Förvärmingssystem till gaskök/Heat Pad?

Har köpt ett trangiakök med trangia/primus gasbrännare. Undrar då över hur den fungerar i kyla. Har tänkt använda det nu under våren i minus grader (i Lappland). På en sida om primus gas läste jag följande: "Vid minusgrader rekommenderas "Heat Pad" (för kök som ej är utrustade med förvärmningssystem) vilket gör att blandningen fungerar ned till -30 grader C."
Vad är ett förvärmningssystem, kan det vara gasledningsbågen som går över brännmunstycket eller är jag helt ute och cyklar. Gör den isåfall att köket fungerar ner till -30 grader.
Och vad är en ´Heat Pad´? Låter som nått man har för att värma gasbehållaren.

//Jari
 
..

Förvärmning är då gasledningsbågen går nära brännaren och gasen blir uppvärmd innan den förbränns.
Heat Pad är en plastkudde vars magiska, kemiska innehåll efter aktivering håller ca 50 grader C i ca en kvart och den fästs under gasbehållaren. Värmer således upp gasbehållaren och du får drag i köket. Koka den i kokande vatten 3 minter och den är klar att användas på nytt. Såhär ser den ut: http://www.kollegen.de/wellmed/de/primus/heat-pad01.html
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
En variant man kan göra är att ha med varmt vatten i en termos och hälla det i en kastrull där man ställer gas behållaren i.

Det böver inte vara så mycket vatten! Det gör ju oxå att det går snabbt att värma upp det vattnet igen för till nästa gångs användning.

En variant på att slippa heatpad och istället använda sig av naturen.

Och sen till nästa matlagning så spar man lite varmt vatten i termosen igen osv.

Man behöver ju inte så klart ta sitt dricks vatten.
Snö eller sjövatten går ju bra.
 
Förvärmningsbågen?

Kan den göra att köket klarar en lägre temperatur än utan. Är det inte gasflaskan som behöver värmas och inte den redan avdunstade gasen? Är inte problemet i kyla att gasen inte förgasas i behållaren?
En bekant sa att man kan luta gasflaskan för att gasen ska "rinna" ut ur tuben men då slocknar den bara.
 
Inget vidare...

Jag har heat pads men har slutat använda dem. Det fungerar inte så himla bra. Vi använder oss av knepet du redan fått tips om tidigare på svaren här. Ställ gasbehållaren i lite varmt vatten så blir det bra fräs på köket. Spara lite vatten i termosen under dagen (eller natten) så kommer man snabbt igång igen. Och det fungerar alldeles utmärkt i kyla.


Laila.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips