gasol eller t sprit

jonas

Gäst
tja!
jag ska köpa mej ett kök och vet ej om jag ska köpa ett som drivs på gas eller ett som drivs på sprit eller dylikt??
nån som kan ge lite för o nackdelar!
mvh/jonas
 

mackan@rpcs.pp.se (Mackan "Schassen" Andersson)

Gäst
Liten jämförelse

Sprit är enkelt, billigt och miljövänligt.
Gas går att reglera värmen och går fortare.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
svaret är kanske gasol och bensin/fotogen

Det är antagligen med kök som med allt annat, smaken är olika. Trangias koncept är genialt enkel, efter att det kom gasolbrännare till köket för ca 20 år sedan kan den användas med olika bränsle. Jag tror att om Du provar gasol så kommer Du inte att gå tillbaka till T-röd. Snabbheten och möjligheten att reglera lågan samt bristen på sot blir nog avgörande. Sotet kan avhjälpas med methanol, men den är ju ganska otäck. Problem med gasolen vintertid är välkänt, jag har haft problem med den även på sommarfjället när temperaturen har krupit under noll och man har kommit in en bit på gasolbehållaren. Jag kan inte förstå det på annat sätt än att propanet som är lättare går åt först, hur som blev uppkokningstiderna betydligt längre. Där kommer bensin/fotogen och Primus MFS in i bilden. Som enda kök för tillfället som kan drivas med bensin och gasol på samma brännare och munstycke. Nackdelen är förstås priset och i någon mån vindskyddet. Jag använder MSR alu skydd, det är inte lika bra som Trangia men fördelarna för mig övervägde klart totalt sätt. Har använt köket två säsonger ca. 4 veckors effektiv användning per säsong utan några problem. Bensin användningen är mycket enkel. Om man enbart använder bensin klarar man sig med liten flaska (ca. 6 dl per person/vecka) under sommaren. Torde vara det lättaste alternativet.
Stefan
 

peter.ask@ess.slu.se (Peter Ask)

Gäst
Mer info

Kolla på
http://www.scout.se/fakta/bransle.html


Här finns lite info om förbrukning av olika bränslen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips