Världspremiär för Silva Multinavigator

Nytt navigationsverktyg för äventyrare.

Av: Christer Lindh

Funktioner som inbyggd elektronisk kompass, GPS, klocka, höjdmätare och barometer underlättar för frilufts- och yrkesmänniskor att på extrema platser fatta väl underbyggda beslut. Silva Multinavigator, som är skapad för extrema förhållanden, är en vidareutveckling av den handhållna GPS-mottagaren. Den har en mycket robust konstruktion och fungerar i temperaturer ända ned till –25 grader Celsius.
Silva Multinavigator är något större än en mobiltelefon och är en vidareutveckling av Silvas tidigare GPS-mottagare. Både militär, polis och räddningstjänster i många länder har länge använt den förra handhållna GPS-mottagaren från Silva, för att den visat sig mycket pålitlig och stryktålig i extrema förhållanden.

Den nya Multinavigatorn är konstruerad för att fungera i tuffa miljöer och är vattentät. Bland annat har den en antenn vilken ger en mycket god mottagning i exempelvis tät skog där krontaket normalt utgör ett hinder. Multinavigatorns huvudsakliga användningsområde är krävande "Outdoor"-användning men genom dess många funktioner och robusta konstruktion kommer den sannolikt även att bli följeslagare på expeditioner till platser med extrema klimat som till exempel Arktis, Himalaya och tropiska regnskogar.

GPS-mottagaren talar om för kompassen var på jorden den befinner sig. Den magnetiska missvisningen korrigeras automatiskt via positionsangivelsen så att kompassen alltid visar rätt kurs. Den inbyggda elektroniska kompassen ger, till skillnad mot "vanliga" GPS mottagare, även korrekt färdriktning vid stillastående. Höjdmätaren underlättar orienteringen i kuperad terräng eller vid mycket dålig sikt, barometern ger beslutsunderlag när vädret är på väg att växla och den högkontrasterande display- och knappbelysningen underlättar mörkeranvändning.

Flera av funktionerna bygger på kombinationen av en GPS-mottagare och elektronisk kompass, bland annat möjligheten att lägga in en rutt med flera etappmål som sedan lätt kan följas med hjälp av navigatorns kompass.


- Kombinationen av kompass och GPS gör den strömsnål, säger Christer Svensson, produktchef på Silva Sweden. Den går i två veckor på fyra vanliga freestylebatterier om man använder kompassen som styrmedel och med jämna mellanrum (var 30:e minut) uppdaterar sin position med hjälp av GPS-mottagaren.

Att ladda ner en ny position på GPS:en tar ett tiotal sekunder från igångsättning. Därefter kan man stänga av GPS-mottagardelen och använda den strömsnåla elektroniska kompassen tills nästa gång man vill veta sin position.

Silva Multinavigator vänder sig till de avancerade användarna men lämpar sig lika väl för mer vardagliga äventyr. För att hitta tillbaka till den parkerade bilen efter svampplockningen krävs endast en knapptryckning. Kompassen visar vägen tillbaka till bilen efter skogspromenaden.

Silva Multinavigator finns i handeln till försommaren.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.