Fotproblem Metatarsalgi morton´s syndrom

Lite kort bakgrund. Hösten 2001 fick jag hälsporreproblem i höger fot, har gått med det till och från sedan dess. Jag har haft fotbäddar sedan 2001. Jag har varit väldigt aktiv innan mina problem jag sprang ca 3-4mil i veckan och mycket långpromenader.
Efter alla återfall med hälsporreproblemet så har jag blivit mer och mer passiv.

Nu i vinter har jag varit bra i min högra fot, så då har jag börjat bli mera aktiv med mycket slalom lite längdåkning, promenader
För ca 1 månad sedan började jag få en känsla av att ha en sten under vänster fram fot (fick det efter snowboardåkning i små skor).

Har varit till Naprapat och han såg att främre fotvalvet har sjunkit ner och jag är inflamerad i benhinnorna i benen fram i foten.
Jag fortsatte att träna hemma med tåhäv och lättare jogg (ca 5min åt gången) För 3 dagar sedan börjar jag känna lite småhugg ut i tårna ala´ mortons syndrom.
Vad skall jag göra ?
vila=i mitt fall hoppa på kryckor ? jag rör mig knappt längre...
kan man cykla och gå fast det känns ?
Kan man rehabilitera detta ?
Tips om någon bra fotspecialist i stockhom någon som verkligen arbetar med fotproblem.
Taksam för svar
/Per
 
Formgjutna inlägg

Hej jag har sen nåt år tillbaka formgjutna fotbäddar ( sulor) från gå och löpkliniken och tycker att det hjälper dom ger bra stöd under främre delen av foten och motverkar på så sätt att den sjunker ner sen så ger dom precis lagom stöd under hålfoten och gör åtminstne för mej att jag haft mindre problem än tidigare med benhinnor och hälsenor, det finns ju även många andra som gör liknande inlägg men priset verkar inte variera så mycket(ca 1500)Cykling brukar vara bra för att bibehålla flåset håll hälarna på pedalerna så att underbensmusklerna får vila lite Lycka Till / Björn
 
Tackar för snabbt svar !

Jag tror att det ej har hunnit bli så allvarliga problem i mitt fall...det småhugger lite ut mot ovansidan av tårna ibland plus att det känns som en sten mitt under framfoten, hur länge gick du med problemen? har du gjort några styrkeövningar för att motverka att fotvalven sjunker ner ännu mera ?

Taksam för svar

/Per
 
Övningar

Hej igen jag hade väl problem lite till och från i ett år ungefär innan jag gjorde nåt mer allvarligt försök att bli bättre.På en cd från Sisus idrottsbokhandel med rehabövningar för olika idrottsskador hittade jag en del bra övningar för hälsenebesvär man börjar från dag 1 och bygger sen på mer och mer funkade bra tycker jag nu kör jag mest stretching och excentriska tåhävningar sen så har jag gått mer och mer över till att åka inlines med stavar håller lätt pulsen över 150 och i varje uppförsbacke som man orkar göra ett litet ryck så är pulsen genast uppe över 170 dessutom är det väldig kul ochså,åkte över hundra mil förra sommaren utan att få några större besväroch som ett extra plus så har ryggen pallat ovanligt bra för den gångna vinterns snöröjning (kör traktor på jobbet) / Björn
 
Idrottsmedicin!

De erkända specialisterna på just ansträngningsorsakade belastningsskador i foten är väl idrottsmedicinarna. Sök upp en utbildad idrottsläkare, antingen privat eller på KI (antar att de har en idrottsmedicinsk enhet). I Umeå där jag bor bedöms idrottsskador rätt fort, eftersom det är viktigt att du kommer igång snabbt med _rätt_ träning, både för att du ska må bättre och för att inte förvärra skadan.

Den där "stenen under foten" du beskriver låter som en plantarfasciit (inflammation av senplattan under foten), som t o m kan ge benpålagringar under foten motsvarande de vid hälsporre. Skobyte/inlägg, alternativ träning (som beskrivits; cykling, inlines etc), excentrisk styrketräning av vadmusklerna (tåhävningar där du går upp på båda fötterna och sedan sänker dig långsamt nedåt med all tyngd på den skadade foten) och inflammationsdämpande läkemedel är väl förstahandsbehandling, men det är viktigt att du går till en idrottsmedicinspecialist för att a) få rätt diagnos, och b) få rätt behandling utifrån dina fötter och dina behov.

Idrottsläkaren tipsar dig på övningar, på duktiga skospecialister och ev sjukgymnastik. All rehabilitering tar tid som du vet, men du tjänar på att få rätt hjälp från start, istället för att gå och experimentera själv.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Bassen25 fotproblem fotbollsskada Träning och hälsa 4
Avslutat medlemskap oväntade fotproblem Träning och hälsa 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.