Bygga rök

Tänkte väl kanske inte bygga själva röken men utrustningen för att röka fisk.
Har surfat runt lite men det är klent med seriösa tips känns det som, tiden är antingen 30 minuter eller 7 timmar och temperaturen är 60-80 grader eller 150(!).

Varmröka fisk är det som gäller, halvstationär, dvs inte murad utan typ halv eller kvartsfat men ingen ABU låda.

Hur är det att elda med grillkol/briketter?



/JL
 
Ja, tiden varierar pga av rökens konstruktion och fiskarnas storlek. I den rök jag har använt tar det 3-4 timmar att röka abborre, men man måste kolla för att veta att fisken är klar.

/Ulf
 
Vi använder alla varianter från den äldre varianten i marken, till ABU-rök om man vill kånka runt på olika platser. OBS! Endast varmrökt..
På våra "boplatser" däremot kör vi med oljefat (alltså rena fat) som är superenkla att hantera och ger en rökt fisk som är otroligt fin till smak och lukt och utseende..
Ta ett fat, nyare varianter har löst lock som man bara lägger på vid rökningen, borra hål för två genomgående stålpinnar typ 25 cm från toppen, fixa till ett galler med lyftöglor som ska ligga ovanpå stålpinnarna.

Sedan använder vi vilken eldstad som helst och eldar under botten på fatet. Inuti fyller vi upp med ca 30 cm enris i botten, i med galler och fullt med fisk. Lägg på locket och elda undertill (behövs inte mycket och spelar ingen roll vad man eldar med).
Vi röker max 1 timme, och för fullt galler och fiskar upp till ca 1 kg är det fullt tillräckligt.
Ta bort locket och lyft bort fisken hyfsat snabbt. Flytta ansiktet från fatet, för när enet får syre tillräckligt så blir det en brännarlåga som samtidigt rengör fatet inuti, och vips är det rent och snyggt...

Ja..så gör vi. Lycka till med bygget.
/KJ
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
EHJ Hemmagjord rök för vandring Friluftsmat 9
Tigger Hobby rök! Friluftsmat 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.