cykeln knakar!

Hej! Jag har ett problem med min Helkama 7-växlade standardcykel. Det är så att när jag har kört några minuter så börjar det knaka nere vid vevpartit eller baknavet nånstans. Det är svårt att avgöra exakt var det kommer ifrån men det hörs för varje tramptag och blir värre ju mer man belastar tramporna. Men som sagt, man måste köra några minuter för att det ska börja. Helskumt tycker jag! Är det någon cykelkunnig som har en aning om vad detta kan vara för fel?

Med vänlig hälsning

Björn
 
knarr från ekrarna

Min cykel låter också men ljudet är mer knarrande. Cykelhandlaren visade att det är ekrarna som låter men påstod att det inte har någon betydelse. Ljudet blir starkare när man belastar hjulet mer men tenderar att försvinna ju längre man har cyklat. Ungefär som om ekrarna "sätter" sig efter ett tag. Det verkar inte som om det medför något negativt förrutom just ljudet.
 
Cykelljud

Cyklar, precis som alla andra maskiner måste vara iordning för att inte låta illa.
Rytmiska oljud uppstår när något i leden kommer i svängning med varandra.
Ett vevlager som låter vid belastning har slitna kulor och sannorlikt skålar. Åtgärd byt ut.
Ett hjul som låter har oftast ett antal för lite inmassaserade och spända ekrar. Åtgärd spänn och massera. Är fälgen spräkt byt fälg.
Avrostade bakgaffelben brukar oxså kunna låta och kännas. Byt ram eller cykel.
Trasiga eller lösa skärm eller kedjeskydd brukar också kunna ge upphov till ljud och friktion. Rikta, dra fast eller byt.
Terrängdäck på asfalt låter ballt säger 12-åringarna, ljudet som åstakomms när dubbarna böjs, skapas av cyklisten med benen. Åtgärd byt till släta landsvägsdäck och passa på att byta kedja samtidigt så går det mycket lättare.

Go cykeltur

Johan K
 
Det är ofta mellan vevaxel och vevarm det knakar. En vanlig åtgärd är då att lägga på fett på kontaktytorna mellan vevaxeln och vevarmen.

Gör så här: Tag bort centrumskruven som håller vevarmen på plats. Använd en speciell avdragare för att ta bort vevarmen från vevaxeln. Var försiktig och skruva i avdrageren helt så du inte förstör gängorna i vevarmen. Lägg på lite vanligt fett på vevaxelns koniska del och sätt tillbaks vevarmen. Skruva i centrumbulten. Efterdra när du cyklat en stund.

Vevarmsavdragare finns att köpa i cykelhandeln eller exempelvis Biltema.

Lycka till!
 
Jag hade också problem med att det knakade någonstans, kunde inte fatta var. Bytte vevlager och pedaler, även kedjan helt i onödan. Boven visade sej vara sadelstolpen. Jag tog ur den och gjorde ren den och sadelröret med lösningsmedel och sedan blev cykeln tyst. Detsamma gäller för styrtappen.
 
Jo kom just på...hade ett annat konstigt fel på en helt ny cykel en gång. Det visade sej vara en grad i vevlagret som gjorde att det inte gick att justera helt, med åtföljande knak vid cykling.
 
Fetta alltid in, dra sedan åt

mördarsnigel; sa:
Jag hade också problem med att det knakade någonstans, kunde inte fatta var. Bytte vevlager och pedaler, även kedjan helt i onödan. Boven visade sej vara sadelstolpen. Jag tog ur den och gjorde ren den och sadelröret med lösningsmedel och sedan blev cykeln tyst. Detsamma gäller för styrtappen.

Bästa sättet att felsöka och bli av med knak/knäpp och annat oljud är att fetta in och dra åt.

Dvs fetta in sadelstolpe och annat samt dra åt skruvarna så att det sitter ordentligt.

Är du osäker på hur hårt skruvarna skall dras så prata med din lokale cykelhandlare eller ladda ner manual/instruktion/service sheet från webben från respektive tillverkare.

Detta gäller i princip alla delar på cykeln.

/Mattias
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.