Nyheter > Vinnarna av Scandinavian Outdoor Award FW 20 ...

Vinnarna av Scandinavian Outdoor Award FW 20 / 21

Overall winner - Bergans bergans.future.labs 05.B Anorak 

Vinnarna är korade. Efter ihärdigt och kunnigt testande och många jurymöten, denna gång online såklart, är det nu klart. Den internationella juryn bestående av erfarna outdoor-journalister och specialister har nu utsett vinnarna av Scandinavian Outdoor Award för nästa års höst- och vintersäsong. Det är tydligt att utveckling av hållbarhetslösningar är prioriterat hos de flesta nordiska outdoorvarumärken. Overall Winner av Scandinavian Outdoor Award är Bergans of Norway med en helt cirkulär anorak och en helt cirkulär affärsmodell. Den näst mest prestigefyllda utmärkelsen är Sustainability Award. Priset går till Icebug för Follow the Footprints, inte bara en produkt utan ett komplett system för transparens och spårbarhet.

Totalt fick sex nominerade outdoorprodukter utmärkelsen Scandinavian Outdoor Award för nästa års höst- och vinterprodukter. Bergans of Norway blev utsedd till Overall Winner, den allra största utmärkelsen. Svenska Icebug tog hem Sustainability Award.

Ytterligare fyra priser tilldelades:
Apparel Award: Peski W Jacket från Sasta (Finland)
Footwear Award: Rottefella Xplore + Alfa Free A/P/S GTX från Alfa Sko (och Rottefella) (Norge)
Hardware Award: Vikingøks från Øyo (Norge) Kids Award: Muutun Jacket från Reima (Finland)

OVERALL WINNER:
Bergans bergans.future.labs 05.B Anorak är en helt cirkulär anorak med en helt cirkulär affärsmodell. Det är en del i projektet "The Collection of Tomorrow", ett experiment med cirkulära affärsmodeller. Ägare av befintliga "Collection of Tomorrow"-produkter kan returnera sin gamla produkt för återvinning och endast betala för tillverkningen av anoraken.

Motivering från juryn:
Förra vintern gav juryn Sustainability Award till future.labs.05.A, då för en ryggsäck i urban stil tillverkad av 100 % hållbart och cirkulärt Spinnova-material. Med 05.B Anorak visar de att projektet verkligen fungerar. Materialet – en blandning av Spinnova-fibrer, Tencel och Organic Cotton – har en skön känsla och jackan är både snygg och bekväm. För att göra tyget vattentåligt behandlas det med ett traditionellt Halley Stevensons-vax som inte äventyrar anorakens cirkulära egenskaper. Bergans har tagit begreppet cirkulärt till nästa nivå.

- Först vill jag betona att den här produkten inte kan köpas redan, säger Bergans VD Jan Tore Jensen. I själva verket har den inte haft sin officiella lansering ännu på grund av Covid-pandemin. För det andra vill jag tacka våra partners i detta projekt. Utan Spinnova och Halley Stevensons hade The Collection of Tomorrow och dessa revolutionära produkter inte sett dagens ljus. Vi tackar också juryn och ger dem all vår kredit för att värdera mer hållbara produkter och koncept. Detta är vad framtiden behöver.

SUSTAINABILITY AWARD:
Icebug / Follow the Footprints Det är inte bara en produkt. Det handlar mer om fullständig transparens och spårbarhet när det gäller att mäta verklig klimatpåverkan på alla Icebugs skor. Follow the Footprints är utvecklat genom ett partnerskap mellan Icebug och TrusTrace och är ett helt nytt sätt att kontrollera de viktigaste hållbarhetsindikatorerna för en konsument.Motivering från juryn:
Hur underbart skulle det inte vara om en konsument kunde kontrollera de hållbarhetspåståenden som en tillverkare gör? Den svenska skotillverkaren Icebug har svaret i konceptet ”Follow the Footprints”. Icebug har samarbetat med det svenska spårbarhetssystemet TrusTrace. ”Konceptet är väldigt användarvänligt”, sa en jurymedlem. Ta din smartphone, scanna QR-koden på Icebug-kartongen och konsumenten får all information om: CO2-fotavtrycket, andelen återvunnet material och andelen biobaserade material som används i produkten. Det visar också produktresan. Med Follow the Footprints har ett nytt steg tagits för att spåra hållbarhetsanspråk. Förhoppningsvis kommer denna utveckling att kopieras av många fler!

- Follow the Footprints är ett enormt steg för Icebug, men vi tror också att det är ett litet steg för att föra hållbarhetsagendan framåt för hela skoindustrin, säger David Ekelund, VD för Icebug. Att kunna visa viktiga hållbarhetsindikatorer för kunderna direkt i butiken och dela vår minskning av koldioxidutsläpp gör det skalbart och tillgängligt för alla.

APPAREL AWARD:
Sasta / Peski W Jacket Den prisbelönta Peski Womens Jacket är tillverkad av Ventile Organic Cotton. Den är vävd av hållbart odlad, extra lång stapelbomull av högsta kvalitet, som bara representerar 0,04% av den totala bomull som produceras över hela världen. Ventile-materialet är fritt från membran och impregnering, istället sväller bomullsfibrerna när de är fuktiga, vilket gör tyget tätt och vattenavvisande.

Motivering från juryn:
Apparel Award tilldelas en produkt som bara finns för kvinnor, Sasta Peski W Jacket. Jackan är tillverkad av Ventile Organic, en hållbart odlad organisk bomull som är fri från användning av bekämpningsmedel eller kemiska gödningsmedel och produceras i Schweiz. Materialet har en fin mjuk känsla, står emot regn och den specifika kvinnliga passformen är utmärkt. "Det diagonala blixtlåset är bekvämt eftersom jag inte har dragkedjegaraget i hakan längre", säger en jurymedlem. Tack vare tejpade sömmar och den stora, smarta huvan har den visat sig vara ett utmärkt skydd i regn, slask och snö.

HARDWARE AWARD:
Øyo /Vikingøks Detta är vår äldsta vinnare av Scandinavian Outdoor Award. Någonsin. Denna yxa från norska Øyo är faktiskt en kopia av en vikingayxa som hittades nära Øyos produktionsanläggningar i Geilo, Norge. Det antas att den ursprungliga yxan användes i vardagliga hushållsaktiviteter runt år 1000!

Motivering från juryn:
Denna lilla yxa som producerats av norska Øyo har utformningen av en 1000 år gammal norsk vikingayxa, därav namnet Øyo Vikingøks. Den är 33 cm lång och väger knappt 545 gram. Juryn blev överraskad över kraften som Øyo Vikingøks levererar. "Den högg genom stora bitar torkad ek med stor lätthet", säger en jurymedlem. Yxhuvudet är tillverkat av tåligt och slitstarkt, smitt stål och skaftet är tillverkat av ask. Skaftets krökta form förhindrar att yxan glider, oavsett om man klyver små vedklabbar eller skär upp tändningen. Perfekt för bushcraft, läger i skogen, eller när man ska tända en stor brasa. Juryn älskar också priset!

FOOTWEAR AWARD:
Alfa Sko + Rottefella / Rottefella Xplore + Alfa Free A/P/S GTX Är den här kombinerade pjäxan och bindningen en ny definition av turskidåkning? Denna Rottefella Xplore + ALFA Free A/P/S GTX-system från våra norska vänner Alfa Sko och Rottefella är helt klart en mycket innovativ lösning.

Motivering från juryn:
I ett samarbete med Rottefella lanserar Alfa Sko ett helt nytt koncept med bindning och pjäxa för turskidåkning. Bindningen är lätt att kliva i och ur, väger lite och erbjuder ett obegränsat rörelseomfång och en vridstyvhet som är oöverträffad i kategorin turskidor. Detta hjälper användaren att dra full nytta av sin skida i alla förhållanden. Alfa Sko har tagit fram en pjäxa som verkligen matchar bindningsfunktionerna med tillräcklig styvhet för snygga telemark-svängar, samtidigt som den ger bra gångkomfort. "Det dubbla Boa-snörningssystemet möjliggör finjustering av passform och tryck till de flesta situationer", säger en jurymedlem. Yttersulan erbjuder mycket bra grepp och med Gore-Tex-membranet kan pjäxan användas i alla väder, från iskallt till blött. Och det ser bra ut också!

KIDS AWARD:
Reima / Muutun Jacket Hållbarhetsfokus är verkligen uppenbart bland skandinaviska varumärken och bland vinnarna av Scandinavian Outdoor Award. Reima är absolut inget undantag. ”Muutun” är finska och betyder ”jag byter” eller “jag förvandlar”. Precis som den här jackan kommer att förändras till något annat, när den når slutet av sin livslängd och lätt kan återvinnas.

Motivering från juryn:
Med Muutun Jacket designade Reima en vattentät och andningsbar barnjacka som är tillverkad av 100 % polyester och på grund av detta mono-material är den 100 % återvinningsbar. Metallknapparna och blixtlåset kan återvinnas som metall. Reima-jackan är snygg, har rikliga och bekväma fickor med blixtlås för värdefulla saker. "Jag lämnade det hängande ute i sex timmar med ihållande regn och handduken i den blev aldrig fuktig", säger en jurymedlem. Barn är framtiden, vi borde hålla dem torra och glada.


OM SCANDINAVIAN OUTDOOR AWARD
Scandinavian Outdoor Group (SOG) har uppmärksammat innovativa, skandinaviska outdoor-produkter sedan 2005 genom utmärkelsen Scandinavian Outdoor Award (SOA). Utmärkelsen har som syfte att stötta produkt- och designinnovation så väl som att främja nya, skandinaviska outdoor-produkter. Utmärkelsen har ett högt internationellt erkännande tack vara att de nominerade produkterna verkligen testas av en kunnig, professionell och entusiastisk jury. Den internationella juryn består av erfarna outdoor-journalister och specialister från hela Europa, och de baserar sitt beslut på följande kriterier: design, innovation, funktion, kvalitet och hållbarhet.

Baserat på den noggranna bedömningen av varje kriterium tilldelades sex priser denna gång. Overall Winner går till den produkt med mest komplett prestanda inom varje kriterium. Detta är andra gången Bergans får utmärkelsen Overall Winner, senast var med Wiglo Tent Concept 2009. Överst på denna prestigefyllda lista av Overall Winners finns Fjällräven med fem Overall Winner Awards, följt av Bergans, Norrøna, Ecco, Devold och Aclima med två priser vardera.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!