Bygga rök

Tänkte väl kanske inte bygga själva röken men utrustningen för att röka fisk.
Har surfat runt lite men det är klent med seriösa tips känns det som, tiden är antingen 30 minuter eller 7 timmar och temperaturen är 60-80 grader eller 150(!).

Varmröka fisk är det som gäller, halvstationär, dvs inte murad utan typ halv eller kvartsfat men ingen ABU låda.

Hur är det att elda med grillkol/briketter?



/JL
 
Ja, tiden varierar pga av rökens konstruktion och fiskarnas storlek. I den rök jag har använt tar det 3-4 timmar att röka abborre, men man måste kolla för att veta att fisken är klar.

/Ulf
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Vi använder alla varianter från den äldre varianten i marken, till ABU-rök om man vill kånka runt på olika platser. OBS! Endast varmrökt..
På våra "boplatser" däremot kör vi med oljefat (alltså rena fat) som är superenkla att hantera och ger en rökt fisk som är otroligt fin till smak och lukt och utseende..
Ta ett fat, nyare varianter har löst lock som man bara lägger på vid rökningen, borra hål för två genomgående stålpinnar typ 25 cm från toppen, fixa till ett galler med lyftöglor som ska ligga ovanpå stålpinnarna.

Sedan använder vi vilken eldstad som helst och eldar under botten på fatet. Inuti fyller vi upp med ca 30 cm enris i botten, i med galler och fullt med fisk. Lägg på locket och elda undertill (behövs inte mycket och spelar ingen roll vad man eldar med).
Vi röker max 1 timme, och för fullt galler och fiskar upp till ca 1 kg är det fullt tillräckligt.
Ta bort locket och lyft bort fisken hyfsat snabbt. Flytta ansiktet från fatet, för när enet får syre tillräckligt så blir det en brännarlåga som samtidigt rengör fatet inuti, och vips är det rent och snyggt...

Ja..så gör vi. Lycka till med bygget.
/KJ
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips