• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här
  • Tyvärr hade vi ett databashaveri i söndags eftermiddag, som ledde till att vi tvingades läsa tillbaka säkerhetskopia - därför kan en del inlägg och annat som lades in söndag morgon/förmiddag saknas.

Dykresa i Asien

Tänkte dra iväg i några månader till Asien. Behöver tips på ställen där det är bra dyk (bra fauna och klart vatten)

Vart bör jag åka? Vilka ställen bör undvikas?
Vart finns dom bästa vattnen?
 
Indonesien

Gaby; sa:
Tänkte dra iväg i några månader till Asien. Behöver tips på ställen där det är bra dyk (bra fauna och klart vatten)
I september 03 var jag i Bunaken på norra Sulawesi i Indonesien. Fantastisk dykning, billigt och mycket fina koraller och andra revdjur. I dec 93 var jag på Sipadan i Malaysia, mycket mer omtalat, dyrare men "lättare" för turister. Bunaken var lika bra men mycket större och billigare. Däremot finns det fler havssköldpaddor på Sipadan.

Så här kan det se ut:


Mer info:
http://www.sulawesi-info.com/
http://www.bunaken.info/
http://www.indopacificdivers.com/
http://www.edge-of-reef.com/

/Staffan
 
Om du likt de flesta andra som reser runt i Asien förr eller senare hamnar i Thailand så är lite grovt sett östkusten skit och västkusten bra.
Liveaboarddykningen i Andamanhavet runt Similan och Surin Island är i alla fall den bästa jag gjort.(Referensram, Marsa alam, gbgs västkust och Ko Tao, Ko Lanta, Ko Phi Phi)

Har du möjlighet att ta dig till Sulawesi eller Sipadan tror jag dock att dykningen ovan beskriven är ett snäpp vassare.
 
Det beror lite på säsong angående sikt och dylikt. Jag har bara dykt i Indonesien men vad jag hört så håller jag med ovanstående talare.
 
stadan

Har varit lite sugen på Sulawesi länge. Tog du dig dit med båt. Jag har hört att det är mycket industrier på vissa plaster där?

All info intressant.

mvh
 
Dök i Thailand vid Koh Tao, som några timmars båtresa från Koh Samui.. Har aldrig sett så fint vatten och i Juni har jag hört att det brukar komma in valhajar dit.. Också fanns det en liten korall ö i närheten med jätte fina dyk möjligheter. Såg stora ciklider eller vad det kan kallas och sjöstjärnor, men det var bara på nån meters djup när jag snorklade =)
 
crazy; sa:
Har varit lite sugen på Sulawesi länge. Tog du dig dit med båt. Jag har hört att det är mycket industrier på vissa plaster där?
Jag hade varit sugen på Sulawesi i tio år innan jag äntligen kom dit i höstas. Vibefann oss i Jakarta och pga tidsbrist flög vi Jakarta-Manado tor. Eftersom vi bara hade tio dagar fick vi prioritera hårt. Jag är även fågel- och djurskådare, så jag var även där för att skåda och knata i regnskog. Vi tog oss först till skogsnationalparken Wartabone (fd Dumoga-Bone NP), sedan till kustnaturreservatet Tangkoko och sist till Bunaken. Vi hann alltså inte vara så länge på Sulawesi tyvärr, men är verkligen sugen på att åka tillbaka.

Industrier och gruvor finns det, framför allt i de centrala delarna av Sulawesi. Visst är mycket av skogen påverkad, >60% av låglandsskogen är avverkad och ersatt för det mesta av kokosplantager.

Men det finns en del helt unik natur. 98% av däggdjuren är s.k. endemiska dvs finns bara på Sulawesi i hela världen undantaget fladdermöss. Räknas även dessa in blir siffran ca 60%, vilket är oerhört högt. Av ca 600 fåglar är ca 250 endemiska. Det visar att naturen utvecklats under mycket lång tid utan att ön haft landförbindelse med Asien eller Australien. I Bunaken räknar man med att det finns ca 2700 fiskarter, som jämförelse finns det ca 1200 i hela Europa. Det upptäcks nya arter för vetenskapen kontinuerligt.

Funderar på att skriva en artikel här på utsidan istället, har en del roliga bilder förutom den ovan.

Crazy, har du fler frågor hör gärna av dig.

/Staffan
 
Hej Gaby

Borneo är den destination som du absolut inte får missa. Ett av världens trevligaste människor, fantastisk natur och dykvatten, samt mycket billigt. Borneo består av i stort sett tre delar, du bör dock hålla dig till den Malaysiska sidan och inte åka till Indonesíska delen som är rätt osäker.

Jag skrev ett svar till någon angående Sipadan så jag kopierar in det här. Behöver du mer info kan du höra av dig. Vi dök mest kring Sipadan och i den delen kan du spendera många månader med att utforska vattnen.

---
Hej

Jag och frugan var där förra sommaren och det är definitivts ett av världens bästa ställen för dykning. Ön är extremt liten, man springer runt HELA ön på 5-10 min. Som du nog vet så går det ett rev just utanför ön, vada ut 20 m. i vattnet och där går det rakt ned ett par hundra meter. Normal kör man 3 dyk om dagen plus ett eventuellt nattdyk. Ingen transport med båt är längre än 5 min om man inte väljer att åka till lite andra öar. Man behöver ej ha instruktör med sig men gärna en dive buddy. Cert. är ett krav om du inte vill ta det där. Mycket havssköldpaddor och annan fisk samt mycket hammerhead hajar om man dyker lite djupare, 50-90 m

Inkvartering är ganska spartanskt men passar in perfekt i omgivningen. Vi använde oss av Borneo divers som är det mest kända och bästa företaget. Vi bokade ett par dagar innan när vi åkte genom en kille vi traffade i Sepilok. Vi åkte bil till Semporna från Sepilok där vi övernattade på ett häftigt stylthotell ute i vattnet och hade fantastisk middag innan vi dagen efter åkte till Sipadan med en stor speedboat. Stannade i 5 dagar och det var en väldigt trevlig liten avstickare.

Förutom Sipadan kan jag rekommendera att bestiga sydostasiens högsta berg, Mt. Kinabalu, samt bada i sulfursprings som ligger i närheten. Sepilok är också mycket trevligt, samt att göra en jungletour under några dagar vid Kotau. Vi hann också med lite jobb/semester under ett par veckor i Singapore och frugan åkte tillbaka ytterligare en gång under året för en liten Thailand - Borneo - Kuala Lumpur- Bali -Hongkong tur. Borneo är dock en av våra favoriter pga mycket vänliga människor, suverän service, billiga priser, och dess inriktning på eco tourism.

Enjoy!

H
 
Guero; sa:
Borneo består av i stort sett tre delar, du bör dock hålla dig till den Malaysiska sidan och inte åka till Indonesíska delen som är rätt osäker.
Det Guero skriver ovan var även min (fördomsfulla??) åsikt efter att ha varit i Sabah 1993. Men efter att ha varit även i Indonesien 98 och 03 har jag ändrat åsikt. Färre människor i Indonesien pratar engelska än i Malaysia vilket gör det en aning svårare men så himla stor skillnad är det inte. Det beror också på hur man reser, jag har bara rest runt på egen hand och fixat transporter, ev. guider och boende själv. Det har ändå gått bra trots rudimentära språkkunskaper (jobbar nu på att förbättra dem).

Sipadan är världsklassdyk, helt klart. Bunaken och kringliggande områden runt Manado (norra Sulawesi) är faktiskt lika bra (det trodde jag inte innan jag prövade) men större och mycket billigare. Mera äventyrslystna dykare kan åka ännu längre österut för mer oupptäckt men antagligen ÄNNU bättre dykning, till Moluckerna och kusten utanför nordvästra Nya Guinea. Det är däremot i dagsläget dyrt och lite svårare pga mycket att fixa själv och visserligen avtagande men ännu existerande oroligheter i Ambon (största staden i Moluckerna). Kanske går min nästa resa ditåt?

/Staffan
 
Asien

Hej,

Jag har läst om Sipadan, och drömt mig tillbaks till fiana minne därifrån.
Vi var där för några år sedan, men vi åkte inte med någon av de större arrangörerna i området, utan med en lokal kille. Vi var två par som bodde på Maboul, en ö ca 30min från Sippadan, ibland bor man i familjer, eller som i vårt fall, i ett eget hus på styltor i havet med lokala förmågor som fixade käk.

Dykningen var mycket fin, sättet att bo var ett minne för livet, och priset hälften mot att bo på Sipadan.

Det finns otroligt fin dykning även söder om Sipadan, ner mot den Indonesiska sidan. Denna är inte heller lika storskalig.

För övrigt håller jag med Staffan i ovan beskrivning.
Passa på att se er omkring, vi luffade på Borneo någon månad, och var ute i djungeln, samt var upp på berget Mount Kinabalou.

Dyk försiktigt, Sipadan är väldigt avlägset från sjukvård. Vi såg ett tillbud som var mycket allvarligt, vilket övertygade oss att inte dyka mer än tre ggr/dag, och dessuton hålla oss relativt grunt...

Ofta erbjuds man att dyka "så mycket man vill" från land på Sipadan, och mycket fin dykning är tillgänglig från land. Det kan vara lockande att dyka lite väl mycket, och därigenom tumma på marginalerna..

Mvh Johan
 
Boktips

Efter bl.a. boktips från andra utsidanmedlemmar hittade jag följande rekommenderade böcker (om man nu är som jag, en bokmal som gärna vill förbereda mig så mycket som möjligt):Denna guide är en mycket bra guide till platser.Bra och liten men relativt enkel guide till djuren på revet, fina bilder och bra översikt. Jättekul att sitta och bläddra i mellan dyken.

Bägge går att finna via utmärkta prisjämförelsesajten för böcker http://www.bokfynd.nu

/Staffan
 
Tack för det uttömande svaret stadan. Själv var jag i Indonesien 94 så jag har även gått i tankarna i tio år nu. Tyvärr är det så mycket annat som lockar så man får se om man kommer iväg.

Det är precis den billiga dyknigen jag letar efter. Jag vägrar betala ockerpriserna på till exempel Sipadan. dessutom tycker jag om att resa på egen hand. När jag var där fanns det en lastbåt man kunde ta från Jakarta till Sulawesi. Det går säkert något liknande än idag.

Jag tycker absolut du skall skriva en artikel. Det skrivs för sällan om "off the normal road" ställen.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
andzze Dykresa till Asien Dykning 1
EmilJohanssonn Projektarbete - Dykning i Norge Dykning 6
krillis Dykresa. Dykning 3
Ehlana Dykdagar/dykresa Dykning 1
Dykresa--Mexico eller Borneo?Vilket är bäst? Dykning 1
Dykresa till Narvik Dykning 1
fskjbolin Dyka i Asien Dykning 14

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook