Fjällräven vs Arcteryx dunjacka?

Hej,

Jag står och väljer mellan Fjällräven Expedition pack down Hoodie och Arcteryx Thorium AR

Främst kommer jag använda den som yttersta lager i stan, som en vinterjacka, men även på turer i skogen. Vilken tror ni är varmast och slitstarkast?

Jag tycker Fjällräven är väldigt mycket snyggare men tror kanske att Arcteryxen är både lite varmare och mer tålig mot rispor?


 
Arc’teryx har 750 fillpower och är därmed något varmare. Sedan är den lite lättare också men inte så mycket att jag skulle välja Arc’teryx.
Fjällräven har en mycket bättre miljöprofil med återvunnen polyester och etiskt dun. Fillpower är 700, det är vad de flesta dunjackor har. Produktutvecklingen görs i Sverige, det är ytterligare en fördel om man tänker lite breddare.
Så mitt val faller på Fjällräven. Men egentligen hade jag valt ingen av de, jag gillar Peak Performance dunjackor som har ett brett sortiment, spårbar dun och är lättare. Det senare är allt viktigare för mig iallafall.
 
Jag har en Thorium AR som jag är mycket nöjd med. Det är en lättviktsdunjacka av en typ som blivit relativt vanlig de senaste åren och fungerar som rastplagg, ytterlager eller mellanlager om man vill det. Lätt, mycket packbar och någorlunda varm.

Det verkar som att Fjällrävens jacka är snarlik och det kan nog kvitta vilken av de två du väljer och det finns gott om andra alternativ.

MEN, är du ute efter en varm och slitstark jacka är detta nog inte riktigt vad du ska ha. Beroende på hur aktiv du är fungerar den en bit under nollan men det är inte en "varm dunjacka". Yttertyget är tunt och jag skulle inte påstå att det är slitstarkt men är man försiktig eller har ytterligare ett lager fungerar det bra .
 
MEN, är du ute efter en varm och slitstark jacka är detta nog inte riktigt vad du ska ha. Beroende på hur aktiv du är fungerar den en bit under nollan men det är inte en "varm dunjacka". Yttertyget är tunt och jag skulle inte påstå att det är slitstarkt men är man försiktig eller har ytterligare ett lager fungerar det bra .

Nej jag vet att ingen av dessa egentligen skulle klassas som "slitstarka". Men för att använda varje dag i olika situationer tycker jag att lätta dunjackor fungerar väldigt bra. Har för närvarande en Patagaonia down sweather som jag varit mycket nöjd med. Finns det andra dunjackor i samma prisklass som är mycket varmare?
 
Javisst finns det varmare. En sådan är Norrönas Trollveggen dunjacka som jag har. Den är tjockare och kanalerna är inte genomstickade, därtill tål den många minusgrader. Men det är inte en jacka man har under ett skalplagg egentligen om det var det som var viktig. Kostar från 4000kr uppåt, lite mer alltså en de andra 2 alternativ.
 
Nej jag vet att ingen av dessa egentligen skulle klassas som "slitstarka". Men för att använda varje dag i olika situationer tycker jag att lätta dunjackor fungerar väldigt bra. Har för närvarande en Patagaonia down sweather som jag varit mycket nöjd med. Finns det andra dunjackor i samma prisklass som är mycket varmare?

Varmare innebär ju att det krävs mer loft och då tappar du ju (precis som nämns ovan) möjligheten att ha jackan som mellanlager. En klassisk jacka som utformats som de du tittat på (genomsydd och midjekort) men som har mer dun och är varmare är TNF Nuptse (eller andra puffy jackets) men då handlar det kanske om något annat ur ett cityperspektiv.

Missförstå inte min kommentar om lätta dunjackor, även om jag tycker att den är ganska specialiserad är jag nöjd med min Thorium. Köper du någon av de lättviktsdunjackor du funderar på och jackan blir för kall kan du ju bära den som ett mellanlager även "på stan" (men då kanske din down sweather fungerar lika bra).
 
En annan lättviktsdunjacka som är varmare är Montbells Plasma som har 1000 fillpower och väger bara 235g i stl. M. Tycker det är den bästa lättviktsdunjackan på marknaden, sett till värme och vikt. Det medföljer en liten packpåse. Men så kostar den också rund 5000kr. Finns hos Fjällsport i Göteborg.
 
Hej igen och tack för alla bra svar. Kanske uttryckte jag mig klumpigt men jackan jag letar efter behöver inte kunna fungera som ett mellanlager. Det har jag som sagt min Patagona Down Sweather till. Jag är ute efter en varm vinterjacka helt enkelt när det kryper under nollan som funkar bra under kalla promenader. Inte för puffig då man tenderar att se ut som en michelingubbe. Helst inte över 4000kr.
 
Jag har också funderat på denna jacka från fjällräven, men är rädd att den inte ska vara tillräckligt varm under kalla vinterpromenader?

 
Det är säkert en väldigt praktiskt och bra jacka. Men jag vet inte hur varm en sådan är. Jag är en frusen människa och har övergått till att använda i princip bara dunjackor. Antingen vattentäta skaljackor med en lättviktsdunjacka under funkar bra ner till 3 grader. Över nollan använder jag min Fjällräven Singi down jacket, alltså en G-1000 med dunfoder. Väldigt varm men ingen jacka för att vara aktiv. Den används i stan och vid kortare promenader i skogen men absolut inte mer. När jag tar en längre runda använder jag hellre en skaljacka med en lättviktsdunjacka och ylletröja under. Det kanske inte hjälper dig vidare i beslutet.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
RufuzIda Någon som kan hjälpa mig Utrustning allmänt 3
nilsj Fjällräven Utrustning allmänt 5
Mats Mejdevi Fjällräven gyrosystem Utrustning allmänt 5
MWox Fjällräven Gyro Utrustning allmänt 5
Segagubben Ryggsäck Fjällräven KEB 72 Utrustning allmänt 16
greenfish Fjällräven kundservice, är detta ett skämt? Utrustning allmänt 56
wajder Fjällräven abisko 45 friluft eller Klättermusen Grip? Utrustning allmänt 0
EliasJ vad använda rem på Fjällräven kajka till? Utrustning allmänt 2
Madison FJÄLLRÄVEN ABISKO eller FJÄLLRÄVEN KAJKA Utrustning allmänt 14
Marikalouise Ryggsäcken Fjällräven kajka eller Lundhags V8? Utrustning allmänt 8
Kodiaken Fjällräven ryggsäck, modell? Utrustning allmänt 14
Mansson Fjällräven Friluft 35 Utrustning allmänt 19
lukber Fjällräven popout III Utrustning allmänt 0
aksello Fjällräven Kajka 75L bytes mot större samma model Utrustning allmänt 0
pocahontas73 Fjällräven Kajka?? Utrustning allmänt 11
samppa89 Ang Fjällräven Kajka Utrustning allmänt 9
marcuså Travel Silk Sheet fjällräven Utrustning allmänt 4
erikhaglund Fjällräven C2C Utrustning allmänt 1
MrFrenzy Fjällräven & kvalitet Utrustning allmänt 16
annos Vad heter min utslitna fjällräven-ryggsäck? Utrustning allmänt 4
mtallberg Regnkläder från Fjällräven? Utrustning allmänt 2
GustavOh Fjällräven -> "Fenix Outdoor" Utrustning allmänt 9
Nyman har Fjällräven center i sthlm blivit friluftsbolaget? Utrustning allmänt 1
Fjällräven köper Tierra??? Utrustning allmänt 2
frycke Arcteryx Beta Sv M eller L? Utrustning allmänt 7
Micro553 Arcteryx Delta LT vs Arcteryx Konseal Utrustning allmänt 4
aksello Arcteryx Miura 45 Utrustning allmänt 0
aksello angående axelbanden på arcteryx arrakis 65 eller annan ac2 variant Utrustning allmänt 0
roccster Arcteryx Made in Canada (no more) Utrustning allmänt 14
JohanStrömdahl Köpa arcteryx i peking Utrustning allmänt 2
cogo Arcteryx "classic bora" 80 vs Lundhags Motion 80 Utrustning allmänt 14
flamma Arcteryx bora, länk till billigt köp! Utrustning allmänt 7
Hige86 Dunjacka inför vintern Utrustning allmänt 33
Polarnatt Tunn dunjacka vs. fleece Utrustning allmänt 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.