Hemgjort kök och koktider

Koke Willy var en version av NansenKjelen som en kille i Norge serietillverkade förr (ungefär som
Gunnar F gjorde sitt Trangia-Arctic). De har diskuterats på fjellforum.no och på sportsnett.no för rätt
länge sedan - och mitt minne var/är att de var extremt väl sedda av de som hade lyckats komma över
ett ex... Och de ( ägarna ) var lika ointresserade av att sälja vidare som KAP's kunder var... :)
 
Jag har försökt googla köket du nämner men kan inte hitta några bilder, har du någon länk till principen för "kokewilly" ?


Här har du en länk med flera bilder på en modell som går att beställa idag.
Googla "Nansen stove" för att se originalet .

https://www.thomasulrich.com/en/polar-shop/stove.html


Willy Goutvik originally developed the cooking pot for a special unit of the Norwegian army, the main goal being to save fuel. I have now started the batch production of the stove in Switzerland. The aluminum pot has a double-sided wall for better insulation, based on the historic Nansen stove.
 

Bilagor

  • TU_STUDIO_POLARSHOP_D139992.jpg
    TU_STUDIO_POLARSHOP_D139992.jpg
    15.4 KB · Visningar: 634

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Vilket häftigt kök 👍 går värmen mellan kastrullen och en isolerad dubbelväg (som en termos) och sedan ut i det fria ? Och värmeförlusterna minskas rejält, eller ?
 
Hur den där schweizaren har löst den interna designen går inte att se i hans bilder,

men här har du några länkar till både Nansen Cooker och Scotts och Schackeltons tolkningar
av Nansen-idén - med flera kärl i/på varandra som sedan värms av den heta gasen (från en
Primus No5 fotogenbrännare) som vindlar sig fram som genom en kakelugn innan den till slut
kommer ut i yttre nederkanten av ytterskalet. Sannolikt var de inte så himla nogräknade vad
gäller kolmonoxid alt. att Primuskökets mycket effektiva tystbrännare (som de flesta tystbrän-
nare!) gjorde att gasen var slututbränd redan väldigt tätt på brännarhatten - och det bara var
het kvävgas, het vattenånga och het koldioxid som for fram längs kärlytorna...

http://www.spiritofmawson.com/objects/nansen-stove-antarctica/

https://classiccampstoves.com/threads/scotts-primus.20051/

https://classiccampstoves.com/threads/ernest-shackletons-primus.17153/
 
Thomas Ulrich har varit med på expedition med Børge Ousland. Tror han är kompetent. Köket anges som MSR XGK.

Jag tycker man ser rätt väl hur kokkärlet är konstruerat på bilderna men lite skumt att han inte anger priset. Kanske är förhandlingsbart om man beställer flera?

Lite offtopic rekommenderar en kort video
https://youtu.be/Gvz6IdDKzU8

Thure
 
Jepp, sådär såg den ut! Undrar vad de vill ha för grejerna...

Hittade på priset i en tråd från 2016.

Citat från Carl:
Nu har jag fått svar från Thomas Ulrich om det där extremköket (http://www.thomasulrich.com/en/polar-shop/stove.html).

Prislappen på ett komplett kök ligger nu på 1940 Swiss Franc, så i runda slängar 16 500 kr med nuvarande växelkurs.

Känner att Primuskastrullen nog räcker tillräckligt bra för mig och mina behov

Den gamla tråden :
https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=83089&page=4
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips