Cykeln - framtidens vinnare

Någon här nämnde att det utgår km-ersättning för cyklister som pendlar i Norge.Om det är sant så är det ju helt i linje med den "nya" synen på miljö/hälsa som diverse politiska partier puffar för.


Det har jag också läst. Det sk reseavdraget ger max 250kr per år om man cyklar! Kör man bil däremot kan man få väldigt mycket pengar tillbaka på skatten. De norska och danska systemen är mycket bättre eftersom du får dra av på skatten lika mycket, oavsett hur mycket du kör och cyklar. En del bor långt från jobbet, men ett par gånger om veckan vill man kanske cykla om man får ha kvar skatteavdraget.

Som det är nu är cykeln direkt missgynnad. Se bl a rapporten "Förbättra reseavdragen" från Svenska Naturskyddsföreningen.
 
Dyrare bensin vore bra...eller rättare sagt ransonerad bensin...det ska inte gå att frångå ett så pass viktigt ansvar genom att kunna betala mer helt enkelt.
.

Gör som i Iran. Billig bensin som alla kan köpa även de som är fattiga. Sedan har man en ranson på 4l/månad så att man inte använder så mycket. I Iran var jag nästan helt insam på vägarna och träffade många iranier som övervägde att skaffa cykel för att kunna ta sig fram. Man införde ransonen på bensin i somras och har på så sätt minskat förbrukningen ordentligt.

Tänkte på idag att ide flesta bilar längs vägarna i Sverige innehåller bara en person. Varför är det så?

/Stellan
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.