Den första färden 2002

Mat och annat!

Ytterligare ett tips på mat-fronten är att ta någon lite "grövre" müsli med frukt i och koka till frukostgröt. Det blir faktiskt riktigt gott och väger inte mycket. Alt. kan man blanda till blåbär eller nyponsoppa med müsli i. Jag tror man kan dricka i princip allt vatten som rinner i jokkarna uppe kring Kebnekaise. Vi var där förra sommaren och drack vattnet överallt. Jag som brukar bli riktigt dålig av minsta lilla fuffens med vatten eller mat mådde som en prinsessa hela tiden!
 
mattips...

Hej och trevlig tur. Mitt bästa vandringsmattips är egengjord torkad köttfärs.

Köp riktigt mager färs (så mager du kan få tag på) och laga till en vanlig köttfärssås. Den skall dock vara "torrare" än vanligt. Spara på vätskan alltså. Krydda med trevliga kryddor t.ex. basilika eller oregano. Sedan torkar du anrättningen utbredd på en plåt i ca 12 -14 timmar i ugnen på ung. 50 - 60 grader. Packa i påsar och allt du behöver göra sen är att tillsätta innehållet till kokande vatten, röra om och låta koka i ca 5-10 minuter. Servera med potmos eller cous-cous. Klart!

Hoppas ni får en fin (och god) vandring.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
En gång var det snöstorm och knädjup nysnö

petratetra; sa:
Hejsan!


Det var i slutet av augusti 1997 och solen hade varit framme och lyst obarmhärtigt på snölegan på toppen. När temperaturen sen sjönk frös det yttersta nytöade snölagret till rena blankisen. När vi kom upp till snökanten (och under vandringen upp) träffade vi flera personer som avrådde oss att gå upp om vi inte hade stegjärn - vilket vi inte hade. Så vi gick till snön, beundrade utsikten och traskade ner igen. Med livet i behåll... Så kan det vara ibland!

Lycka till!

En gång i början av augusti 1999 så var det knädjup nysnö uppe vid toppstugorna och vid själva toppen. Dagen innan vi besteg toppen pratade jag med Ola Skinnarmo som hade guidat en grupp upp på toppen. Han var helt slut. Turen upp och ner från fjällstationen hade tagit 14 timmar. Så kan det också vara.

Uppe vid toppstugorna var det vårvinterkänsla.Snödamasker och teleskopstavar kom väl till pass.

Man bör även sommartid förbereda sig på full vinter uppe vid toppen.

MVH Mats Frank, Umeå
 
Stort tack Petra, Carolina, Björn & Mats!

Efter att ha läst era inlägg om mattips och erfarenheter kan jag ju lugnt säga att planeringen inför Kebnekaise ser helt annorlunda ut idag än tidigare.
Mattipsen är ovärdeliga! Ser fram emot att få testa dom i praktiken. ;)
En sak har jag lärt mig av att läsa alla positiva svar ni givit mig: Ta med allt i beräkningen! Precis vad jag kommer att göra.

Åter igen tackar jag samtliga som har svarat på mina frågor!

Mvh
Martin
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips