Nyheter > Världens bästa freeriders på plats i ...

Världens bästa freeriders på plats i Riksgränsen

Den 6-8 maj arrangeras årets upplaga av Nordiska Mästerskapen i Extremåkning i Riksgränsen. Tävlingen, som lockar flera av världens bästa skid- och snowboardåkare, är efter 27 år den äldsta i sitt slag i världen och kallas internationellt för Scandinavian Big Mountain Championships.

Under tre dagar gör 140 åkare från ett tiotal länder upp om den ärofyllda titeln Nordisk mästare i extremåkning. Bland de svenska åkarna på startlistan är den mest namnkunnige Kristofer Turdell, en av världens främsta skidåkare i dessa tävlingssammanhang. Kristofer, bördig från Gällivare, har vunnit Extrem NM fyra gånger och har också en världsmästartitel på meritlistan. På startlistan finns också en av sportens internationella veteraner, tidigare världsmästaren Reine Barkered från Duved. Mycket starka utmanare är också bröderna Olle och Carl Regnér som har premierat på pallplatser i Extrem NM och internationella tävlingar de sista åren.

Bland damerna återfinns fjolårets segrare och tidigare olympiska freestyleåkaren Hedvig Wessel från Norge. Caroline Strömberg, som har flera pallplatser i NM, är en stark utmanare med mycket rutin. En annan intressant åkare är fjolårstrean Sofie Gidlund från Kiruna som också har fina placeringar på internationella kvaltävlingar till Freeride World Tour.  

Tävlingen pågår i tre dagar som inleds med ett kvalåk för samtliga startande i området ”Sadeln” på Nordalsfjället. Följande dagar körs två finalåk i mycket utmanande och brant terräng vid Nordalsbranten. Om vädret inte tillåter tre fulla tävlingsdagar kortas programmet ner och segrare koras utifrån de åk som blir genomförda.  

Tävlingen följs av en stor publik på platsen och av tiotusentals tittare som följer livesändningar av finalen den 8 maj via SVT på nätet. Läs mer här.

Information för publik och tävlande finns på www.bigmountain.se

Följ tävlingen på Facebook och Instagram: sbmcriksgransen

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in