatten, bör det frysa på halva tiden mot om motsvarande mängd rent vatten ska frysa. Vid klart väder och några minusgrader är värmeavgången av storleksordningen 100 watt per kvadratmeter, vilket teoretiskt kan ge en istillväxt av drygt en millimeter per timme.

Min erfarenhet är att snöslasks fryser reaktivt snabbt vid kyla. Slasket behöver inte alltid frysa ihop med den underliggande isen för att det sak vara skrinnbart. Om underisen är bärig, räcker det med att isskorpan är tillräckligt tjock för att skridskon inte ska skära igenom. Fallrisken kan dock vara stor på sådan is, liksom på andra typer av överis.

Svar på Palles fråga:
Så länge det finns vatten (eller ofruset slask) ovanpå isen, sker ingen tillväxt på isen under. Isen kan tvärtemot tunnas ut av värme från det underliggande vattnet (särskilt om det strömmar).

På liknande sätt avkyls inte vattnet i en sjö efter isläggningen, utan vattentemperaturen i en sjö stiger under issäsongen.
 
Senast ändrad:
Så länge det finns vatten (eller ofruset slask) ovanpå isen, sker ingen tillväxt på isen under. Isen kan tvärtemot tunnas ut av värme från det underliggande vattnet (särskilt om det strömmar).

Misstänkte det, men jag tycker att överisar ofta fryser långsammare än väntat. Har dock inte kollat så noga på det men skall försöka komma ihåg jämföra överistjocklek med tjocklek på nylagd is nästa gång det blir möjligt.

-Palle
 
Hej,

There is a summary of ice freezing rates in
Prof. Fransson's ISHANDBOKEN:

http://www.luth.se/depts/lib/coldtech/ct94-1.html

For growth rate of ice, look at the section "Sjöis-kristalluppbyggnad"

For even more ice theory look at THE ICE ENGINEERING MANUAL,
Table of Contents at:

http://www.usace.army.mil/publications/eng-manuals/em1110-2-1612/toc.htm

Each Chapter is a "PDF" file, the interesting chapters are:
Chapter 2 Ice Processes and Properties page 11, 12 (for ice growth rates)
and
Chapter 8 Bearing Capacity of Floating Ice
 
Graddagsmetoden, som David refererar till, är en ganska enkel modell för istillväxt, som enbart hänsyn till lufttemperaturen och istjockleken, men inte utstrålning, vind, luftfuktighet m.m. som ofta spelar stor roll. Den lämpar sig bäst för att räkna på tjocka isar i stadigt kallt klimat. För oss skridskoåkare är den mindre tillförlitlig då vi mest är intresserade av relativt tunna isar och då temperaturen ofta pendlar runt noll.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips