Äckligt eller renligt?

malindo; sa:
... samt skalar man äpplen och päron med medhavd fick-kniv (vilken i sin tur torkas av mot alltid medföljande "kleenex" pappers-servetter).

Vidare är kranvattnet tjänligt som dricksvatten, dock är det betydligt godare att köpa botteljerat, naturligt mineralvatten (utan kolsyra) a ca 2 Euro / sixpack x 1,5 L.

Det är väl att gå över ån efter vatten?

Vattnet ska ju först hällas upp på plastflaskor (återvinns dessa?) och transporteras (vilket kostar energi).
Och nångång ska slutligen Kleenexpappren slutförvaras nånstans.

Det jag menar är att en tillfällig lokalt ökad renlighet kan ha en mer generell nersmutsande effekt.

Dock dricker även jag buteljerat vatten i Spanien med gott samvete. Men här i Sverige verkar det onödigt.

Fast nu gällde det ju nappar och bananer...
 
bakteriella endosporer

Med vissa bakterier räcker det inte att koka dem i 10 minuter eftersom de kan bilda extremt värmetåliga sporer. Dessa sporer kan tåla kokning i flera timmar och även överleva i tusentals år.

För att avdöda dessa sporer krävs en autoklav (ånga vid 121 c i 20 min) eller tyndalisering (3 kokningar med 12-24 timmars vila mellan varje kokning.)

2 bakterier som kan bilda sporer:
Bacillus anthracis - ger mjältbrand
Chlostridium botulinum - ger matförgiftning, botulism

Förhoppningsvis fanns ej de här bakterierna där nappen hamnade!

I stort sett alla bakterier som gör oss sjuka har ett tillväxtoptimum vid 20-45 c, så om vattnet inte är bra mycket varmare än 45 c så tror jag inte att bakterierna dör så mycket.

Som en jämförelse kan tas pastöriseringen som vår vanliga mjölk genomgår. Där hettas mjölken upp till 63 c i 30 min vilket inte dödar alla bakterier men drastiskt reducerar mängden farliga bakterier.

Alltså:
Vanligt varmvatten = bakterierna klarar sig
kallvatten (4-8 c) = bakterierna klarar sig
kokning = dödar det mesta utom sporbildande bakterier

VÅrt vanliga kranvatten testas hela tiden av vattenverket och myndigheter så jag tror inte att det är någon fara för bakterier från den källan.

____________
Nils S

källa: Prescott, Microbiology 5th ed
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Hatten av

för Nizzys kristallklara, pedagogiskt föredömliga och helt klargörande inlägg!

Mvh / Mats
[Ändrat av malindo 2003-06-10 kl 20:50]
 
björner; sa:
Jag är ofta så skitig om händerna att jag tvättar mej innan jag tar i ett bananskal.
Och jag tycker att man kan kräva av alla människor att dom visar naturen hänsyn på detta sätt!
;)

Det har hänt att jag fått skäll på jobbet när de hört att jag inte tvättat händerna efter att ha varit och pissat. Brukar bara svara med att: ger man bara fan i att pissa på sig själv så behövs det inte :)
 
Re: bakteriella endosporer

så om vattnet inte är bra mycket varmare än 45 c så tror jag inte att bakterierna dör så mycket.
Det är därför som temperaturen i varmvattenkranen ska vara runt 55 grader - då dör Legionella och en hel del annat otäckt som bor i den där svarta smeten på insidan av rören, men man skållar sig å andra sidan inte om man kommer i kontakt med vattnet.

För seriös sterilisering gäller naturligtvis autoklav eller 70% sprit. Ett varv i diskmaskinen duger nog för hemmabruk, fast nappar är väl tveksamt förstås..
 
gällande bananerna

Jag har gått på trädgårdsgymnasium, där disskuterade man ofta saker som växer, och min lärare var mycket för ekologiskt.
Detta är vad jag fått ut av henne angående bananer.

Bananer besprutas så mycket att skalet på bananen är fullt av gift, bananen luktar illa och för att få bort giftet och doften så doppas bananen (tror att det var doppas) i ett ämne som tar bort mycket av giftet från ytan och doften.
En doftlös banan är dock inte så rolig och därför doppas (igen) bananen i bananparfym, man ska kunna känna doftskillnad på en ekologisk banan och en konventionell banan.
Utöver det så odla bananer av fattiga människor med dålig lön, de bor så nära bananplantagen som det går och bananerna besprutas från luften, de som bor i närheten och jobbar med bananerna har ca 10 år kortare livslängd än andra människor i deras område.

Jag kan inte svära på att det hon sa var sant dock.

Mvh Majja
 
Att det skulle vara mer bakterier i varmvattnet låter inte så sannolikt. I varmvatenberedare har man normalt minst 70 C just för att inte bakterietillväxten skall bli för stor (den har man en blandarventil så att vattnet ut från beredaren blandas med kallt så temperaturen i varmvattenledningen till kranen ligger runt 55-60 grader).

Däremot brukar man väl säga att det är mer koppar i varmvattnet och det är därför man t.ex. inte skall använda det till välling eller dricksvatten till spädbarn.

Sen är det väl som alltid så att det blir en massa missförstånd hit och dit så folk får för sig att det är på grund av bakterier som man inte skall använda varmvatten till välling.

Hur det är med bananskal vet jag inte men jag har inte märkt av att bananskal skulle ha problem med att brytas ner i komposten.
 
öringen; sa:
Det har hänt att jag fått skäll på jobbet när de hört att jag inte tvättat händerna efter att ha varit och pissat. Brukar bara svara med att: ger man bara fan i att pissa på sig själv så behövs det inte :)

Under mina år på SKF så fick jag lära mig att en riktig arbetare måste tvätta händerna 2 ggr när han går å skiter, en gång före och en gång efter!! De e annat än konsultj*vlarna!!
 
Re: bakteriella endosporer

Nizzy; sa:
Som en jämförelse kan tas pastöriseringen som vår vanliga mjölk genomgår. Där hettas mjölken upp till 63 c i 30 min vilket inte dödar alla bakterier men drastiskt reducerar mängden farliga bakterier.


____________
Nils S

källa: Prescott, Microbiology 5th ed

Jag skulle vilja påstå att det räcker med att torka av nappen litet mot kläderna... tänk på alla ungar som suger på tummen istället för att använda napp. Hur ren är de egentligen om händerna? Lite skit rensar magen, och ju mer renliga vi är, desto mer känslig blir vår mage. Detta är en stor anledning till att vi inte klarar utländsk mat (främst grönsaker) i så stor utsträckning.

Dessutom innebär pastörisering snabb upphettning, om jag inte minns fel så varar upphettningen (som torde vara strax över 70 grader) i 15-30 s, och inte en halvtimme! Men det är ju bara vad jag vet, har inte kollat upp det någonstans.. =))

Ha det!
Sara
 
Re: Re: bakteriella endosporer

Rödluvan; sa:
...
Dessutom innebär pastörisering snabb upphettning, om jag inte minns fel så varar upphettningen (som torde vara strax över 70 grader) i 15-30 s, och inte en halvtimme! Men det är ju bara vad jag vet, har inte kollat upp det någonstans.. =))

Ha det!
Sara

Det verkar stämma: http://www.arla.se/koola/kunskapsburken/mejeriet/mjolk_7.asp
Jag har för mig att "i utlandet" så pastöriseras mjölk ofta med högre tempratur ännu kortare tid vilket ger vattnig, bakteriedöd mjölk som håller veckor i rumstempratur.

/olof
 
Här i utlandet sà förvaras mycket riktigt mjölken i skafferiet, och ställs in i kylskâp först efter öppnande. Typ H-mjölk, tror jag det hette pà svenska pâ min tid...

Visst finns här även färsk kylskâps-mjölk att fà tag i, men det är mer för att tillfredställa alla dessa blekfeta, krävande och högljudda utlännningar (guiris) som tror att de ska kunna komma hit, njuta av allt som är gôtt men i övrigt ha det som hemma! Typiskt utlänningar!!

Vad gäller nappar sâ hâller jag fullkomligt med Rödluvan, även om min hustru brukade kör en 8-minuters âng-mikro varje kväll (nappar, nappflaskor etc)

El Malindo
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips