Abisko-Nikkaloukta, fiska/meta, Trianga dyrt/billigt?

Det där tycker jag är ganska intressant. Vissa (du t.ex.) tycker rödspriten smakar vedervärdigt. Jag själv upplever den som besk, men inte så att allt som kommer i närheten blir oätligt =)
Aha, coolt! Så det stör alltså inte dig så mycket?

Jag har alltid varit lite chockad över att folk ens funderar på att dricka rödsprit, oavsett hur desperata de är, för det var små avlagringar och mycket mat, och jag var enormt hungrig, men det *gick* inte att äta den. Jag har väl helt enkelt inte de genetiska förutsättningarna för att bli rödspritsalkis :D.
 
Aha, coolt! Så det stör alltså inte dig så mycket?

Jag har alltid varit lite chockad över att folk ens funderar på att dricka rödsprit, oavsett hur desperata de är, för det var små avlagringar och mycket mat, och jag var enormt hungrig, men det *gick* inte att äta den. Jag har väl helt enkelt inte de genetiska förutsättningarna för att bli rödspritsalkis :D.

Nä inte speciellt. Jag har aldrig behövt pröva något så radikalt som att äta något där någon har spillt en "klunk/skvätt", men t.ex. att ta en snus efter att ha drällt sprit över hela fingrarna är just inte mer farligt än att det smakar t-röd.

Fast när du säger avlagringar kan det ju faktiskt vara ett kräkmedels-koncentrat av en hel deciliter sprit som har avdunstat, och då förstår jag om det blir oätligt =)


Angående röd-sprits-alkisar. Se det såhär istället:
Det är hemskt att man kan bli så beroende att abstinensen är värre än smaken och kräkningarna som t-röd ger =/
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
hejsan
nybörjare ska definitivt rekommenderas gasol och ingenting annat. (gärna med förvärmningsrör för vinterbruk)
ett trangia med gasoltillsats är ett mycet bra alternativ. (stadigt, enkelt, effektivt, tåligt och vindtåligt)
ju mindre som krånglar desto större chans att man tycker att det är skojsigt och vill fortsätta med utelivet.
pengamässigt så pratar vi inte många kronor-avstå lite chips och nån ölpava så går det på ett ut :cool:

vänligen nils
 
Kör på ett gaskök!
Snabbt, inget slabb med sprit, tänk på att du måste köpa kokkärl också, kör man Trangia är det "Allt i ett" koncept. Har själv ett pocket rocket med ett MSR kastrullset samt ett Trangia som fungerar mer som hyllvärmare.

Off topic, i lumpen slangade jag en gång T-röd från 200 litersfat till jeep-dunkar och lyckades få munnen full med sprit, kräksmaken satt kvar ett par dagar :-(
 
Självklart ska du välja ett gaskök, så enkelt det bara blir. Så slipper du mekket.

http://addnature.com/product.aspx?pf_id=PRIMUSETAPOWER

Primus EtaPower EF 799:-

http://addnature.com/product.aspx?pf_id=TRANG25-3UL_BG

Trangia 25-3 UL gasolbrännare 655:-



"Eftersom ni är nya och kanske osäkra på om ni vandrar fler gånger så skulle jag skulle nog avvaktat och nöjt mig med spritbrännaren"

Tycker det borde stå om något, eftersom ni är nya..... så skulle jag avvaktat med spritbrännaren..... och kört med gas istället.

Verkar ju väldigt dumt att inte ta gasol? Finns det något enklare?
 

avslutad210712

Gäst
Jag har fått rödsprit/t-röd i maten två gånger dvs första och sista gångerna. Maten blev fillständigt oätbar så med spritkök gäller ALDRIG någonsin en icke urbrunnen brännare i kokkärlen. Har också varit med om att o-ringen kletat fast så att jag aldrig mer fick bort locket så mitt råd är utan tvekan ett gaskök. Min personliga gasåtgång brukar ligga på en mellanstor, 225 grams, patron per person och vecka.
 

avslutad210712

Gäst
Jag undrar också om det är okej att fiska/meta i någon av fjällsjöarna (finns det öht. någon fisk?) eller om det kräver fiskekort? Tänkte inte ta med mig något spö bara lite lina och ett flöte. Mest som avslappning efter dagsetappen.

Ja det finns fisk.

Utan kort får Ni inte alls fiska.

Med kort får Ni fiska men inte i vatten som är undantagna från kortet men Ni får en karta med Er när Ni köper kortet så kolla på den var Ni får fiska.

Ni får inte fiska med levande bete i strömmande vatten.
 
Ja det finns fisk.

Utan kort får Ni inte alls fiska.

Med kort får Ni fiska men inte i vatten som är undantagna från kortet men Ni får en karta med Er när Ni köper kortet så kolla på den var Ni får fiska.

Ni får inte fiska med levande bete i strömmande vatten.

Jag var uppe i trakterna för något år sedan då täckte ett kort för 200 kr/vecka, var inne på hemsidan och såg att priserna ligger kvar :)
http://www.lansstyrelsen.se/norrbot...fiske/fjallfiske/fiskekort/Pages/default.aspx
 
Tack.

Tack så mycket för alla svar. Inget fiske utan kort. Check! En tvåhundring låter dessutom överkomligt även för en slöfiskare som jag.

Ang. trianga alt. billigare variant tror jag att vi kör budget denna trip men istället kanske skippar t-dojjan och fixar gastillsats. Sen får dom eller den av oss som blir krokad på friluftsliv själv styra bättre grejjer i framtiden.
 
Ett litet tillbehör som gör köket mycket bättre är en sk "grytmysare". Den gör ni lätt själva av tejp och billigaste liggunderlaget.
 
hejsan
"pot cosy" http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=66563
typ tehuva, man tar ett tunnt liggunderlag och lite silvertejp/aluminiumtejp och tillverkar en "sovsäck" till kastrullen för att behålla värmen med dvs koka upp och stoppa sedan ner kastrullen i pot cosy 'n och låt maten bli klar i eftervärmen.
detta för att spara bränsle.

ett annat tips är att förblöta viss mat samt att alltid använda lock och vindskydd

vänligen nils
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips