• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

GPS jakt

Har en arbetskollega som kom till jobbet efter helgen mycket irriterad.
Han hade blivit medbjuden på en älgjakt, gubbarna hade en ställande älghund med GPS halsband så jakten gick till så att de släppte hunden, gubbarna satt sig i bilarna och väntade, när hunden hade ställt en älg, körde de med sina 4hjulsdriva bilar så nära de kunde, sedan gick de ur och sköt älgen...

Är detta en mordern form av jakt?
Låte konstigt i mina öron, får det gå till så?
 
Det är kanske lite "fusk" att jaga så men däremot är det ovärderligt med en GPS på en älghund för att hitta igen hunden då den sticker iväg med en älg.
 
Helt lagligt förutom en liten detalj - man får inte använda motordrivna fordon vid jakt. Man får inte ens ha sitt fordon stående på tomgång vid sitt pass även om fordonet står still i timmar. Man får dock förflytta sig vid uppehåll i jakten eller till och från passet i samband med att jakten påbörjas/avslutas.

Förutom då man jagar varg för då är det tillåtet.......


Jaktlagen (1987:259) 31 § stadgar att ”jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar”.
 
Man får inte heller jaga varg med motorfordon.
Dock blev det ett undantag på vargjakten där man tillät att man med hjälp av fordon
före jakten kunde ringa in spåren och begränsa jaktområdet.
Vargjakt handlar om enorma ytor, kanske 100.000 ha.
Jakten påbörjas sen till fots ( eller skidor)
 
Det är kanske lite "fusk" att jaga så men däremot är det ovärderligt med en GPS på en älghund för att hitta igen hunden då den sticker iväg med en älg.
Dessutom ökar spänningen för dem som sitter på ett pass i "fel" ände av såten om man via radion kan höra var hunden befinner sig och vart den är på väg trots att man kanske inte hör skallen.

/M
 
Det är standard idag att ha en gps eller signalhalsband på hunden.
Den som använder bilen under pågående jakt här i klubben kommer
förmodligen att bli utesluten.
 

Liknande trådar

Logga in