Hållbarhet torkat?

Hej på er?

Jag hittar inget riktigt svar på den fråga Dan Hanson ställde i Januari i detta forum, jag ställer frågan igen fast lite annorlunda.

Om jag torkar min egen mat, t.e.x. i ugnen hemma. Har någon tips om hur jag bäst förpackar den ? Och hur jag bäst bevarar den? Och och hur lång tid det tar innan maten tappar all smak, ruttnar, mjuknar, luktar, exploderar eller vad den nu skulle tänkas göra?

Ni som torkar mat till semestern, gör ni detta veckan innan ni ger er iväg? Eller märker ni ingen skillnad om den är bevarad en månad eller två?

Hoppas någon kan ge ett gott råd till en inspirerad blivande hobbytorkare.

Tork-Niklas

PS. i och för sig tycker jag nog inte 60 spänn är dyrt för en (frystorkad) middag på semestern, speciellt inte om jag relaterar detta till vad jag skulle betala om jag inte åkte till fjälls, då skulle jag förmodligen gå på restarung och middagen skulle förmodligen också innehålla en flaska `Chatau vadå' som inte heller skulle vara billig...alltså: i fjällen kan jag inte dricka vin, vilket är både billigt och tur eftersom vin på camping semestrar alltid tenderar att vara fel tempererade (läs för kallt). En lösning på detta är naturligtvis vitt eller rose som båda kan drickas svalare, det senare, rose, kan vara ett gott alternativ till rött. Usch vad jag babblar, nu slutar jag.
 
Torkad Serano skinka och en "stråle" vin...!

Köp eller smyg läs boken: Friluftsmat av Anita Forsell så hittar du nog svar. Eller varför inte ringa till dem som säljer torkar och fråga(se nedan). Jag tror nämligen att hållbarheten är beroende på typ av råvara och inte är sämma rakt av.

Får jag även rekomendera det underbara sätt som spanjorer transporterar sin livsnödvändiga nectar: en getskinnspung runt halsen(tror den heter Bota...?) ! Är alltid med på mina vandringar. På vintern under GTX-jackan. Rymmer dock bara 1l så en plunta med Albelour Caskstrength får följa med!(..för medecinskt bruk..)
På paddlingarna blir det en 3l bag.inbox...tjohoo!
http://hem.comitnet.com/kebi/index.html
http://chariot.com.au/~gloria/dehydrator.htm
http://home.swipnet.se/lagerelden/mat/torka.html
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips