Film om Everest? Någon??

Re: Re: Re: Ladda ner

dexecupen; sa:
Är det verkligen olagligt att tex. ladda ner mp3? Är det inte personen som kopierat filen från början samt den som lägger ut filen som begår brott? Nån lagvrängare som vet?

/Ola

http://internetworld.idg.se/tjanster/guider/forbjudet_pa_natet/
InternetWorld; sa:
Får jag ladda upp musik och film på nätet?
Det är inte tillåtet att i filbytarnätverk dela med sig av musik och film som är skyddad av upphovsrätt. Enligt upphovsrättslagen får du däremot göra enstaka kopior av musik och tv-program till nära vänner och familj, men om du laddar upp dem på nätet når de fler än så. Hyr- och köpfilmer får vanligtvis inte kopieras enligt särskilda avtalsvillkor.

Får jag ladda ner musik och film från nätet?
Sveriges främsta expert på digital upphovsrätt, professor Jan Rosén, hävdar att det är olagligt att ladda ner musik med hjälp av de populära fildelningsprogrammen som Morpheus. Flera av fildelningsprogrammen kräver dessutom att du delar med dig av den musik och de filmer du har på din hårddisk för att själv få ladda ner musik, och de blir därmed olagliga i sig själva. Men i Sverige finns det ingen enskild surfare som har fällts i domstol för att ha laddat ner eller laddat upp musik i filbytarnätverk. Med andra ord är det olagligt att ladda ner musik och film, men risken att åtalas för upphovsrättsbrott är ganska liten.
 
Det finns flera faktorer som talar för att Boukreev's skildring av Everest tragedin är sann. Bl a dessa:

- Boken är baserad på intervjuer med personer som faktiskt deltog i de 2 olycksdrabbade expeditionerna.

- Boken är skriven tilsammans med G Weston som är specialiserad på mänskliga rättigheter och som vid flertalet tillfällen fått t.o.m den amerikanska regeringen att bekänna sanningar som tidigare bortförklarats med lögner.

- Anatoli Boukreev var en av världens främsta alpinister och dessutom den enda som efter tragedin gav sig ut för att söka efter överlevande.

Vid flertalet tillfällen under klättringen på Everest 1996 pekade dessutom Boukreev på brister hos expeditionerna.

Det verkar som du bara satt dig in i den kommersiella skildringen av Everest 1996. Varför inte läsa i American Alpine Journal om händelserna ur deltagarnas perspektiv eller läsa Boukreev's bok så du åtminstone får helhetsbilden??
"The Climb" är en gripande och faktaspäckad historia som tillsammans med Outside's rapportering och "Into Thin Air" med flera bidrar till ett betydligt större faktaunderlag än du verkar ha nu! Läs den!
 
Jag säger inte att jag inte tror på Boukreev, eller att hans bok skulle vara lögn, jag säger bara att jag inte vet vad det hela handlar om och att de tre (kommersiella?) verkar samstämmiga.

Så, återigen. Vad är det Boukreev påstår vara fel med de andras skildring?
Vad är det i hans bok som inte är med/är fel i de andras.

För att förtydliga, jag är inte ute efter att gå i polemik med någon om Boukreevs eventuella sanningshalt/lögn, jag är bara genuint nyfiken på vad som skiljer hans historia från de andras.
/p
 
NatGeo:Return to Everest

Return to Everest visas med jämna mellanrum på national geographic channel (digital-TV/parabol-kanal).

Har sett den för länge sedan men minns inte kvaliteten.

/Patrik


A.S.; sa:
Den filmen är inte något vidare. Läs boken istället, den är ruskigt bra. Ingen kan skriva om bersklättring så som Krakauer gör.

Filmen om mount everest som IMAX-teamet gjorde samma år är betydligt bättre. Fanns att köpa på ginza.se innan, men är nu slutsåld. Sen finns en film som heter National Geographic: Return to Everest! Men den är tydligen inspelad 1984. Vet ej hur bra den är. Finns att köpa på dvdon.com.
 
pjurka; sa:
Så, återigen. Vad är det Boukreev påstår vara fel med de andras skildring?
Vad är det i hans bok som inte är med/är fel i de andras.

