Hur länge är det ljust dynget runt i Loften?

Midnattsolen blir man väll av runt mitten av juli i Loften har jag för mig, men ungefär när går gränsen till att man måste ha med sig pannlampa? Jag strulade till vår semester lite med sen bokning och får nu vänta snällt tills de tre sista veckorna i augusti.

Även Tromsö är av intresse, det borde väll vara lite ljusare där än Lofoten vid slutet av augusti?
 
I Kiruna (som ligger ungefär på samma breddgrad som Svolvaer) är solen uppe 47 dygn i sträck, dvs under ca 24 dygn före och 24 dygn efter sommarsolståndet som infaller 21/6. Sedan får man komma ihåg att man å ena sidan inte ser solen överallt hela tiden pga att bergen skuggar men att det å andra sidan brukar vara tillräckligt ljust för returer även en stund efter solens nedgång. Särskilt eftersom den snart är på väg upp igen... Kort sagt tror jag inte du behöver oroa dig för att det ska bli ordentligt mörkt förutsatt att det inte är mörka moln på himlen.

Mats
 
Hmm, upp ca 5 och ned ca 20, undrar hur långt under horizonten solen egentligen går? Är prognosen bra så lär jag kanske upptäcke det själv, men fasiken om jag måste anpassa sömnen efter klockan, det är ju inga semester det :)
 
Checkade på min GPS

Lofoten 19 aug solen upp 05:32 och ned 22:38. Pannlampa kanske kan vara användbar 1 timme före och 1 timme efter dessa tider.

Thure
 
Tackar för länkarna! Gaisma och prognosen.se är ju riktigt användbara.

I slutet av semestern har vi nästan tre timmar mindre solljus per dag än i början. Det går fort när det väl sätter igång. Åker vi dit upp i år så får pannlamporna följa med helt enkelt.
 
Flyger du upp med Ryan Air eller? Om inte, så väger ju inte pannlampan så där värst mycket. Ta med den. :)
Nu var det inte frågan om vikt utan en fråga om frihet... Visst, är man uppe med tuppen varje dag så lider man säkert inte av kortare dagar, men efter tre fyra dagars semester gillar jag att gå upp kl 15, sakta bege mig mot insteget på en 12 replängders tur och inte ha något som helst bråttom eller behov av lampor... Klättring i midnattsolen är beroende framkallande, och midnattsolomanen i mig försökte ända in i det sista att kanske se en möjlig fix... men i år blir det tung avgiftning istället :(
 
Visst, är man uppe med tuppen varje dag så lider man säkert inte av kortare dagar, men efter tre fyra dagars semester gillar jag att gå upp kl 15, sakta bege mig mot insteget på en 12 replängders tur och inte ha något som helst bråttom eller behov av lampor...

jag behöver inte ens ha hunnit prova lofoten för att känna mig tilltalad av det här!
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.