Paddling allmänt Kust och sjöpaddling

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-09, 20:31
Anna på G Anna på G är inte uppkopplad
 
Inlägg: 26
fråga Säveån - nån som har paddeltips?

Hejsan,
jag har länge tänkt att jag vill paddla Säveån, inte minst blir jag sugen när jag nästan dagligen åker pendeltåget som långa bitvis går precis längs med ån. Nu har jag börjat planera för det med några kompisar. Finns det någon som har bra tips att komma med? Eller bara vill berätta lite om egna turer i Säveån?

Har hittat lite info om sträckan Ljurhalla-Tollered på http://www.kanotguiden.se/vastg/index.htm men skule om möjligt vilja paddla ända till Göteborg. Hur långt kan man komma? Jag vill minnas att Friluftsfrämjandet i Partille ordnat turer med kanadensare med mål Lilla Bommen eller Gullbergsvass, ska höra mej för lite hos dem också.

Jag sökte lite i tidigare trådar på Utsidan men det verkar mest vara forspaddlare som paddlar nånstans mellan Lerum och Göteborg när det är högvatten. Vi vill helst paddla kanadensare, så frågan är om någon särskild tid på året är bättre (bortsett från att tork- och regnperioder inte alltid är förutsägbara). Lite fors går an, det är ju en å med stor fallhöjd, men det är inte forspaddling i sig vi är ute efter. Kanske det räcker med sträckan Ljurhalla-Tollered för att inte få för mycket forsar?

Tacksam för tips och råd!!!
Anna
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-03-10, 07:11
MonicaKa MonicaKa är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 217
Inte mycket men lite?

Hej,
jag är också nyfiken på mer info!
Min dröm är att någon morgon lägga i den oömma (men inte helt kursstabila) plastkajaken i hemma i Partille, plaska nerför ån till Gamlestaden, dra upp kajaken och låsa fast den i cykelstället utanför jobbet...

Jag har dock för mig att det var Friluftsfrämjandet i Lerum som hade paddlingar från typ Partille ner till Gullbergsvass, men det är ju inte så svårt att kolla upp på riktigt. Har en kompis som var på en sån eftermiddagstur och var supernöjd! Väldigt varierad natur och miljö längs ån (på gott och ont, = intressant?).

Uppe vid Stenkullen är det forsigt, det är nog den sträckan du menar att du inte vill paddla kanadensare i. Men området/naturreservatet där är väl värt en promenad, särskilt nu snart när vitsipporna kommer! Det gäller också att kolla upp fågelskyddet under vissa perioder av året, tror faktiskt att det inte är förrän augusti som man får paddla vid Stenkullen? Vet inte hur det gäller för resten av ån. Säkert olika på olika sträckor.

Jonsered är nog också lite lurigt vid fabriken. Reglering, och sen kommer det lite fors vid Kåhög.
En del bäver i ån, i alla fall kring Partille.

Jag tror att en bra start helt enkelt är att kolla med Friluftsfrämjandet! Och så får du gärna berätta mer om hur det går!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-03-10, 07:48
pery pery är inte uppkopplad
 
Inlägg: 991
Är du medlem i Friluftsfrämajndet kan du ställa frågan på http://www.friluftsframjandet.se/guest/forum men de flesta som skriver där finns nog här också.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-04-17, 18:51
sm6xvz sm6xvz är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4
Hej monica och anna
Jo jag har en del erfarenheter av att paddla i säveån...
Jag och min kompis och min grabb på 5år i mitten skulle ha det gött under semestern förra året.
vi startade i Kärtared(vårgårda) tidigt en onsdag morgon i juli 2008 och va lugnt å fint Å vi paddla på....
Det vi inte viste va att helvetet låg framför oss...
Vi va inte jätte erfarna på att campa ute, så vi hade med oss på tok för mycket grejer. Det visade sig vid första gången det va ett kraftvek, man får tömma kanoten på all matriell Å lyfta upp den på med hjulen i med all matriell och traska på tills man hittar ett bra ställe att lägga i kanoten ja då e det omvänd ordning för att knö i Åbäket...... Det är väldigt svårt att finna bra ställen att ta upp och lägga i kanoten, det kan vara jätte höga vallar inhägnade betesmarker, privata tomter osv. så det e på en del ställen långa sträckor att gå Å knalla omkring att reka området.

Efter en jäkla massa kraftverk så e man jäkligt sne att man tog med allt onödigt. Kan på peka att det ända klädesplaggen man använde var ett par badbyxor Å en T-shirt.... så den stora väskan med extra klär till oss va totalt onödig...... OBS!!! foppatofflor e obligatoriska då man får hoppa i på väldigt många ställen Å leda kanoten igenom forsarna, på många ställen går det inte paddla igenom. Sen har stormarna gjort sitt oxå nedfallana träd som ligger Å blockerar vägen, Ja det är svårt att balansera på en hal stock Å knuffa över en kanot mitt i ån.

Vi slog läger innan Vårgårda vid ett mysigt ställe med sandstrand, laga käk på Trianga köket va riktigt härligt. ZZZzzzzz
Torsdag ja samma elände som innan om inte värre. i Vårgårda spendrade vi lång tid för att kunna lista ut hur vi skulle ta oss förbi kraftverket sen precis efter så kommer kvarnen..... en omöjlig uppgift, hitta inget ställe att lägga i kanoten i närheten efter kvarnen så det ble att traska en jäääääkla bit. Sen va det kraftverk och forsar dom verkade aldrig ta slut...
Vi blev tokiga och fann ingen ro alls med denna turen Å grabben börja tycka det va riktigt tråkigt oxå..... Okej vi ger upp... Ringer efter en bil som får hämta upp oss då har vi kommit till Vittene (vårgårda) tror det hette hols såg där vi avsluta 20.00 på kvällen...

Vi hade ju som mål Tollered Å det fanns ju inte med på världskartan att vi skulle orka det....

Så det är väldigt mycket lyfta i och ur kanoten. leda den genom forsar. transportera den på hjul. Det tar väldigt mycket tid alldeles för mycket.
Sen packningen ja kläder behövs bara det man har på sig, Dricksvatten går åt en jäkla massa, vi hade en 15liters vattendunk med kran Å varsina flaskor det tror vi fyllde på 15litaren 2 gånger på denna tid folk e vänliga Å pratar gärna utefter ställerna.
som sagt foppa tofflorna e guld värda, ett grymt grepp bland hala stenar i kraftiga forsar.

MEN!!!! nu till sommaren skall Jag å polaren köra hela sträckan Från Kärtared till Tollered. Nu när vi har erfarenheter hur det verkligen är så skall det gå. Vi kommer bara köra på minimal packning, för den ställer verkligen till det riktigt mycket....
Det e en jäkla jobbig led att paddla men otroligt vacker natur... Å intressanta ställen man kommer till

E det nått ni undrar över så fråga på.
Mvh Jimmy

par länkar
säveåns karta
Alla kraftverk i säveån
Svara med citat
  #5  
Gammal 2009-04-21, 22:00
Anna på G Anna på G är inte uppkopplad
 
Inlägg: 26
glad Ska paddla i helgen

Hej Jimmy & Monica!
På fredag ska vi ge oss iväg, "Patrull Göta" som vi kallar oss. Vi startar före Vårgårdat och siktar på att ta oss ungefär till Alingsås. Vi är ute fredag kväll-söndag eftermiddag, så det får bli en lagom etapp på 2-3 mil nu och så kan vi dela upp resten av ån i etapper under några år framöver.

Jag är gravid och några av de andra har tennisarmbåge m.m. så vi kommer att ta det lugnt, och väljer bort den forsigaste första milen från Ljurhalla till Horla. Sträckan Floda-Stenkullen är inte heller aktuell just nu, dels för att det är mycket forsar, dels för att man inte får paddla där 1/4-30/6 pga fågelskydd.

Vi har fått en del info från en scoutledare och annan lokalbefolkning. Och de länkar som du la in, Jimmy, är jättebra! Efter helgen återkommer jag med mer beskrivning av hur det har gått.

Exakt var vi ska börja har vi inte bestämt. Det lutar åt Algutstorps kyrka, för att det är väldigt lätt att komma intill med bil. Men jag skulle hellre börja nånstans strax efter Horla eller Siene om vi kan hitta ett bra ställe. Detta för att få en längre paddelsträcka utan lyft, annars kommer Hjultorps kraftverk och Vårgårda kvarn nästan på en gång.

Jimmy - du beskriver ett bra övernattningsställe:
"Vi slog läger innan Vårgårda vid ett mysigt ställe med sandstrand, laga käk på Trianga köket va riktigt härligt. ZZZzzzzz"
Minns du ungefär var det låg? Om du hinner svara före fredag vore det toppen Annars håller vi helt enkelt utkik.
Anna
Svara med citat
  #6  
Gammal 2009-04-22, 01:02
olmar olmar är inte uppkopplad
 
Inlägg: 75
varning

Jag har paddlat hela. Från Vänga mosse till Gullbergs Vass i Göteborg.
Jag har paddlat med Aluminium- och glasfiber- kanadensare. Jag har paddlat med forskajak vid Floda men aldrig med havskajak. Jag har kört motorbåt upp till Lerum (går bara vid HÖGT vatten)
Det är många lyft. Kanotvagn är nödvändigt eftgersom det är väldigt lågt efter de tidigaste kraftverken. En del forsar nära Vänga är svåra. Rena "Den sista färden" fast i mindre skala. Knäckte en kanadensare där. Jag har knäckt många propellrar uppåt Partille.

Man passerade många gårdar och det var stundtals idylliskt, stundtals industriellt. Alltid ett annat och oväntat perspektiv. Nära Gamlestan finns en förtrollad egen värld med små varv och laglöst boende. Här finns mycket Bäver och rikt fågelliv.

Gör det, det är värt detmen tänk på att det är en 3 dagars tur om ni siktar på hela och det är kallt som fan på natten. Allt vårt vatten frös en Pingst. Lycka till.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2009-04-22, 12:44
sm6xvz sm6xvz är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4
här övernatta vi i sienne heter det tror jag
N57 59.129 E12 46.090

jag har lagt upp ett spår på hur vi paddla. hade min Garmin GPS på hela tiden, där kan ni se var vi promenerat Å alla lyft oxå.
denna fil kan du öppna i google earth http://flumflum.se/gps/trace.kmz

som du ser så paddla vi inte mycket uppe i vårgårda utan genade lite... va hopplöst där uppe att finna plats att lägga i kanoten

hoppas ni får en underbar helg.
/Jimmy
Svara med citat
  #8  
Gammal 2009-04-22, 14:24
Siven Siven är inte uppkopplad
 
Inlägg: 561
det var länge sedan nu men förr när jag var ung och ville ha isfri paddling på vintern satte vi i vid Skfs parkering och paddlade uppströms till första forsen i partille och vände det var helt ok paddling vad jag mins hur det ser ut över första forsen och hur lång den är vet jag ej.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2009-04-22, 18:55
nilssa nilssa är inte uppkopplad
 
Inlägg: 876
Har du funderat på badkar?
Svara med citat
  #10  
Gammal 2009-04-23, 20:22
Anna på G Anna på G är inte uppkopplad
 
Inlägg: 26
Tack för bra tips!

Särskilt Jimmy - toppen med hela spåret! Vi har inte bestämt än var vi ska börja, det blir bra att kolla noga på Google Earth.

Och Nilssa - jag ska genast leta fram min gamla scoutskjorta från 1989 och börja snickra på ett badkar inför nästa års stora begivenhet
Svara med citat
  #11  
Gammal 2009-04-23, 22:49
sm6xvz sm6xvz är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4
Bara glad att jag kunde hjälpa till... Va själv väldigt frustrerad när vi själva skulle paddla. Va lite info Å fakta det igentligen fanns på nätet, ang va jag trodde va en väldigt vanlig paddlingsled.

Ha det gött nu Å kämpa på=)
Svara med citat
  #12  
Gammal 2009-04-30, 09:14
sm6xvz sm6xvz är inte uppkopplad
 
Inlägg: 4
Nåå hur vart det på er paddeltur i säveån ???
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:43.


 

Logga in