/p


Boukreev anklagas bland annat för att vara självisk i sitt beslut att klättra utan syrgas när han i själva verket alltid gjort så och som erfaren höghöjdsklättrare känner sin kropp väl under dessa förhållanden. Han menar att om han skulle använda syrgas och han måste ge bort den eller den slutar fungera (inte ovanligt) så är han inte så acklimatiserad som han borde och brukar vara. Det skulle vara en säkerhetsrisk för inte bara han själv utan också för dom klienter han förväntas hjälpa.
Boukreev talar dålig engelska och är bara en fattig Ryss och blir utanför i det sociala spelet, han anser också att hans uppgift är att hjälpa klienterna att nå sitt mål på ett säkert sätt och inte att vara uppassare på oväsentligheter, något som retar dessa välbärgade klättrare.
Han anses i efterhand bära för lätt klädsel och att det skulle vara skälet till att han vänder ner och "lämnar" klienterna till sitt öde när han i själva verket han den modernaste, bästa klädsel som finns.

Dessutom var han den ende som upprepade gånger gick ut för att söka efter klättrare, ingen annan vågade eller orkade lämna sovsäckarna, inte ens erfarna Sherpas var beredda att hjälpa honom, det fanns alltså ingen annan ute som kan berätta om det i sina hjälteböcker.
Krakauer och hans vänner låg och sov och var inte beredda eller kapabla att hjälpa till när Boukreev upprepade gånger riskerade sitt eget liv för att hjälpa personer han inte ens kände.

Boukreev skrev till Outside magazine som fick en jättehit med Krakauers artikel som sedan låg till grund för boken Into thin air men Outside vägrade publicera hans förklaring till hans agerande, klädsel och vad som hände.

Boukreev fick senare upprättelse av American Alpine Club och blev den 6 december 1997 tilldelad David A Sowles memorial award.
Motiveringen löd; "for Anatolis repeated, extraordinary efforts in searching for, then saving, the lives of three exhausted teammates trapped by a storm on the South col of Mount Everest and additionally for his valiant attempt, at great personal risk, in going out into the renewed storm in one last-ditch effort to save his friend and expeditionleader Scott Fisher".


Kort senare, på juldagen den 25 december 1997 träffades Anatoli Boukreev av en lavin på 5650 möh på Annapurnas south face, Nepal.

Boukreev återfanns aldrig.


Jag rekomenderar boken varmt.



JL
 
Läs The climb och du ändrar uppfattning om Krakauer och vad som hände, vem som bar ansvar, hur det gick till, ja allt som ledde fram till att Everest plötsligt var på allas läppar.
Visst är boken ett försvar men ett sakligt och inte smutskastning. Krakauer skrev på uppdrag av Outside magazine och dom vägrade publicera Boukreevs svar på Krakauers felaktigheter som tyvärr blev sanningen för miljoner mäniskor över hela världen.

Annars gjordes det ju film av Kropps expedition, den har visats flera gånger på tv4.


JL [/QUOTE]

Har faktiskt nu börjat läsa the climb. En polare till mig sa ungefär samma sak om boken så nu har jag lånat den av honom. Jag har ännu inte kommit så långt att jag kan utala mig om bokens innehåll, men det låter faktiskt vettigt att läsa Boukreevs bok eftersom har var den som var med under hela tragedin. När har letade efter folk på 8000 meters höjd så låg Krakauer i sin tält och "slappade".

Jag blev nu lite blind eftersom jag bara läste Krakauers version och inte Boukreevs. Man måste nog läsa båda sidorna av berättelsen för att få sig en uppfattning vad som egentligen hände.

/admir
 
Jag vet inte riktigt vilka böcker du syftar till men vad jag minns så nämner Krakauer aldrig Anatonilj Bukrejevs klädsel, vad som dock nämns är att han är i princip nere först till läger 4 medan en stor del av hans klienter fortfarande är högre upp.
Nämner han någon anledning till varför han skyndar sig ner före alla andra i sin bok? Jag har för mig att Krakauer sa något om att han gick ner för att hämta mer syrgas till klienterna som var kvar där uppe (jag kan ha fel).

I krakauers bok nämns också en incident vid läger 2 där Bukrejev tydligen struntade i Fischers instruktioner att hålla sig nära klienterna vilket ledde till problem och att Fischer samt Biedleman fick skynda sig ner från läger 2 för att hjälpa en person som kollapsade pga den höga höjden. Nämner Bukrejev något om det i hans verison?

Vidare så nämns det att Bukrejev var en mycket skicklig klättrare men att han hade svårt att arbeta som i en grupp/för gruppen. Han var nästan mer som en sherpa än en guide, vilket ledde till att dom andra guiderna i Fischers team fick slita mer än planerat och det kan ha varit ödesdigert på toppdagen. Detta är ju givetvis bara spekulationer men det verkar ju finnas en smula sanning i det iom att Fischer var oerhört sliten fram emot slutet, och även han var ju van och mycket fysiskt stark. Han led dock av någon sjukdom vilket kan ha drabbat honom emot slutet.

Det nämns även att Fischers relation med Bukrejev var rätt så spänd (i samband med ovanstående incident) och att han vid ett tillfälle ringer till sina kompanjoner i Seattle och klagar över Bukrejevs omedgörlighet.

I krakauers bok framställs Bukrejev som en oerhört skicklig och erfaren alpinist fast dock med brister gällande guidning (efter den västerländska standarden) vilket innebar extra jobb för dom övriga guiderna vilket skapade irritation.

Ingen kan dock ta ifrån honom att han ensam räddade livet på tre personen i den rådande snöstormen medan nästan hela övriga lägret var utslaget, samt att han gick upp ensam till Fischer eftersom han vägrade ge upp hoppet. Det var dock två sherpas som gick upp tidigare till Fischer bara för att konstatera att han var bortom all räddning, även dom bör få credit för att dom släpade ner en person från området kring balkongen till läger 4.

Jag har bara läst Krakauers bok än så länge men jag ska ikväll börja på Lene Gammelgaards bok. Någon som vet vart man kan få tag i Bukrejevs version? Det spelar ingen roll om den är på svenska eller engelska.
När jag väl har läst den får jag väl komma hit och skriva en bedömning ur min synvinkel :)
 
"Mr. Boukreev is roundly criticized for descending far ahead of clients. Although Mr. Krakauer grants Mr. Boukreev certain strengths, he never paints the big picture of one of the most amazing rescues in mountaineering history performed single-handedly a few hours after climbing Everest without oxygen by a man some describe as the Tiger Woods of Himalayan climbing.
Mr. Boukreev has topped many of the worlds highest peaks solo, in less than one day, in winter, and allways without oxygen.
Having allready done Everest twice, he foresaw problems with clients nearing camp, noted five other guides on the peak, and positioned himself to be rested and hydrated enough to respond to an emergancy.
His heroism was not a fluke"

Skivet av Galen Rowell, känd Amerikansk klättrare och framstående fotograf angående Krakauers bok.
Galen har själv klättrat bland annat K2.


Ur ett brev från Boukreev till Outsides editor Mark Bryant, 31 juli -1996;

"...Lastly, Mr. Krakauer raises a question about how I was dressed on summit day, suggesting I was not adequately protected from the elements. A rewiew of summit photographs will show that I was clothed in the latest, highest quality high-altitude gear, comparable, if not better, than that worn by the other members of our expedition."


Boukreev anklagades för att ha använt för lite kläder och att det skulle vara det som fick honom att gå ner i förväg. Jag minns inte om det var i artikeln i Outside eller om det var i boken, vissa uppgifter i boken skiljer sig något från artikeln som publicerades först.

Tveklöst fanns det många hjältar på berget liksom det finns många hjältar i andra sammanhang och händelser.
Vår egen Kropp befann sig i baslägret och gick genast upp för att hjälpa till med medicin med orden " jag fortsätter tills jag hittar dom" när ingen egentligen visste var på berget folk befann sig.

För mig känns The Climb mer naturlig och sann men det betyder naturligtvis inte att någon annan ljuger, två personer upplever ju inte en händelse exakt lika.
I mitt tycke är Into the wild bättre om man vill läsa Krakauer.




JL
 
migael; sa:
Jag har bara läst Krakauers bok än så länge men jag ska ikväll börja på Lene Gammelgaards bok. Någon som vet vart man kan få tag i Bukrejevs version? Det spelar ingen roll om den är på svenska eller engelska.
När jag väl har läst den får jag väl komma hit och skriva en bedömning ur min synvinkel :)

Du gör ungefär samma bedömning som jag gjorde. Allt baserat på Krakauers bok. Jag har nu börjat läsa Bukrejevs bok. Jag lånade den av en polare, men den går att köpa på http://www.adlibris.se
Sök på The climb och leta dig fram. Om du köper den som pocket så kostar den bara 80 kr + frakt 25 blir då 105 kr.

Min uppfattning tidigare var att Bukrejevs var en skitstövel, men när man går in djupare i saken så förstår man hur det egentligen var. Hans inställning tycker jag inte att det är något fel på. Han säger själv att hans uppgift är att visa folk den säkraste vägen upp till toppen på mount everest och inte att släpa upp folk. Om klienterna inte kan klättra så är det väl deras problem, vad fan har dem då på everest att göra egentligen. Det förekommer allt fler och fler amatörer på världens högsta berg och det är oftast dem som är ansvariga till olyckorna och inte erfarna klättrare som Brukrejevs. Krakauer själv var en väldigt bra klättrare men dock ingen alpinist. Han hade aldrig varit över 5000 meter innan han kom till Mount Everest's basläger.

/Admir
 
A.S.; sa:
Du gör ungefär samma bedömning som jag gjorde. Allt baserat på Krakauers bok. Jag har nu börjat läsa Bukrejevs bok. Jag lånade den av en polare, men den går att köpa på http://www.adlibris.se
Sök på The climb och leta dig fram. Om du köper den som pocket så kostar den bara 80 kr + frakt 25 blir då 105 kr.

Min uppfattning tidigare var att Bukrejevs var en skitstövel, men när man går in djupare i saken så förstår man hur det egentligen var. Hans inställning tycker jag inte att det är något fel på. Han säger själv att hans uppgift är att visa folk den säkraste vägen upp till toppen på mount everest och inte att släpa upp folk. Om klienterna inte kan klättra så är det väl deras problem, vad fan har dem då på everest att göra egentligen. Det förekommer allt fler och fler amatörer på världens högsta berg och det är oftast dem som är ansvariga till olyckorna och inte erfarna klättrare som Brukrejevs. Krakauer själv var en väldigt bra klättrare men dock ingen alpinist. Han hade aldrig varit över 5000 meter innan han kom till Mount Everest's basläger.

/Admir

Den bedömning jag har i nuläget om Bukrejev är dock inte att han är någon idiot. Jag håller med honom i många avseenden angående vad det är för folk som försöker bestiga någon av 8000+ topparna. Det verkar nästan som att folk tror att dom automatiskt kommer upp på dom svåra topparna enbart genom att ge en massa guider pengar för besväret. När man läser om någon som inte ens kan använda stegjärn men som är på väg upp till Everest så börjar man ju undra vad dom har bakom pannbenet.
[Ändrat av migael 2003-03-23 kl 22:44]
 
Lorre2; sa:
Krakauer och hans vänner låg och sov och var inte beredda eller kapabla att hjälpa till när Boukreev upprepade gånger riskerade sitt eget liv för att hjälpa personer han inte ens kände.
JL

Detta skriver ju i för sig Krakauer i sin bok och jag har fått uppfattningen att Boukreev gjorde en jättinsats efter "bara" ha läst Into Thin Air.
Men ärligt talat så kan väl ingen av oss veta hur det verkligen gick till, vem som sa eller gjorde vad. Om det inte är så att någon här i forumet var med 1996 på Everest och inte ens då är det nog möjligt eftersom människor i nödsituationer/under stress uppfattar saker mycket olika. Jag tycker att man får väl läsa så många böcker om händelsen som möjligt och sedan om det nu är viktigt, bilda sig en egen uppfattning i frågan. Det räcker nog inte med att läsa Boukreevs bok för att få veta "sanningen" som det låter här.
/F
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jneander Bra bok/guider/film sajter Klättring allmänt 2
achtminus Klätterhistoria på film Klättring allmänt 1
teoek Film om A R Heen? Klättring allmänt 6
olaka klŠttring pŒ tv o film? (isklŠttr pŒ to) Klättring allmänt 0
Boulder-film-klipp Klättring allmänt 0
kajkalajkan Everest-filmen: hur usel kommer den att vara? Klättring allmänt 5
avslut210607 "Everest" En ny spelfilm om katastrofen 96.. Klättring allmänt 5
Mackek Unikt biståndsprojekt med ursprung från Mt Everest expedition. Klättring allmänt 1
Alge Toppbestigning av Mount Everest Klättring allmänt 31
Illyren Mount Everest? Klättring allmänt 29
SES Ghosts of Everest Klättring allmänt 0
"Everest-The UUlitmate Challange"?!? Klättring allmänt 0
salis Everest- The- Ultimate- Challange? Klättring allmänt 2
Arytmica Någon som håller på med canyoneering/canyoning? Klättring allmänt 5
Taliaferro Iran. Någon med erfarenhet? Klättring allmänt 3
Visenten Har någon testat High Sports krita? Klättring allmänt 4
Ocean Glömde lite prylar på Brappersberget (lyse kyrka), någon som hittat dem? Klättring allmänt 0
Brolin Någon som vet vägen till ålandsklipporna utanför Uppsala Klättring allmänt 0
Brolin Någon som vet koordinaterna till ålandsklipporna utanför Uppsala Klättring allmänt 0
climbrob Klippa i Sthlm - någon som vet? Klättring allmänt 5
e8mikael Någon som saknar ett par klätterskor? Klättring allmänt 0
embl Är det någon som använder häxor? Klättring allmänt 15
fleetech Någon som är sugen på Kamraträddningskurs? Klättring allmänt 0
Rabadab Någon som är i El Chorro närmaste veckorna? Klättring allmänt 0
Bettega Någon som vet var man hittar CCH Aliens i New York? Klättring allmänt 25
Gustav Cronhamn Dufourspitze någon som varit där? Klättring allmänt 1
Säl Någon som vill med till ryssgraven i helgen? Klättring allmänt 2
sneglen33 Mont Blanc: Någon som vill med sommartid? Klättring allmänt 13
sneglen33 Kebnekaise öst-leden: någon low-mid-high erfaren som vill med vintertid??? Klättring allmänt 0
helenabrogren Någon som ska på Open Womens Mountaineering Festival i Dolomiterna? Klättring allmänt 3
FR123 Är det någon som är lika blåst som jag?... Klättring allmänt 34
Bettega Ska köpa repbroms. Är nya Petzl Reverso 3 bra? Någon som prövat? Klättring allmänt 0
apfaktor Någon som varit och klättrat i El Chorro alt Costa Blanca? Klättring allmänt 8
svebur Någon med tips om Ponte Brolla? Klättring allmänt 3
Joakim Ambrosson Skeviksgrotta, Värmdö - klättrar någon där? Klättring allmänt 3
Martin Fjäderlätt Någon Stockholmsklättrare som vill bli filmad? Klättring allmänt 2
isakalbertsson är det någon som har förare till Riglos i Spanien? Klättring allmänt 0
chrtur Någon med ett stort rack? Klättring allmänt 10
AnnaM Korsika?? någon som varit där nyligen? Klättring allmänt 4
mrwest Någon som hittat min solglasögon i Skevik Klättring allmänt 0
ÄventyrsCompaniet Valberget/Köpegårda, någon som klättrat där nyligen ? Klättring allmänt 3
dredds Någon som har koll på store strandåtind i Norge Klättring allmänt 3
Lika Någon att klättra med ! Klättring allmänt 3
baja_maja Har någon testat de nya wallnutsen? Klättring allmänt 10
gzzd Finns det någon leverantör av 5.10 skor? Klättring allmänt 2
ceckar Har någon tips på klätterkurs för nybörjare Klättring allmänt 5
mrwest Någon shoppat från barrabes.com? Klättring allmänt 5
josefsson Dry tooling någon? Klättring allmänt 17
Klätterdjuret Någon tappat skor vid Gåseborg? Klättring allmänt 0
uandrae Någon som klättrat i Sætesdal? Klättring allmänt 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.