Artiklar > Vandringsinspiration på Inkaleden - SVT1 ...

Vandringsinspiration på Inkaleden - SVT1 torsdag 17 augusti kl 20.00

Av: lautakoski

Inspiration - SVT1 torsdag 17 augusti kl 20.00

Inkaleden till Machu Picchu - Den sägenomspunna vandringsleden vars slutmål är Inkarikets bortglömda stad som återupptäcktes i början av 1900-talet. Det är en vandring som många har som dröm att få uppleva någon gång i livet. Med rätta! Det är en fantastisk upplevelse att få vandra i Inkafolkets fotspår i ett naturskönt landskap.

Vy över Machu Picchu

Men låt oss spola tillbaka tiden ungefär ett halvår. Jag, Nicklas Lautakoski, fick då ett samtal från en researcher på SVT som hade hört talas om den lite annorlunda vandringen fram till Machu Picchu som jag arrangerar genom mitt företag Swett. SVT var ute efter att i sitt program "Landgång" få visa ett alternativt sätt att nå Machu Picchu, långt bort ifrån massturismen och dess konsekvenser. Med på turen skulle programledare Anne Lundberg och TV-kocken Paul Svensson vara. I samband med en inspirationsföreläsning i Malmö träffade jag researchern över en kopp kaffe och berättade om vår rutt fram till Machu Picchu. Hon tände direkt på idén!

Nicklas myser på inkaleden

Istället för att trängas på den traditionella rutten som inhyser över 50.000 personer varje år så ville de spela in programmet Landgång på vår rutt som inte ens 50 personer vandrar varje år. Längs med vägen skulle vi få uppleva två bergspass på ca 5000 m höjd, få träffa den äldre damen Lucilla som bor i Ahobamba-dalen för att till sist, efter att ha vandrat genom regnskogen nå Machu Picchu. Vilken grej!

Vandring på inkaleden

Ska vi spola tillbaka tiden ytterligare för att få bakgrunden till hur det kommer sig att ett gäng svenskar hamnar på en helt unik rutt fram till Machu Picchu? Ja det gör vi! Av en slump så kom jag i kontakt med en höghöjdsalpinist som bor i Cusco, det gamla Inkarikets huvudstad, Nathan Heald "Nate". Han en amerikan som bosatt sig i Peru och är idag en av de mest erfarna alpinisterna i Peru och har bestigit många av de högsta och svåraste bergen i området. Ett av dessa berg är Salkantay, som är ett av de heligaste bergen i området kring Machu Picchu.Vandring med Salkantay i bakgrunden

Som den första personen som besteg Salkantay i modern tid fick Nate stor respekt av lokalbefolkningen. För att komma till Salkantay går man genom den avlägsna Ahobamba-dalen. En bortglömd dal som faktiskt för inte längre än 20 år sen hade en bofast befolkning bestående av ett 10-tal lantbrukare. Ett jordskred förstörde emellertid deras möjlighet att stanna kvar i dalen. Skadorna efter jordskredet gjorde att de begav sig därifrån. Alla utom en, nämligen Lucilla 72 år. Hon bestämde sig för att flytta längre upp i dalen och fortsätta sitt ensliga liv. Genom ett ödets nycker kom Nate och Lucilla att lära känna varandra och forma en vänskap.

Lucilla

Lucilla äger en stor del av Ahobamba-dalen och genom hennes och Nates vänskap har Nate fått rätten att arrangera turer genom dalen. När jag pratade med Nate första gången insåg jag att jag ville uppleva dalen! Det är en helt unik vandring bestående av två bergspass, regnskog, högalpin miljö och inte minst möjligheten att få träffa Lucilla i en unik miljö. Nate har nu dessutom börjat bygga sitt egna hus längs med rutten.

Tältplats SalkantayDet var med den bakgrunden SVT bestämde sig för att följa med mig och Swett för att få uppleva denna unika del av Peru och Anderna. Sagt och gjort, vi "raggade" ihop 10 ytterligare deltagare som ville följa med och tidigare i år så åkte vi till Peru för att vandra hela vägen till Machu Picchu.

Hur gick det för oss?

Kolla på SVT1 imorgon torsdag 17 augusti kl 20.00 så får du veta! Härlig vandring, god mat och mycket inspiration utlovas.

Vill du också följa med på denna unika del av Inkaleden? Kolla då in https://www.swett.se/inkaleden

Jag vill också nämna att om man är ute efter att vandra den traditionella Inkaleden finns det många duktiga arrangörer även av den vandringen. Det finns också möjlighet att åka tåg ända fram till Machu Picchu om man inte vill vandra.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in